Понеделник, 30 Март 2020

Петък, 16 Август 2019 14:33

БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

„Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Свиленски отчете, че и кметът на Дупница , и директорите на Областно пътно управление, на АПИ, на РИОСВ, са му подчинени.

„Ако г-н Борисов, докато пътувайки по измитите, маркирани, добре осветени пътни участъци с министрите на задната седалка, защо не слезе и под тези съоръжения да види какво има под тях. Вече по медиите почнаха да излизат гуми от Аспаруховия мост, боклуци по други места. Нека г-н Борисов да не го прокарват само по нагласени и подредени участъци, а да гледа държавата от всичките ѝ страни. Работата на министър-председателя е не само да осигурява изграждането на пътищата, защото той не ги прави пътищата, а работата е да контролира функционирането и движението по тези пътища и участъци. В тази си работа г-н Борисов катастрофира", каза още Свиленски.

По думите му в контекста на тази ситуация всички говорят за жертвите по пътищата.

„Направиха се нови органи, направи се нова агенция за пътна безопасност. Направи се нов координиращ орган към Министерски съвет. Увеличиха се глобите, промени се Законът за движение по пътищата, сложиха се нови камери - скъпи. Вследствие на това жертвите по пътищата се увеличават, пътнотранспортните произшествия се увеличават, травматизмът след пътнотранспортни произшествия се увеличава. Това всичко води до натоварване на социалната, на здравната система и на разбити семейни и житейски съдби. Вече пета година чакаме новите закони за движение по пътищата: Закона за пътните превозни средства и Закона за водачите на пътни превозни средства. На 19 август изтича срокът за общественото обсъждане на Закона за пътните превозни средства, в който закон управляващите виждат начина, по който ще се справят с жертвите по пътищата, затова няколко дни по-рано светваме лампата на г-н премиера, да види неговите подчинени, или не знам кой е писал този закон. Това е неясно, медиите е интересно да разберат състава на работната група или изобщо човек, който е писал този закон", посочи Свиленски.

Той призова министър-председателя да види този закон преди да влезе в Министерски съвет. „Единственото нещо, което се прави с този закон е прокарване на лобистки интереси. Нито един текст не е в интерес на българските шофьори, на българските граждани, нито на безопасността", допълни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България".

Готвеният Закон за пътните превозни средства създава допълнителна административна тежест и тормоз за собствениците на МПС, допълни от своя страна народният представител от БСП Димитър Данчев.

„От това, което прочетохме с г-н Свиленски като коментари по предложения законопроект на Закона за пътните превозни средства, от това, което чухме от представителите на различни граждански организации, които представляват засегнатите от закона страни и след като се запознахме самите ние с предложените текстове, стигаме до извода, че този закон в предложения от Министерски съвет вид, единствено ще гарантира на всеки български гражданин, който ползва пътно превозно средство, повече разходи, повече такси, повече бюрокрация, по-скъпи резервни части за ползваните автомобили, по-скъпи ремонти, по-скъпи периодични технически прегледи и много административен тормоз. Предвижда се в 21 век създаването на хартиен паспорт за всяко пътно превозно средство, в който ще се отбелязва дали даденото пътно превозно средство е претърпяло пътнотранспортно произшествие. Ако това превозно средство е било ремонтирано и е минало технически преглед, който доказва качеството на извършения ремонт, то не би следвало да се различава от всяко друго превозно средство, което не е претърпяло пътнотранспортно произшествие или катастрофа“, допълни още Данчев.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той обобщи, че се създава допълнителна административна тежест и тормоз за собствениците на моторни превозни средства. „Предвижда се в този законопроект да се налага глоба от 1000 лв. на всеки собственик на пътно превозно средство, който се осмели сам да извърши ремонтна дейност. Предвижда се също така всеки сервиз, който извършва ремонтна дейност, да бъде лицензиран, регистриран по определен начин, който за момента на нас не ни е известен какъв ще бъде, защото това ще стане ясно с приемането на една от няколкото наредби, които се предвиждат да последват приемането на новия закон. Ние смятаме, че регистрацията на сервизите, които ще извършват ремонтна дейност на пътните превозни средства, режимът, по който ще бъдат регистрирани, трябва да е уведомителен. Ето защо апелираме и се обръщаме към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на вътрешните работи още сега да внесат заедно с предложения законопроект за обсъждане и наредбите, които трябва да последват този нов закон. Оставаме с впечатлението, че текстовете, които могат да бъдат заложени в предвижданите наредби, могат сериозно да изкривят основния замисъл на предложения законопроект, а именно намаляване на пътнотранспортните произшествия, които се дължат на техническа неизправност на превозните средства“, допълни още Данчев.

Според него с текстовете, които ще бъдат заложени в съответните наредби, е възможно да бъдат прокарани откровено лобистки текстове, които да гарантират значителни печалби на определени лица, за сметка на всички ползватели на пътни превозни средства в страната. Данчев отчете, че в предлагания закон се предлагат определени частни надзорни структури на териториален принцип да контролират по различни начини и по неясни критерии пунктовете за периодични технически прегледи на моторните превозни средства. „По този начин за пореден път държавата се отказва от своите присъщи контролни функции и отговорности и ги прехвърля на частни субекти. За пореден път се опитва да ни убедят нашите колеги от ГЕРБ, че един частен субект може в обществен интерес да контролира друг частен субект“, допълни още народният представител от БСП. По думите му същото се опитват да направят и с регистрацията на МПС. „Предвижда се да бъде прехвърлена на специални пунктове за регистрация на МПС. Оказва се, обаче, че с предвижданите текстове в никакъв случай не отпада необходимостта след извършването на такава идентификация, регистрация в тези частни пунктове да бъде посетен и добре познатия ни КАТ. Практически с това се обезсмислят аргументите на вносителите, които предлагат съответния текст в закона за намаляване на административната тежест и намаляване на опашките и безкрайното чакане пред офисите на КАТ“, отбеляза още Данчев.

„Ако мога да обобщя с едно изречение - ако в нашия проект „Визия за България" ние сме настоявали за връщане на държавата в икономиката, в контролните функции сме срещали съпротивата на колегите от ГЕРБ или на десни партии и колеги с дясно мислене, че държавата не трябва да се връща в икономиката. То питаме защо държавата излиза от контролните си функции, които са заложени, които трябва да ги изпълнява. Държавата в лицето на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация"ще спре да контролира пунктовете за технически прегледи и ще ги даде на частна фирма. Държавата в лицето на „Пътна полиция"ще спре да регистрира автомобили и ще ги даде на частни фирми, като отново обаче ще трябва да се мине за крайна регистрация през КАТ. Какво се цели с това нещо. Едни хора да получават едни допълнителни пари. Кой ще ги плаща тези пари, ще ги плаща всеки един шофьор", коментира още Свиленски.

По думите му, ако досега прегледът на автомобила е бил 50 лв., след тази промяна в законодателството, ще стане 60 лв. „Ако регистрацията в КАТ е била 30 лв., ще стане 40 лв. Това е принципът, на който работят", допълни още Свиленски. Той посочи, че според БСП трябва да има само уведомителен режим за сервизите.

източник: агенция "Фокус" / focus-news.net

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар