Сряда, 05 Август 2020

Петък, 15 Февруари 2019 10:02

ГЕРБ и ДПС премахнаха преференциите. Народното събрание окончателно гласува промените в Изборния кодекс

Против бяха от БСП и „Обединени патриоти“.

 

С гласовете на 99 депутати парламентът гласува по-високи прагове за преференциите на парламентарните избори при второ четене на промените в Изборния кодекс. От тях - 66 на ГЕРБ, 23 на ДПС, Воля - 9 и 1 независим. БСП и „Обединени патриоти“ бяха против.

Предложението бе дискутирано близо три часа. Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%.

С приетите разпоредби на практика се отменя сега действащото правило в Изборния кодекс, според което прагът за преференциите е не по-малък от 7 % от гласовете за кандидатската листа. Депутатите приеха преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

ВМРО призова президентът да наложи вето на Изборния кодекс в частта му за преференциите. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около 2000 – 3000 преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 000, а за евродепутат – над 150 000 преференции.

Антон Кутев определи предложението на ДПС като "отказ от преференции" и "груба политическа грешка".

Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление". "Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат – говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?".

Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид защити предложението и изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15-15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар