Неделя, 26 Януари 2020
Четвъртък, 18 Април 2019 11:24

България пак № 111 от 180 страни в света по свобода на словото

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това става ясно от оповестения годишен Индекс за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“, съобщи БНР. Докладът е озаглавен "механизми на страха".

В описанието за страната ни се казва: „Сговорът между медии, власти и олигарси остава непроменен, докато физическите нападения срещу журналисти се увеличават“.

На първите три места в класацията, в която са включени 180 държави, са Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

През отминалата година най-значително намаляване на индекса по региони е отбелязано в Северна и Южна Америка (+3,6%).

Второто най-голямо понижаване се наблюдава в Европейския съюз и на Балканите (+1,7%). В този регион, който по принцип се смята за най-спокоен и където е запазено най-високото ниво на уважение към свободата на словото, журналистите изведнъж се сблъскаха със страшни заплахи, пише в доклада.

Признаци за това са убийства, станали в Малта, Словакия и България (111 място), словесни нападки срещу репортери, в частност - в Сърбия и Черна гора (104 място, - 1), а също безпрецедентно високата степен на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки" във Франция (32 място, +1), смятат от "Репортери без граници".

Критикувана е Унгария заради отказа на ръководството на партията на Виктор Орбан да отговаря на въпроси на журналисти, които не работят за СМИ, и не са сред "приятелите на Фидес". В Полша пък обществените средства за масово осведомяване са превърнати в инструменти на пропагандата, което позволява да се оказва все по-силен натиск върху журналистите.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Съседна Турция също е една от най-зле представителите се страни по свобода на словото, като тя е на 157-о място. Южната ни съседка е единствената държава, в която журналист е подсъдим за съобщаване на данните от т.нар. Парадайс пейпърс - милиони документи, проучени от международен консорциум от разследващи журналисти, разкриващи укриването на данъци от богати хора.

 САЩ пък падат на 48-о място, като периодът след избора на Доналд Тръмп за президент през 2016-а се определя в доклада като „един от най-тъмните за американската журналистика“.

Русия е определяна като „пионер на репресиите“ и също пада в класацията - до 149-то място.

Омразата към журналистите, подклаждана от популисти и авторитарни лидери по света, преминава в насилие. За това предупреждават още от организацията „Репортери без граници“.

В доклада се посочва също, че броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно, намалява.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар