Вторник, 10 Декември 2019
Вторник, 02 Юли 2019 21:35

Обявиха номинациите за най-високите постове в ЕС. Борисов: Ще подкрепим Станишев, ако бъде номиниран за председател на ЕП

Европейските лидери са се договорили за това кои политици да бъдат номинирани за най-високите постове в ЕС. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (ЕНП) е номинирна за председател на Европейската комисия. Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент, като за приемането му е нужно мнозинство от 376 гласа. Германката е първата жена, предложена за шеф на ЕК.

Европейският съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от две години и половина, с възможност за втори мандат. 

"Той е много голям приятел на България", коментира премиерът Бойко Борисов.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако той бъде одобрен от новия председател на ЕК. 

Евролидерите решиха ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Финалното решение обаче европейските държавни и правителствени ръководители трябва да вземат след съгласуване с Европарламента и ЕЦБ.

За първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Туск отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас "против"), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била "за" в лично качество, съобщава БТА.

"ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа", каза още Туск. И поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия.

По-рано Манфред Вебер обяви, че се отказва от мандата си като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК. "Ще продължа да се боря за демократична Европа. За мен беше чест да изпълнявам тази задача за ЕНП и Европа“, написа той в Twitter.

„Доволен съм, че се постигна компромис, животът продължава”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП ще подкрепят Сергей Станишев, ако той бъде номиниран за председател на Европейския парламент. 

„Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно колегите дойдоха да ме питат и казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, поясни Борисов.

„С Кристин Лагард много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя към еврозоната”, коментира още министър-председателят.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар