Вторник, 22 Октомври 2019
Петък, 12 Юли 2019 13:02

Провал на заседанието на парламента за машинното гласуване

Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да гласуват на първо четене предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Опозицията не се регистрира в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ, ОП и партия "Воля" не успяха да съберат необходимите 121 гласа, за да започне днешното пленарно заседание. От БСП са категорично против отпадане на машинното гласуване. Управляващите пък държат това да се случи още за местните избори. Позоваха се преди дни на аргументи от доклад на ЦИК, че машинният вот е оскъпил и усложнил изборите.

Ето какво се случи днес:

Пълна пленарна зала в 9 сутринта, с депутати от целия политически спектър. Опозиционен бойкот и провал на кворума.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в зала.

И при третия финален опит един глас не достигна, за да може парламентът днес да заработи.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Отменете регистрацията, колеги, днес НС няма да заседава, нямаме кворум.

От ляво обясниха, че са решили да провалят кворума, за да не се променя Изборният кодекс.

Корнелия Нинова, председател на БСП: БСП последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване, смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Валери Симеонов, НФСБ, ОП: Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли последните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова поведение, а този път няма да им се размине.

Управляващите са убедени, че другата седмица ще имат кворум и поправката за отмяна на машинното гласуване ще мине.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че е ясно за всички, че саботирането на дейността на парламента не носи позитив на нито една отговорна политическа партия.

Парламентарният шеф пък обяви, че свиква извънредно заседание на депутатите за вторник.

Цвета Караянчева, председател на НС: Предполагам, че им трябва време да се подготвят или малко на починат, защото някои дълго време отсъстваха от залата, виждам, че и други са се прикрепили към тях, има още 3 седмици за работа, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме наистина добра законодателна дейност.

Според Цвета Караянчева е срамно подобно действие на опозицията в момент, когато се отбелязва годишнина от приемането на новата конституция от 7-мото Велико народно събрание.

Очакваме и позицията на ДПС, които заседават в момента. Във вторник предстои да видим дали ще има кворум в пленарна зала и дали депутатите ще отменят на първо четене машинното гласуване. Целта е то да влезе в сила още наесен.

източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да се явяват на блиц контрол

  Народните представители от отхвърлиха предложението на БСП министър-председателят и вицепремиерите да идват в парламента всяка първа сряда от месеца и да отговарят на въпроси. Това стана с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се".

  Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, заяви, че е останала с впечатление, че от опозицията искат да се възползват от високия рейтинг на премиера и чрез него да повишат и рейтинга на НС. "В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

  Крум Зарков: Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  ЕП се събира за първото си заседание в новия политически сезон

  Европейският парламент се събира в Страсбург за първото си заседание от новия политически сезон. Предвижда се във вторник евродепутатите да гласуват за назначаването на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ)

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  Медиците продължават с протестите, правят палатков лагер срещу парламента

  Отпуснатите допълнителни 50 млн. лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти

Оставете коментар