Четвъртък, 28 Май 2020

Петък, 12 Юли 2019 13:02

Провал на заседанието на парламента за машинното гласуване

Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да гласуват на първо четене предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Опозицията не се регистрира в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ, ОП и партия "Воля" не успяха да съберат необходимите 121 гласа, за да започне днешното пленарно заседание. От БСП са категорично против отпадане на машинното гласуване. Управляващите пък държат това да се случи още за местните избори. Позоваха се преди дни на аргументи от доклад на ЦИК, че машинният вот е оскъпил и усложнил изборите.

Ето какво се случи днес:

Пълна пленарна зала в 9 сутринта, с депутати от целия политически спектър. Опозиционен бойкот и провал на кворума.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в зала.

И при третия финален опит един глас не достигна, за да може парламентът днес да заработи.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Отменете регистрацията, колеги, днес НС няма да заседава, нямаме кворум.

От ляво обясниха, че са решили да провалят кворума, за да не се променя Изборният кодекс.

Корнелия Нинова, председател на БСП: БСП последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване, смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Валери Симеонов, НФСБ, ОП: Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли последните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова поведение, а този път няма да им се размине.

Управляващите са убедени, че другата седмица ще имат кворум и поправката за отмяна на машинното гласуване ще мине.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че е ясно за всички, че саботирането на дейността на парламента не носи позитив на нито една отговорна политическа партия.

Парламентарният шеф пък обяви, че свиква извънредно заседание на депутатите за вторник.

Цвета Караянчева, председател на НС: Предполагам, че им трябва време да се подготвят или малко на починат, защото някои дълго време отсъстваха от залата, виждам, че и други са се прикрепили към тях, има още 3 седмици за работа, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме наистина добра законодателна дейност.

Според Цвета Караянчева е срамно подобно действие на опозицията в момент, когато се отбелязва годишнина от приемането на новата конституция от 7-мото Велико народно събрание.

Очакваме и позицията на ДПС, които заседават в момента. Във вторник предстои да видим дали ще има кворум в пленарна зала и дали депутатите ще отменят на първо четене машинното гласуване. Целта е то да влезе в сила още наесен.

източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  Народното събрание прие отчета на Сотир Цацаров за работата на Антикорупционната комисия

  Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете работата на Антикорупционната комисия пред парламента. Със 131 гласа „за“, един – „против“ и 45 „въздържали се“ народните представители приеха Доклада на КПКОНПИ.

  От името на парламентарната антикорупционна комисията Докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура за присъствието в пленарната зала на Сотир Цацаров.

  Борис Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на КПКОНПИ през миналата година заради различни нарушения на законите.

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  Народното събрание с декларация срещу разделянето на българите в Болградския район. Още днес ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас

  Отговор от Украйна: Няма да се разделя Болградския район.

  Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно решение на правителството на Украйна, с което се предвижда разделянето на Болградския административен район, населен предимно с етнически българи. Декларацията беше приета с гласовете на 109 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 19.

  Парламентът задължи Министерски съвет да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административна реформа.

 • Петък, 12 Юли 2019 13:02
  Протестиращи от "Възраждане" се сблъскаха с полицията пред парламента (Видео)

  Провокатори от партия "Възраждане" се сблъскаха с полицията пред парламента, като се опитаха да преминат кордона. Един от тях беше задържан и буквално вдигнат на ръце и вкаран в патрулката от четирима униформени, пише 24 часа.

Оставете коментар