Вторник, 25 Февруари 2020

Сряда, 16 Януари 2019 12:14

Управляващото мнозинство се разпадна заради F-16. НФСБ се обяви против

Правителството иска от парламента да подпише празен чек в сделката за изтребителите, заяви от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

Депутатите гласуват днес предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1 милиард и 800 милиона лева.

Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

„Тези дебати са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба“, заяви председателят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала по време на дебатите за даване на мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16.

НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

"За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта бившият вицепремиер.

По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението, е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република.

Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание. „Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той.

Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ. 

"Ако сме „величествени“, казвайки, че F-16 не отговаря на желанията ни и обявим нова процедура, ще оставим авиацията по бели няма да казвам какво", опонира народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Милен Михов. Според него отварянето на нова процедура за придобиване на бойни самолети е безсмислено и вредно.

„Със сигурност това ще доведе до две неща. След година и половина ще бъдем пак тук и ще обсъждаме същото и второто ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация“, заяви още Михов. Той обясни, че страната ни е добър партньор на НАТО.

„Накрая ни обвиняват, че даваме пари за оръжие, а не за пенсии. Не за социални помощи. Само че историята ни е показала, че няма социална, социалистическа или богата държава, ако тя не е силна. Силата прави богатството. За да бъдем богати, трябва да бъдем силни. За да бъдем силни, трябва да имаме силна, модерна, национална българска армия“, допълни Михов.

Карадайъ: ДПС подкрепя сделката. Популизмът няма място, когато става въпрос за сигурност

"Ще бъда много кратък, ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме "за"! Нашата позиция е ясно и строго последователна - и 90-та година, и 99-та година и през 2017-та година и през 2019-та година тя е една и съща. От близо 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място!", бе категоричен председателят на ДПС.

"Националната сигурност започва там, където свършва популизмът. И по-точно - там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на бойни самолети! Решението е политическо и стратегическо за страната и ние го подкрепяме", заяви Мустафа Карадайъ.

Антон Кутев,БСП: Какво е мнението на министър-председателя по договора за Ф-16?! Да дойде в залата!

"Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за Ф-16. Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв. Ето една тема по непонятни за мен причини министър-председателят го няма“, каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

В края на краищата Цветан Цветанов не управлява държавата, отбеляза Кутев. Според него обществото не знае какво е мнението на премиера Бойко Борисов по темата за придобиването на Ф-16. Затова според червените той трябва да бъде в пленарната зала. 20 дена премиерът Борисов го няма, това не се е случвало от началото на политическата му кариера, изтъкна червеният депутат от трибуната.

Правителството иска от парламента да подпише празен чек в сделката за изтребителите, изтъкна от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

Цветан Цветанов: Цената на Ф-16 ще падне

"Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи инвестиционният разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет“, каза преди началото на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, обясни Цветан Цветанов. На въпрос с колко надвишава офертата на САЩ за F-16 отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева, той коментира: „В момента цифрите са само хипотетични. С днешното решение ще можем да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко. Убеден съм, че и цената ще може да падне“, каза още Цветанов.

Още по темата: ГЕРБ, ДПС и ВМРО дадоха мандат на правителството да преговаря за F-16

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар