Неделя, 27 Септември 2020

Неделя, 13 Януари 2019 11:31

Казусът с либийския кораб: Съдебният изпълнител Тотко Колев е разследван за незаконна смяна на собствеността на танкера „БАДР”, той пък нарече твърденията "непочтени и непрофесионални"

Съдебният изпълнител Тотко Колев, срещу когото беше образувано досъдебно производство по казуса със задържания у нас либийски танкер, заяви пред Нова ТВ, че не е превишил правата си и не е извършил нищо незаконно.

Казусът предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът БАДР беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания.

Според прокуратурата, частният съдебен изпълнител Тотко Колев не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му. Разследването е за това, че от март до август 2018 г. частният съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, т.е. за престъпление по служба по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пред Нова ТВ Колев се противопостави на тиражираните публикации, като според него те са лъжа, а твърденията са "непочтени и непрофесионални".

"Такива неща не са случвали, никой не е искал от мен такива действия", заяви Колев във връзка с информацията за качване на кораба, както и за сваляне на флаг и на екипаж. По това време той не е бил нито в Бургас, нито в страната.

Колев обаче потвърди, че корабът го има в списъците за публични продажби в съответствие с изпълнително производство след заповед на Бургаския съд. Корабът е обезпечение по делото за дължими суми от либийската страна към българската фирма.

Според Тотко Колев няма отменено или спряно от съда негово действие.  „До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма”, заяви той.

Адвокатът му Димитринка Радева обясни, че Районният съд в Бургас преди близо година е разпоредил спиране на изпълнителните действия, а не прекратяване на производството.

Адвокатът на частния съдебен изпълнител Димитринка Радева подчерта, че след образуването на досъдебното производство по случая, което стана в петък, на прокуратурата са предадени всички документи и се оказва пълно съдействие.

Радева призова да не се прави разследване в ефир, а Тотко Колев заяви, че продажбата на кораба е станала още през март и април месец 2018 година, като са присъствали представители и на двете страна - включително и на либийската. 

Частният съдебен изпълнител допълни, че задържането на кораба е станало със заповед на капитана на "Морска администрация". "Нито едно мое действие не е отменено", посочи за втори път Тотко Колев. Според него обжалването е една нормална процедура.

Пред Нова ТВ темата коментира и външният министър Екатерина Захариева. Според нея българската страна не крие нищо около спора с либийския танкер. България също така не е информирана, че ще се задържат български кораби от Либия.

Припомняме, че либийските власти обявиха, че ще задържат всеки български кораб в либийски води и директно обвиниха България в пиратство. Принудителната смяна на флага се изтълкува като посегателство срещу националния суверенитет на Либия и това ѝ дава право да сезира Съвета за сигурност на ООН, стана ясно миналата седмица.

Повече по темата с либийския танкер - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 13 Януари 2019 11:31
  Българска следа зад страшния взрив в Бейрут

  Кoрaбът, прeвoзил тoвaрa, кoйтo избухнa в Бeйрут, принaдлeжи oфициaлнo нa бългaрcкa кoмпaния, прeдaдe Лeнтa.ру.

 • Неделя, 13 Януари 2019 11:31
  Българският капитан, отвлечен от пирати край Бенин, вече е на свобода

  Това потвърди външният ни министър Екатерина Захариева

 • Неделя, 13 Януари 2019 11:31
  Премиерът уволнява ръководството на ББР, след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева

  Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени, след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева.

  „Един въпрос, който не ми е зададен, но искам да отговоря. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. И понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал, и на министъра на икономиката, който е принципал на ББР, съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но понеже не ми отива да кажа, че не съм, защото ББР действа като всяка останала банка, но за народа това е държавна банка. Затова министърът принципал да свиква борда и да освобождава всичко в него“, заяви Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Оставете коментар