Сряда, 19 Февруари 2020

Петък, 21 Юни 2019 09:37

Няма да гледат намаляването на субсидиите в НС, липсвал доклад

Поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния ред на парламент промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия

Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов. "За" предложението му гласуваха 186 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 7, с което то бе прието. Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. бяха разгледани от Бюджетна комисия вчера и трябваше днес да са първа точка в дневния ред на депутатите за днес, съобщи Фокус.

Промените предвиждат партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. Между двете четения на законопроекта постъпиха редица предложения от парламентарните групи.

На заседанието на ресорната комисия бе прието предложението на управляващите общините и държавата да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации.

Предложението на ДПС бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии. В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.

Депутатите от Комисията отхвърлиха другото предложение на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас. Отхвърлено бе на комисия предложението на БСП партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си субсидия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Ако ние ще си мерим програмите, ако ние ще имаме политически егоизъм кои предложения са от полза, много ми е лесно да ви покажа, че на страница 23 в нашата програма това е записано много отдавна. Със спестените пари щеше да се създаде фонд за детските градини. Неслучайно по цял свят не се патентоват политически идеи. Те са право на всеки човек и на всяка политическа партия. Ако ние ще спираме процеса, заради който сме избрани, заради партийни сметки, ние няма да участваме в това. Когато поемате политически ангажименти в консултации, добре е да ги изпълнявате. Това е част от доверието, което липсва. Иначе рейтингът на парламента ще бъде не 8, а минус 8 процента", посъветва Йордан Цонев ГЕРБ.

Не бе прието от ресорната комисия предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв.

Достатъчно гласове не получи и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв, както и партиите, които имат парламентарни групи да получават допълнителни субсидии.

Срещу последните промени се обявиха както от БСП, така и от ДПС. Отлагане още вчера поиска и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Като точка днес на пленарното заседание беше включено освобождаване от правомощията им като депутатите на Елена Йончева и Петър Витанов - ПГ "БСП за България". Двамата са избрани за евродепутати и са подали заявления за прекратяване на правомощията им в българското Народно събрание.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар