Петък, 29 Май 2020

Четвъртък, 14 Февруари 2019 11:03

Готвят ли ГЕРБ и ДПС служебна победа на изборите с нощните поправки в Изборния кодекс? Правната комисия обезсмисли преференциите на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници

Промяната в Изборния кодекс беше приета окончателно от правната комисия през нощта и днес ще бъде гласувана от Народното събрание.

Преференциалното гласуване отпада, остават мъртвите души в избирателните списъци, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега. Това са част от скандалните промени в Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ и ДПС в правната комисия, чието заседание продължи близо 9 часа и приключи тази нощ.

Според приетите текстове кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 000 гласа.

Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля". БСП гласуваха "против".

Днешните дебати в пленарна зала за гласуването на Изборния кодекс предизвикаха скандал между управляващи и опозиция. Депутатите от БСП обвиниха ГЕРБ, че Изборният кодекс се предлага на тъмно.

Крум Зарков обърна внимание, че заседанието на Правна комисия е прекъснато тази нощ в 00.30 часа. „Днес много от вас ще натиснете копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които в този момент не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг и е учудващо, че все още има 8%, които вярват“, каза Зарков от парламентарната трибуна и допълни, че се предлага гласуване на тъмно, без да се знае какво пише в доклада. „Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза гневен Зарков.

Той обърна внимание, че повечето предложения за промени са направени между първо и второ четене. „Многократно сме критикували начина на работа на Народното събрание, но това, което се случи снощи и се случва днес, минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани? Сигурен съм, че по-голямата част от хората не могат да си отговорят на въпроса защо, с каква цел“, допълни депутатът от левицата.

Според Явор Божанков от БСП, това, което се случи снощи в Правна комисия, „беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес“. Нищо по-малко, колкото „Вие поставихте на тест българското общество и го предизвикахте и да покаже има ли то съпротивителни сили да се надигне срещу тиранията или е поставено тотално на колене. В 00.00 ч. през нощта председателят на Правна комисия на коляно преценява кои актове в изборния процес българските граждани ще могат да обжалват и кои - няма. От 48 акта, останаха 11. Тогава г-н Кирилов полузаспал започна да преценява кои са важни и кои не са“, каза Божанков от парламентарната трибуна. Според него преференциалният вот е „заклан“ по предложението на ДПС и с „благата подкрепа на патриотите“. „Това, което се случи снощи в Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес. Вие заклахте българската демокрация!“, възмути се депутатът от левицата.

„След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот, или си с българския народ, или си предател и си против него. Средно положение няма – или сте във властта или сте извън нея“, заяви Явор Божанков по отношение на „Обединени патриоти“.

В отговор Вежди Рашидов използва обидни квалификации: "Абе, малък комсомолец, не ми заеквай. Никой на тия години не може да ми вика. Не съм живял 68 години, едно малко дете да ми вика "шайка" на мен. Нито един човек, който е дошъл тук, не заслужава такова отношение. Това да не ти е комсомолска среща", заяви Рашидов в типичния си стил.

Какво се приема и какво отпада?

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за избор на нова Централна избирателна комисия.

Депутатите приеха и предложението да отпадне забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в деня на изборите. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ и "Воля".

Предложението на "Воля" да има камери за видеонаблюдение в изборните секции не беше прието.

Комисията отхвърли и предложенията на ДПС да отпадне "изискването за уседналост" на местните избори, ограничението за разкриване на максимум 35 изборни секции в страни извън ЕС, както и забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

Беше приета и промяната, според която, ако Върховният административен съд отмени решение на ЦИК, Комисията е задължена да вземе ново решение, но с гласовете на половината плюс един от членовете ѝ, а не с мнозинство от 2/3. Това важи и за обжалвани решения на районните избирателни комисии.

Остава изискването едно кметство да има 350 души, за да избира самостоятелно кмет.

Отхвърлено бе и предложението във всяка секция да има камери, които да предават онлайн през целия изборен ден. Идеята камерите да се включват само при броенето на бюлетините също не беше прието.

Пленарното заседание продължава. Очаквайте подробности.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар