Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 08 Януари 2019 09:59

Транспортният министър за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен, но вече има дипломатически оттенък, поради което и говоренето е политически целесъобразно

Росен Желязков за либийския кораб, пакет „Мобилност” и кадровите промени в БДЖ.

Компанията "Булгаргеомин" е упражнила морската ипотека, която е учредена, или поне документите сочат, че е учредена в Гърция. Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван. В последствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта Росен Желязков по повод казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

След публична продан корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България. Спорът е частно-правен, каза още Желязков. По думите му е придобил дипломатически оттенък, поради което и говоренето е политически целесъобразно.

Танкерът, чиято собственост оспорват българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на миналата година, знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и "Гранична полиция", и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия протестира решението пред българското външно министерство и ООН.

Министър Желязков коментира и предстоящите протести на българските превозвачи в Брюксел заради пакета „Мобилност”, известен като пакета „Макрон”.  

Под пакет "Мобилност" се разбират няколко законопроекта, които ЕК направи миналата година. България винаги е била силна в превозвачеството и търговските операции.Българският транспортен бранш се възползва много добре от членството ни в ЕС. Всички камиони са нови и отговарят на последните европейски стандарти.

„В предложенията в пакет "Мобилност" виждам един протекционизъм. Тук няма разделение на Изток-Запад, а на централни и периферни държави в ЕС. Подкрепят ни държави като Португалия, Ирландия. За нас е много важно да отпадне идеята за прибиране на шофьора. Идеята на протеста на 10 януари е да покажем, че всички страни, които сме засегнати, сме солидарни и ще отстояваме правата си. Иначе българският транспортен бранш ще трябва да изнесе бизнеса си", каза още Желязков.

"Предприемаме всички необходими промени за БДЖ. Започнахме от главата и от вчера "БДЖ - Пътнически превози" има ново ръководство. Трябват реформи. Изпълняваме задачите една по една. Тази година трябва да обновим подвижния железопътен състав, като говоря и за нови локомотиви, и нови вагони. Трябва да спрем и течовете в БДЖ. Надявам се до 5 години да имаме една модерна железница", оптимистичен е транспортният министър.

Още по темата: 

Скандално разследване на "Биволъ" свърза пиратска акция срещу либийски кораб в Бургас с италианската мафия, каптагонови трафиканти, “Инвестбанк” и собствениците на “Титан”

Либия обвинява България в пиратство

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар