Неделя, 26 Януари 2020
Петък, 19 Април 2019 12:06

"Тренд": БСП е първа политическа сила

Скандалите около апартаментите на властта в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия ГЕРБ. Това сочат резултати от проучването на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите евроизбори.

Проучването показва, че първа политическа сила вече не е ГЕРБ, а БСП. Към месец март 2019 година ГЕРБ биха получили 33,6% от гласовете, а БСП - 30,4%. През месец април обаче картината е по-различна, герберите губят цели 3% от подкрепата си, докато социалистите успяват да запазят нивата си и дори минимално да ги покачат.

Ако изборите бяха днес 31,3% от българите биха гласували за БСП, а 30,5% - за ГЕРБ, показва проучването. Твърдо на трета позиция остава ДПС. През март - с 12,1% подкрепа, а през април - с 12,7% от гласуващите.

ВМРО също покачват нивото си на подкрепа през април спрямо март - 4,4% през третия и 5,5% през четвъртия месец на настоящата година. Те събират голяма част от патриотичния електорат - около 55%, запазвайки шансовете си да минат бариерата от 5,88%. Общо 57% от запитаните казват,че все още не са решили за кого и дали въобще да гласуват. 43% пък обясняват, че са взели категорично решение.

От всички анкетирани 38% са сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 31% по-скоро биха гласували.

Останалите няма ясна позиция за това дали ще отидат до урната на 26 май. На въпрос доколко важно е гласуването за евродепутати 16% са заявили, че вотът е изключително важен.

Най-много от всички - 40% - са не мнение, че изборите са по-скоро важни. 21% отговарят с "по-скоро не са важни", 13% - "изобщо не са важни", а 10% не знаят или не могат да преценят.

Проучването на "Тренд" е направено в периода от 5 до 12 април сред 1 008 респонденти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар