Неделя, 27 Септември 2020

Четвъртък, 03 Януари 2019 10:25

Топим се с 50 000 души годишно! Регистърът за ражданията не работи

България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. 

Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, посочи в студиото на bTV доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследване на населението и човека към БАН.

„Трябва да измине годината, за да може добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира доц. Елица Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи. Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас.

Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост.

 

Тя добави, че през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г. Според нея се увеличава делът на майките над 40 г. Димитрова припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

„Големият въпрос е кога й се ражда на българката, при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус“, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България. Харалан Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. 

Проучване на bTV показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в  най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”. В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите. 

„Възрастовата група над 35 години - относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18-годишна възраст, втора група - относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето – относителният дял на ражданията между 18 и 35-годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане”, обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом”. По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години.

Заради неработещия регистър изискваме данни от Здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на Касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година, или спад от почти 8% спрямо 2017-та. Ражданията извън платените от Касата са по-скоро изключение. 

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та при около 110 хиляди починали. Т.е. на година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала „Арена Армеец”. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на залата. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала. 

Д-р Дуков от „Майчин дом” смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София. 

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар