Сряда, 22 Януари 2020
Петък, 09 Август 2019 11:55

Прокуратурата показа новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП

САЩ отнеха визата на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров.

Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров в четвъртък. Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

По време на съдебното заседание Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, съобщават от държавното обвинение. 

"От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи", се казва в съобщение на Спецпрокуратурата.   

Доказателствения материал може да видите на следните линкове:

Застрахователни дружества

Разпити резюме

Справка телеграм

Тодоров

Съединените американски щати отнеха визата на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров, съобщи "24 часа", като се позова на свои дипломатически източници. Причината е в обвинението му като подбудител на хакерската атака срещу НАП. Заради нея Тодоров е обвинен в кибертероризъм, целящ създаване на смут и паника в обществото. Самият той отрича обвиненията.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Иван Тодоров е разполагал с виза за САЩ, тъй като е представител на американска верига ресторанти за сандвичи в цяла Източна Европа.

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд промени мярката му за неотклонение от парична гаранция в размер на 100 000 лева в "задържане под стража". Адвокатката му Ина Лулчева обаче заяви пред bTV, че фирмата на Тодоров няма нищо общо с хакерската атака и няма нито едно доказателство за подбудителство срещу собственика. По думите й, апелативните спецмагистрати са се позовали на една снимка, на която се твърди, че е Иван Тодоров и се говори за НАП, но всъщност това не било вярно.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар