Неделя, 07 Юни 2020

Сряда, 06 Ноември 2019 08:00

Как ДС вербува Стефан Найденов – Цеката и как от дребен „барбутаджия“ службите му помогнаха да стане собственик на марката Efbet

Оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Собственикът на Efbet Стефан Найденов – Цеката е бил агент на 6-то управление на ДС, разкриха преди дни няколко различни медии. Любопитно обаче остава да разберем, как точно е бил вербуван Стефан Найденов и как този факт му помага днес Цеката и синовете му Боян и Цветомир Найденов да се представят за културни меценати и да се хвалят по медиите със своя принос за развитието на българския спорт.

Едно само по себе си напълно комично твърдение, особено погледнато в контекста на твърдението на Цветомир Найденов, че още през 1990 година той лично бил участвал в основането на Еврофутбол. Интересно, как този 17-годишен по това време „късен пионер“ е имал знанията, за да развие подобен тип дейност. Най-вероятно е посещавал извънучилищен СИП.

Друга тема е, че най-обикновена проверка в регистъра показва, че Еврофутбол е регистриран през 1993 година и сред собствениците му няма ни Цветомир, ни Боян. Ама, какво пък толкова, измислят си хората биография.

Друга смешка, която Малката Цека обича да разказва пред медиите, е твърдението му, че бил пуснал първия си тираж на 6 октомври 1990 година (негово интервю пред сайта BETinBULGARIA.COM), като често обаче тази дата варира, като например вчера, когато в свое интервю пред онлайн медия Цветомир заяви същото, само дето този път датата бе 10 октомври 1990 година. Дребен детайл, ще каже някой, дребен точно толкова, колкото и въпросът как, аджеба, пионерът Цветомир успя едва 17-годишен да заложи основите на спортните залагания у нас, ако разбирате шегата, разбира се.

Дългата ръка на Държавна сигурност управлява Efbet (документи)

Естествено, Цветомир е амбициозно дете, на амбициозен родител. Затова именно служителят на 6-то управление Стефан Найденов е по-любопитната персона в случай, че искаме да разберем как комунистическите служби помогнаха на един дребен „барбутаджия“ да стане собственик на една от най-големите хазартни компании у нас – Efbet.

Документите в Комисията по досиета на бившата ДС, както и живи свидетели разказват, че Найденов с радост приел възможността да стане доносник на политическата полиция при Живков, основно защото разчитал на нейната бъдеща протекция, докато той спокойно си върти игрите с небалансирани зарове на барбут и с белязани карти на покер.

Стефан Найденов – Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг, и до днес е само със средно образование.

За първи път той влиза в полезрението на МВР като лице, което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друг страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер чужденци и българи.

Така се стигнало до момента, в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС.

Кръствев допълва, че Найденов е безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив.

Вербовачната беседа е проведена успешно на 23.08.1980 година и на агента е даден псевдоним Николов. Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите.

На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат-агента, като основен въпрос е лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първия държавен ръководител.

През следващите години агент Николов проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия, дори и за свои семейни близки.

За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – Как Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир „създадоха“ спортните залагания и Ефбет и имат ли те нещо общо с криминална дейност от най-тежък вид през последните 15 години?

източник: wowmedia.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  Димитър Луджев: ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема

  ”Извършвa ce пoрeднaтa caмoрaзпрaвa мeжду вътрeшнитe влacтoви и бoгaти групирoвки. Нoвaтa вълнa нa пoзaбoгaтeли oкoлo ГEРБ ce oпитвa дa изтлacкa и дa ce cпрaви c първaтa вълнa нa бългaрcкия бизнec и изпoлзвa трaдициoннитe cрeдcтвa, кoитo винaги ca изпoлзвaни - прoкурaтурa, aдминиcтрaция и т.н.”.

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  Агент Сашо и устата му под наем

  Илиян Василев  е работел по линия на шпионажа срещу Великобритания, придобивал е ценна информация за НАТО, САЩ и Обединеното кралство. Днес ни се представя като русофоб и прозападно ориентиран

 • Сряда, 06 Ноември 2019 08:00
  Веднъж агент на ДС - завинаги агент на ДС

  Поведението на Василев е като на лешояд, който се храни от чуждата трагедия, но представя и себе си като жертва на голям заговор, защото се изживява като значим и опасен за властта, която упорито критикува, но инак и пуска тайничко хвалебствени есемеси

Оставете коментар