Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 24 Юли 2019 11:14

Парламентът преодоля ветото за партийните субсидии

Със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно актуализацията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и по този начин преодоля президентското вето върху възможността бизнесът да финансира политическите партии, предаде "Фокус".

"За" повторното приемане на закона, с който се промени Законът за политическите партии, гласуваха 129 народни представители, "против" - 84 и "въздържал се" - 1.

След гласуването се дава възможност за отворено финансиране на партиите - чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, на които се противопостави държавният глава.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В мотивите си за ветото президентът посочва, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката.

Приетата от депутатите програма за работа през седмицата включва и прегласуване на закона за ратификация на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, на който президентът също наложи вето. По-късно днес законът ще се гледа повторно от комисията по отбрана.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар