Понеделник, 16 Септември 2019
Събота, 24 Август 2019 14:38

Президентът: Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя

Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков.

„Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя.

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че шефът на Национална служба за охрана (НСО) Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция".

Според Борисов заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е бил изритан".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Президентът Радев обаче изложи друга версия - преди десетина дни при него дошъл ген. Дяков с молба да бъде освободен и изтъкнал лични причини, които държавният глава нямало как да не уважи.

Главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов написа във Фейсбук: "Ген. Дяков е достоен за уважение човек! " и определи казаното от Борисов като "лъжи". Той заяви, че президентът няма да коментира думите на премиера с мотива: "Лъжи не коментираме".

Преди няколко дни правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от поста си от 30 август.

От НСО уточниха, че той се оттегля по свое желание и по лични причини. Според Закона за НСО освобождаването на началника на службата се извършва от президента след съгласуване с Министерския съвет.

Дяков е на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор.

Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност.

Свързани статии (по етикет)

  • Събота, 24 Август 2019 14:38
    Румен Радев: Българското училище е храм на знанието и свято място

    Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности

  • Събота, 24 Август 2019 14:38
    Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева, транспортират я с хеликоптер за лечение в София

    Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент в участъка Шумен – Силистра, предава Нова тв.

  • Събота, 24 Август 2019 14:38
    ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

    Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

    Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

    "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

Оставете коментар