Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 04 Октомври 2019 11:46

Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри? Поне седем пъти по различни поводи Борисов заявява "Дадохме 50 милиона", знаейки, че всъщност са дали 6

Здравният министър Кирил Ананиев: Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено. Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого.

 

Разгорещен спор от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол предизвика неспазеното обещание на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананаиев за увеличение заплащането на медицинските сестри. Припомняме, че след серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. „Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв". Средствата обаче така и не стигат до болниците.

Днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова попита: „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат“. В декларация от името на ПГ на „БСП за България“ тя напомни постановлението на МС от април и решението да бъдат отпуснати 50 млн. лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса.

„Има второ постановление от 9 май 2019 г., това е само един месец по-късно. Тези 50 млн. стават 6. Оттогава досега поне седем пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: "Дадохме 50 млн.", знаейки, че всъщност са дали 6“, подчерта Нинова.

"Министър Ананиев да се оправдава, казва премиерът. И министърът напълно безсилен да замаже тази лъжа, прехвърля на Здравната каса отговорността. Само че членове на Надзорния съвет отрекоха", каза още Нинова.

"Свидетели сме на поредица от лъжи от премиер през министър и накрая се вижда в какво състояние са нещата. Ние се срещнахме с медицинските сестри. Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазване, а на Министерски съвет. Доколкото знаем, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща - Закон за съсловните организации, който ни представихте. "БСП за България" го внесохме на 11 септември, сега сме 4 октомври. Вашият и наш закон, не е гледан още. Направете си извода за политиката на управляващото мнозинство към вас. Второ, искате болниците да не се търговски дружества. Няколко пъти от "БСП за България" правим такова предложение", каза Нинова.

Тя посочи, че този въпрос с възнагражденията не трябва да бъде решаван на парче, а трябва да има държавна политика. Според нея това не може да става чрез методики. "Нашата политика, която сме предлагали и ще продължим правителството, държавата и който и да е управляващ да поеме отговорността и това да бъде държавна политика към здравеопазването", подчерта лидерът на БСП.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Корнелия Нинова посочи, че идеята е чрез наредба да се определи базова заплата. "Скъпи здравни работници, не спирайте да търсите правата си. Не се страхувайте, исканията ви са справедливи. Болниците, лекарите, пациентите, имаме нужда от вас. Българското общество има нужда от вас. Сигурна съм, че в голямата си част то ви подкрепя. Ние ви подкрепяме и сме с вас", изтъкна Нинова.

Пред народните представители здравният министър Кирил Ананиев информира, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“, заобяснява здравният министър .

Той поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

На 7 октомври КНСБ готви голям национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Октомври 2019 11:46
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

 • Петък, 04 Октомври 2019 11:46
  Нинова за тол системата: Хората плащат за некомпетентност и корупция на управляващите

  Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството

 • Петък, 04 Октомври 2019 11:46
  Министри на здравеопазването ще обсъждат в Рим мерки срещу коронавируса. Д-р Ангел Кунчев: Очакваме да заработят още две лаборатории за диагностика

  Министрите на здравеопазването от Италия и съседните ѝ страни ще заседават в Рим, за да предприемат мерки срещу новия коронавирус, заразил много хора в Италия, съобщават световните информационни агенции.

  Досега са установени 230 случая, починалите вече са седем.

  Премиерът Джузепе Конте предупреждава, че разпространението на вируса може да повлияе силно върху икономиката, като все още няма възможност да се направят по-точни прогнози за последиците.

  В коментар по повод разпространението на новия коронавирус Covid-19 в Италия националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е и заместник-председател на Националния кризисен щаб, сформиран вчера, посочи, че има много хора, които, особено по време на грипния сезон, проявяват симптоми на заболяване, но това не бива да бъде повод за паника.

Оставете коментар