Събота, 04 Юли 2020

Събота, 06 Април 2019 11:02

Данаил Кирилов се гордее със законите си

Проблемът с имотните скандали не е законов, а морален, смята новият министър на правосъдието.

"Малко ме шокира обръщението министър на правосъдието, но се налага да свикнем". Винаги съм се борил за качеството на законодателството, гордея се с приетите закони. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” на bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

След като беше избран вчера за министър, той беше атакуван от опозицията в парламента, която не подкрепи кандидатурата му, и от представители на десните формации именно за законодателната дейност. Христо Иванов от „Да, България” го обвини в прокарването на лобистки закони.

„Министърът на правосъдието трябва да може да бъде гарант за върховенството на правото и пазител на конституционния ред. И като компетентност, и като морален инстинкт, и като доказана лична независимост. Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите.

Единственото му постижение е, че успя да удари Фидосова в земята. Да номинираш такъв човек в момента на скандала с апартаментите, който изкара на показ корупцията на ГЕРБаджийската партийна номенклатура, е или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата. Тази номинация трябва да бъде оттеглена или отхвърлена. Не става!”, написа Иванов в социалните мрежи.

В началото на интервюто си пред bTV Данаил Кирилов обяви, че е приемал „с голяма любов” работата си в Народното събрание. „Новият пост приемам като тежко и сериозно възлагане и смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъда един от експертите в ГЕРБ. Винаги съм се борел за тези каузи още от Столична община, след това като областен управител”, каза още Кирилов. Относно факта, че в общината кариерата му започна като съветник от БСП той уточни, че е имал тежки сблъсъци с червените, когато е бил част от тяхната група – най-вече срещу заменките. Смяната на партийната принадлежност той обясни с думите: „Когато Борисов беше избран за кмет на Столична община, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров – да има прозрачност в разпореждането с общинското имущество, да има излизане от онзи модел, който беше установен повече от 10 години.

Кирилов уточни, че познава добре БСП отвътре и това вероятно ги притеснява. Докато Данаил Кирилов беше депутат, прокара поправка, с която шефът на КПКОНПИ вече може да не е юрист с 10-годишен стаж, а и човек от сферата на сигурността. „Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев (настоящият шеф на комисията, който излезе в отпуск заради скандала с терасата към имота му). Това е резултат от анализа на едногодишната дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите“, обясни Кирилов.

Относно другите скандали с имотите на властта министърът на правосъдието смята, че проблемът не е законов, а морален.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Април 2019 11:02
  Анна Заркова с нова книга: "Главните прокурори"

  Главните прокурори в нея са такива, каквито ги видях и чух в практиката си на журналист

 • Събота, 06 Април 2019 11:02
  ВАСИЛ БОЖКОВ: ГОРАНОВ, НЕ МОЖЕШ ДА БЯГАШ! ЗНАМ ОТГОВОРИТЕ! РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ!

  Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност. И въпроси, от чиито отговори не можеш да бягаш.

  Ето моите:

  1. Ако „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“, то тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?

  2. Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?

  3. Пред кого отговаря ДКХ и кой е отговорен за ежемесечно одобряваните декларации?

  4. Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?

  Знам отговорите на тези въпроси. Ето ви и доказателствата за тях:

  #БъдетеСмели

  Васил Божков

  ВАСИЛ БОЖКОВ: ГОРАНОВ, НЕ МОЖЕШ ДА БЯГАШ! ЗНАМ ОТГОВОРИТЕ! РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ!

   

  Декларация по чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта за деклариране на таксите, описани в чл. 30, ал. 3. Оофициално одобрена лично от Владислав Горанов.

  Публикувана в ДКХ:

  https://dkh.minfin.bg/document/749

  ВАСИЛ БОЖКОВ: ГОРАНОВ, НЕ МОЖЕШ ДА БЯГАШ! ЗНАМ ОТГОВОРИТЕ! РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ!

  Заповедта, с която Владислав Горанов лично одобрява Декларацията за дължими такси по чл. 30, ал. 3 от ЗХ.

  Публикувана в ДКХ:

  https://dkh.minfin.bg/document/1002

  https://dkh.minfin.bg/document/1002

 • Събота, 06 Април 2019 11:02
  “И какво да ги правим сега тия кавали, след като вече сме ги избрали?"

  Слави Трифонов обвини в лъжа Екатерина Захариева

   

Оставете коментар