Понеделник, 25 Май 2020

Вторник, 12 Февруари 2019 16:03

Кирил Добрев: Свидетели сме на поредните безумия в строителството на пътища

БСП няма претенции към фирмите, тъй като не са виновни те, а държавата, която заобикаля държавните поръчки.

Темата „Пътища“ не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията във връзка с телевизионен репортаж, който показва как се строят пътища преди да е приключила обществената поръчка.

Добрев напомни, че още преди година и нещо с колегата му Жельо Бойчев са внесли сигнал и до ОЛАФ, и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни още Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата.

„Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.

Той допълни, че когато му се плати и прибере половината сума е логично изпълнителят на прави пътища с два пъти по-малко асфалт и чакъл. „Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят със Своге“, заяви Добрев.

По думите му днес сме свидетели на поредните безумия. „Една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител и никой от държавните институции, АПИ, горско не знае всъщност кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. В лицето на този строител, имаме отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания или тем подобни неща, което време ще използва в други дейности“, допълни Добрев.

„Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите, каква е наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост“, обясни заместник-председателят на БСП.

Ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки, коментира още той. Добрев допълни, че държавното дружество „Автомагистрали“ няма техническа възможност да извърши строителството на АМ „Хемус“.

Георги Свиленски от своя страна критикува начина, по който властта строи магистрали: "Продължаваме да следим процесите и проблемите с магистрала "Хемус" и магистрала "Струма". Преди известно време ви запознахме с нашите притеснения относно бъдещите намерения на правителството, предоставяйки 1 млрд. 350 милиона лв. на държавната фирма “Автомагистрали”, припомни Свиленски.

"Поставихме два въпроса на министъра на регионалното развитие в парламентарен контрол - каква е готовността на държавната фирма да реализира този мащабен за България проект и вторият въпрос: какви са сключените рамкови споразумения, колко са и с кои фирми. На първия въпрос ни беше отговорено, че "Автомагистрали" има 20 строителни машини, 107 машини специализирана техника, 25 общо инженери, експерти, юристи и одитори", уточни Георги Свиленски.

Той припомни интервю на изпълнителния директор на "Автомагистрали", в което се твърди, че са му необходими за автомагистрала Хемус минимум 50 проектанта и 700 работника.

"Направете си изводите към 20 декември, когато е бил сключен договорът, каква е била готовността на държавната фирма да построи този мащабен проект и то стартирайки още март месец", обърна се към медиите Свиленски.

"Нашите притеснения се оказаха верни - продължаваме да настояваме да ни се отговори на въпросите каква е компетентността на държавната фирма "Автомагистрали", стартирайки 3 или 4 копки едновременно", посочи той.

Цялата пресконференция на БСП - ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар