Петък, 19 Юли 2019
Петък, 01 Март 2019 10:43

Нинова: ГЕРБ все повече ни отдалечават от Европа. Докладът на ЕК за пране на пари в България е най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години

БСП получи подкрепа за напускането на парламента от колеги от Вишеградската четворка.

Лидерите на партии от Вишеградската четворка плюс БСП и социалдемократическата партия на Хърватия подписаха декларация за общи действия и взаимна подкрепа.

Корнелия Нинова запозна колегите си с политическата обстановка в страната, напускането на парламента от страна на БСП и получи тяхната подкрепа за отстояване на демократичните права на гражданите и върховенството на закона в България.

След запознаване със случаи на ограничаване на свободата на словото и предприемане на мерки срещу журналисти в България, допълнително в проекта за декларация беше включен текст в защита на свободата на изразяване.

В декларацията шестте партии обявяват инициатива за европейска минимална пенсия, европейски трудов кодекс и европейска агенция по труда. Те трябва да гарантират еднакви социални и трудови права на всички европейски граждани и да не допускат двойни стандарти между държавите членки.

Шестте участници в срещата настояват за борба с укриването на данъци и премахване на данъчните убежища. В декларацията се набляга на мерки за забрана на двойния стандарт при храните.

Нинова отново потвърди позицията на БСП против Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата, както и против Пакта за миграция. Тя ги увери, че по тези два въпроса БСП няма да направи компромис.

Корнелия Нинова постави въпроса за ускорено изграждане на европейска прокуратура и избор на най-доказания в практиката професионалист за главен европейски прокурор. Тя изрази увереност, че това ще допринесе за резултатна борба с корупцията по високите етажи на властта.

На въпрос на колегите й относно последния доклад на ЕК за пране на пари в България, с покровителството на политици, тя отговори, че това е от най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години и то от неговите европейски партньори. “За съжаление, по този начин, управляващите ни отдалечават от Шенген и от Европа”, каза още Нинова.

Лидерите на партии декларират: "След срещите в Братислава и Вишеград, ние ,лидерите на партии от държавите от Централна и Източна Европа, оставаме ангажирани с този формат и занапред, и взаимно се подкрепяме за предстоящите европейски избори".

Нинова се обърна към колегите си: нека всеки от нас положи усилия да привлечем и други страни от региона, защото когато повече партии се обединим около общи ценности, имаме по-големи възможности да ги отстояваме".

Нинова закачи с мартеници колегите си от Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Хърватия. Тя ги запозна с тази българска традиция и им пожела здраве и сили.

Събитието се проведе в гр. Храдец Кралове, Чешка република. Домакин на срещата бе председателят на чешката социалдемократическа партия и вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Това е третата среща във формат Вишеград плюс, в която Нинова участва. Първата се проведе в Словакия, а втората – в Унгария.

След подписването на декларацията, Корнелия Нинова написа във Фейсбук:

На среща с лидерите на партии от Вишеградската четворка заявих, че най-доказалият се в практиката с борба с корупцията трябва да бъде избран за главен европейски прокурор и възможно най-бързо европейската прокуратура да започне да действа. Докладът на ЕК от вчера за пране на пари с подкрепата на политици в България е най-сериозният удар от много години по правителството на Борисов и то от неговите партньори. За съжаление това е и удар по България. ГЕРБ все повече ни отдалечават от Европа.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 01 Март 2019 10:43
  БСП: Държавата отдава летище "София" на концесия на Бавария без ясен план за развитието му

  Обвързани ли са бъдещите инвестиции в летище "София" с пътникопотока?

 • Петък, 01 Март 2019 10:43
  Драгомир Стойнев към ГЕРБ: ТОЛ-системата показва, че не можете да реализирате една голяма реформа!

  „ТОЛ-системата се превърна в панацея. Всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи и прословутите милиони ще потекат, с тях ще се направят качествени ремонти, хората няма да се оплакват, че им се чупят колите и сме намерили решение на този проблеми. Побързахме и да се наемат 600 човека, които да работят в тази система – осигури се работа на близки и познати”.

 • Петък, 01 Март 2019 10:43
  Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили".

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде „Фокус“.

  "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми.

Оставете коментар