Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 29 Януари 2019 14:44

Хаосът около Закона за горивата се задълбочава: Депутати внасят антиконституционни предложения - искат да задължат банки да връщат пари и да прекратят наказателно преследване

Юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд.

„Все едно да се отложи действието на Закона за Данък добавена стойност или на Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС или акцизи или пък да не носи наказателна отговорност през този период. “

Така юристи коментират пълния хаос около Закона за горивата, инспириран от народни представители и още топли предложения за нови промени.

Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година. С това се изпълни записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, а то стана на 28 юли миналата година.

Така че „На печелившите честито!“ А печелившите са всички българи, защото новият закон внася ред в търговията с горива и удря през ръчичките сивия сектор, който е около 30% и то според официални данни на Министерството на финансите.

Но хаосът е факт. На 28 януари т.г., понеделник, при влязъл в сила закон, представители на НФСБ внасят предложение за промяна в законопроекта за отлагане действието на Закона за горивата, което означава законопроектът за отлагане да има ретроактивно действие. Въпреки че Законът за горивата влезе в сила на точната дата, пише "Банкеръ".

В предложението пише също, че всички регистрации на фирми, които са започнали по закона и всички разходи, които са направени, трябва да бъдат възстановени на търговците с горива. Това означава банките да върнат примерно парите на фирмите за обезпечения и гаранции, което е нечуван абсурд и красноречив пример за юридическа некомпетентност на народните ни представители.

Безспорният връх обаче е предложението всички административно-наказателни производства, започнали по влезлия в сила закон, да се прекратят. Което на практика е оправдаване на контрабандата! Тази чест от срамната депутатска „оферта“ обаче е единственото, което може да се приеме и да се случи реално, коментират юристите.

От днес, 29 януари, всички неправомерни и наказуеми по закон деяния на търговците с горива да се ползват от амнистия до второ нареждане, ако се приеме този текст! А именно това изглежда е единствената цел на скандалната промяна.

От друга страна, регистрации на практика не могат да започнат, защото не могат да станат без обезпечение. А то може да се направи единствено, ако има подзаконова наредба, каквато няма.

Абсурдно е и със Закона за горивата да се командват банките да върнат разходите, направени от търговците на горива – примерно за кредитна линия или обезпечение.

След броени часове обаче Промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като Закона за горивата, влизат за второ четене в ресорната парламентарна комисия. Депутатите от Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат възможността влизането в сила на гласуваните през миналата година текстове да бъде отложено с шест месеца.

Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, според които той ще доведе до фалити. След среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация бяха договорени спорните моменти. Един от тях е подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и самият икономически министър се обяви против.

От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката. От своя страна икономическия министър отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете.

С какво решение ще излезе комисията е трудно да се гадае. Но юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд.

Защото да се отложи действието на влязъл в сила закона ще бъде световен прецедент.

Да оставим настрана моралния проблем, за който в тази предизборна година едва ли някой се сеща.

източник: "Банкеръ"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар