Сряда, 15 Юли 2020

Събота, 01 Юни 2019 16:19

Кметът на пловдивския район „Северен“ е поискал 60 хил. лв. подкуп от строител

    Иван Гешев: Това дело онагледява основният проблем в България – в България няма корупция в чистия ѝ вид,  има изнудване.

 

Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев и неговият помагач са задържани заради искане на подкуп срещу разрешително за строеж. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг.

Сигналът за злоупотребата е подаден от потърпевш гражданин – строител, който е депозирал жалба до министър-председателя Бойко Борисов. След това тази жалба е изпратена от Борисов към антикорупционната комисия. Докладвано е и на главния прокурор и е образувано досъдебно производство по случая.

Иван Гешев обясни, че корупционната схема се развива от началото на миналата година. Строителят твърди, че не получава необходимото разрешително за строеж, въпреки че документите му са в изрядна форма. Строителят има имот, които възнамерява да направи блок и през декември 2018 г. внася документи в район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са констатирани забележки, но те са били отстранени в срок. Според Гешев обаче въпреки, че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

Според Гешев забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя. „Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира“, уточни той. Вследствие на това строителят е извършвал разговори с различни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хиляди лева.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта“, добави Гешев.

Разследващите разкриват, че кметът е прибрал входираните заявления от строителя в собствения си кабинет, което е неправомерно по закон. В същото време забавянето на разрешителното е довело до финансови загуби за строителя. „Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира“, уточни на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев.

При последваща среща между кмета и строителя, кметът обещава нужното разрешително срещу съответната сума.

В хода на разследването служителите на специализираната прокуратура са проследили втория задържан помагач, който е взел сумата за съответния документ. Задържаният посредник е изключително близък до кмета на район „Северен“.

„Той предлага на инвеститора да сключат договор, с който този посредник ще се задължи да строи срещу 300 хил. лв. строително хале на нашия „пострадал“. Целта на този договор била сигурност на посредника", обясни Гешев.

„Не се ли сещаш защо е този договор? Ако го имаше Иванчева, тя щеше да се отърве“, казвали свидетели, цитирани от Гешев.

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че има категорични доказателства за престъпление от страна на кмета на район „Северен“ и неговия помагач.

„Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район „Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни прокурор Фердинандов.

В неделя се очаква делото да бъде внесено в съда за искане на постоянна марка за неотклонение по отношение на тези две лица.

Това дело онагледява основният проблем в България - в България няма корупция в чистия ѝ вид, има изнудване, коментира Иван Гешев.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар