Понеделник, 10 Август 2020

Вторник, 09 Април 2019 15:21

Обрат: Няма посредник при подкупa за Иванчева. Петко Дюлгеров се отрече от всичките си показания

Десислава Иванчева ще се кандидатира за евродепутат.

Единият от подсъдимите по делото срещу Десислава Иванчева - соченият за посредник при предаването на подкуп Петко Дюлгеров, се отказа от показанията си. В съдебната зала днес той се отрече от признанието си, че е човекът, който е дал парите от строителния предприемач Александър Ваклин, които според прокуратурата са дадени като подкуп на Иванчева. Дюлгеров допълни, че и служебният защитник, и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни " показания, можело да бъде освободен. Това вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край.

Днес за втори път експерти опитаха да обяснят чий е почеркът, който се отличава от този на Иванчева. Графолозите трябваше да анализират как са се появили цифри и думи. Предполагаше се, че дописванията са правени от Дюлгеров. Специалистите обаче не бяха категорични. Причината е недостатъчният сравнителен материал, който взели от него. Това станало непосредствено след предишното заседание. Тогава той пишел отривисто, вероятно под стрес. Така не можело категорично да се установи с абсолютна точност дали дописването в тефтера е от него, но било много вероятно. Специалистите обясниха също, че не може да се анализира периодът, в който е писано. Прокуратурата настоя да бъде направен трети опит за сравняване на почерците, съдът обаче отказа.

Десислава Иванчева говори пред съда близо час и обясни как през юли 2016 г., прибирайки се от работа, е видяла оградена площ, близо до дома си, която е трябвало да се строи. Тогава започнали процесите на жителите на района и нейният път към кметското място. Тя беше избрана за кметица през ноември 2016 г. Това, с което се сблъскала, била тромавата администрация.

От показанията на бившата кметица стана ясно, че било наложена, била да се канят бизнесмените в района да правят дарения, като те били по 20 евро на квадратен метър разгъната площ. Дарявали се също така бои, луковици за цветя, четки за боядисване. На тези, които не искали да правят дарения, не им се отразявало на бизнеса обаче. По нейни думи тя никога не се срещала сама с евентуален инвеститор и много често предложенията за дарения са отправяни от администрацията.

С Александър Ваклин се видяла само веднъж в 17 часа, след като приключила всички срещи преди това, в присъствието на представители на администрацията. Имала и една среща с неговата съпруга Полина Ваклин и то, след като се установило, че те не са изпълнили своя ангажимент по озеленяване на района, в който е техният обект. 

На въпрос на адвоката й Димитър Марковски дали е пипала парите, намерени в автомобила й, тя отговори, че никога не е пипала нещо, за което не е знаела, че го има. Според прокуратурата при задържането на кметицата в автомобила й са намерени 56 000 евро белязани банкноти.

"Живея в 46 квадратен апартамент благодарение на родителите ми. Изключително скромен. Не съм взимала дори боя от даренията, за да си боядисам тавана", каза още Иванчева.

Междувременно стана ясно, че строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Такова твърдение направи самата Иванчева.

При явяването си в съда Десислава Иванчева съобщи още, че ще се кандидатира за евродепутат, като кандидатурата ѝ ще бъде издигната от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна още в сградата на Спецсъда.

Подсъдимата бивша кметица обяви още, че ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар