Събота, 06 Юни 2020

Вторник, 22 Октомври 2019 13:00

Борисов прие посланик Херо Мустафа и отчете: Със САЩ работим отлично в отбраната

Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерски съвет извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е поздравил Херо Мустафа за назначаването ѝ като посланик в София и е изразил увереност, че дипломатическите отношения между България и САЩ ще продължат да се развиват възходящо.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища, заяви Борисов по време на срещата.

Той отбеляза отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО. Премиерът посочи още, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдава високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана.

Борисов подчерта, че България на практика постигна тази евроатлантическа цел с договорите за доставка на самолетите Ф-16 Блок 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Премиерът Борисов акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура. Според българския министър-председател от особено значение е сътрудничеството между България и САЩ за развитието на контактите между хората.

По думите му сериозен принос в тази посока имат различни програми и инициативи, насочени към разширяване на обмена сред студенти, учени и представители на бизнеса. Като позитивна тенденция премиерът Борисов отбеляза също, че през последните няколко години има тенденция на устойчиво нарастване на броя на американските туристи в България.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов беше запознат с основните приоритети на посолството на САЩ при посланик Херо Мустафа.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Херо Мустафа е висш дипломат от кариерата, утвърден от Сената на Съединените щати за посланик на САЩ в България на 26 септември 2019 г. Преди това тя е изпълнявала длъжността заместник-посланик на САЩ в Португалия.

Работила като съветник на вицепрезидента на САЩ в периода от 2009-2011 година по въпросите на Близкия изток и Южна и Централна Азия. Назначенията й във Вашингтон включват: заместник-директор на отдела, занимаващ се с Афганистан; съветник по близкоизточните въпроси в екипа на заместник-държавния секретар по политическите въпроси; директор по въпросите на Иран, Йордания и израелско-палестинските отношения в Съвета за национална сигурност и директор към Съвета за национална сигурност по въпросите на Ирак и Афганистан.

Херо Мустафа има бакалавърска степен по дипломация от Джорджтаунския университет и магистърска от университета "Принстън". Носител е на редица престижни награди на Държавния департамент, включително и наградата "Матилда У. Синклер" за отлични постижения във владеенето на чужди езици. Сред езиците, които говори, са португалски, арабски, хинди, руски, гръцки, а в момента учи и български език.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 22 Октомври 2019 13:00
  „Биволъ“: Сигналът на Васил Божков: Имам снимки, записи и свидетели за 60 милиона, дадени на Борисов

  “В сигнала на Васил Божков, пратен до прокуратурата, президентството и посолствата, пише, че е дал на Борисов и Горанов 60 милиона лева, за което имал записи, снимки и свидетели. И имал готовност да ги предостави.”

  Този текст публикува на Фейсбук страницата си изданието „Биволъ“ заедно с отрязък от страница с описаните твърдения.

 • Вторник, 22 Октомври 2019 13:00
  Всички революции започват с вандализъм?

  Организираното от американски преподаватели шествие в защита на ромите породи остри реакции в социалните мрежи

 • Вторник, 22 Октомври 2019 13:00
  „Американска пролет“ за Тръмп

  Систематизираното изнасилване на близо 20 000 деца в Англия от пакистански банди, при това често с помощта и прикритието на властите, не предизвика нито един мащабен протест

Оставете коментар