Понеделник, 14 Октомври 2019
Вторник, 01 Октомври 2019 14:08

ЕП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“

Отправени бяха критики към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента след тричасовово изслушване одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“, представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

Говорителят от ЕНП в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър даде висока оценка на Габриел. Групата на социалистите и демократите в ЕП написа в Туитър: Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред.

 

Мария Габриел бе изслушана от двете комисии снощи, когато започна обръщението си на български език: „Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По време на изслушването евродепутатът Иво Христов отправи питане към Габриел за това какви мерки смята да предприеме, за да стимулира професионалното развитие на европейските изследователи и да бъде овладяно "изтичането на мозъци" - принудителната вътрешна миграция в рамките на Съюза поради безпаричие, както и тази извън ЕС - в посока САЩ и други държави.

"Надявам се г-жа Габриел, която познава проблемите на българската наука и образование, да стори необходимото като комисар, за да спре паническото евакуиране на младите от България. Тя трябва да намери механизмите и да убеди собственото си правителство и премиер, както и съпартийците си, че бъдещето не минава през асфалтовите магистрали, а през магистралите на знанието", каза българският евродепутат, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 01 Октомври 2019 14:08
  Красимир Вълчев: Случаят в Сливен е атака срещу образователната система

  От страна на организаторите това е целенасочена атака с цел създаване на смут, натрупване на дестабилизационни усещания, коментира министърът на образованието

 • Вторник, 01 Октомври 2019 14:08
  Евангелски църкви разпространяват фалшиви новини за отнемане на деца

  Кой има интерес ромските деца да не ходят на училище? Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, психологът Иван Игов и Теодора Крумова от център "Амалипе" коментират истерията около слуховете за отнемане на деца

 • Вторник, 01 Октомври 2019 14:08
  Йорданка Фандъкова: Образованието е пътят на развитието и просперитета – това е моето верую и кауза

  „Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си“ - с тези думи на П. Р. Славейков честитя Международния ден на учителите.

  Образованието е пътят на развитието и просперитета – това е моето верую и кауза. Това написа Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“ по повод Международния ден на учителите, който се отбелязва днес по инициатива на ЮНЕСКО.

  „Скъпи учители, във Вашите класни стаи се раждат стремежът към знанието и отговорите на най-важния въпрос „какъв да стана когато порасна“. С мечтите и стремежите на нашите деца във Вашите ръце е нашето общо голямо порастване! Честит празник!“, пише още Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от коалицията ГЕРБ-СДС.

Оставете коментар