Вторник, 07 Юли 2020

Вторник, 02 Юли 2019 21:35

Обявиха номинациите за най-високите постове в ЕС. Борисов: Ще подкрепим Станишев, ако бъде номиниран за председател на ЕП

Европейските лидери са се договорили за това кои политици да бъдат номинирани за най-високите постове в ЕС. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (ЕНП) е номинирна за председател на Европейската комисия. Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент, като за приемането му е нужно мнозинство от 376 гласа. Германката е първата жена, предложена за шеф на ЕК.

Европейският съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от две години и половина, с възможност за втори мандат. 

"Той е много голям приятел на България", коментира премиерът Бойко Борисов.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако той бъде одобрен от новия председател на ЕК. 

Евролидерите решиха ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Финалното решение обаче европейските държавни и правителствени ръководители трябва да вземат след съгласуване с Европарламента и ЕЦБ.

За първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Туск отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас "против"), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била "за" в лично качество, съобщава БТА.

"ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа", каза още Туск. И поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия.

По-рано Манфред Вебер обяви, че се отказва от мандата си като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК. "Ще продължа да се боря за демократична Европа. За мен беше чест да изпълнявам тази задача за ЕНП и Европа“, написа той в Twitter.

„Доволен съм, че се постигна компромис, животът продължава”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП ще подкрепят Сергей Станишев, ако той бъде номиниран за председател на Европейския парламент. 

„Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно колегите дойдоха да ме питат и казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, поясни Борисов.

„С Кристин Лагард много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя към еврозоната”, коментира още министър-председателят.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Юли 2019 21:35
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Вторник, 02 Юли 2019 21:35
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Вторник, 02 Юли 2019 21:35
  БСП – Пловдив готви конференция, по-тайна и от Тайната вечеря

  Планът е власт на всяка цена, дори и коалиция с ГЕРБ

Оставете коментар