Вторник, 25 Февруари 2020

Четвъртък, 03 Октомври 2019 13:29

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата

Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27-и октомври.

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката, съобщи БНР.

Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Припомням, че влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Както и на земеделските производители и на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обхват.

В последствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.

“След 27-ми ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара“, обяви Симо Симов от Асоциацията и настоя:

“Правителството искаме спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува“.

В противен случай протестите под наслов “Жълтите жилетки“ ще започнат още до края на октомври.

Едрият бизнес: Заплахата е предизборен шантаж към премиера

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти у нас, изтъкна пред БНР, че Законът е в сила от 28-ми януари 2019-а:

„Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: „Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път“

Пред "Хоризонт" Терзиев допълни: „Считам, че закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В предаването "Преди всички" той изрази мнение, че ситуацията се използва предизборно

„Тази тънка струна, на която се свири на площада на „Дондуков 1“  - жълти жилетки… Слушах един анонс „Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме“. Това е едно „приятелско намигане“ към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание“.

Секторът е болен и трябва да се лекува, категоричен е Терзиев. 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 13:29
  Продължават протестите пред Народното събрание

  Кризата с водата, с въздуха и с боклука, застрашаването на финансовата стабилност с въвеждане на еврото са сред основните поводи за протеста

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 13:29
  Управляващите не умеят да се справят с кризите

  Няма гилдия, която да не е протестирала в последното правителство на Борисов, каза в "Офанзива с Любо Огнянов" Филип Попов – секретар на ПГ на БСП

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 13:29
  Сблъсък на протестиращи и полицията! Настояват за по-нисък ДДС, отмяна на наредба Н-18, искат и оставка на правителството

  Представителите на малкия и среден бизнес, протестиращи пред Народното събрание, са недоволни от икономическата и данъчната политика на държавата.

  Протестиращите се събраха пред Министерски съвет, след като блокираха движението пред парламента. Настояванията им са за по-нисък ДДС в ресторантьорския и хотелиерския бизнес и за отмяна на спорната наредба Н-18.

  Ресторантьори и хотелиери пробиха полицейски кордон и блокираха движението на бул. "Цар Освободител" пред парламента в София. Стигна се до сблъсък на демонстрантите с полицията.

  Недоволните протестират срещу Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите.

  Негодуванието на малкия и среден бизнес срещу финансовата политика на правителството премина и в искане на оставката му.

Оставете коментар