Понеделник, 24 Февруари 2020

Понеделник, 25 Ноември 2019 06:49

Борисов пристигна във Вашингтон за среща с Тръмп

 

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон за среща с президента Доналд Тръмп. Сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, както двустранно, така и на ниво НАТО, вносът на втечнен газ и търговията ще доминират разговорите. 

Премиерът Бойко Борисов кацна с правителствения самолет на военновъздушната база "Андрюз" във Вашингтон. Пред Тръмп премиерът ще потвърди ангажиментите на страната ни към срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014-а за постигане на бюджет за отбрана от 2% от БВП на страните-членки на Алианса – едно от основните искания на американския президент Доналд Тръмп към съюзниците от Европа. България вече отделя 3% от БВП за отбрана.

От пресслужбата на българското правителство отбелязват, че договорите за американските изтребители Ф-16 ще донесат икономическо развитие на България.

В сферата на енергетиката ще се обсъжда внос на втечнен газ, а премиерът смята да изтъкне ползите от проектите Балкански поток, газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция – България.

Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ. До момента министър-председателят Борисов последователно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ, съобщават от правителствения пресцентър.

Търговията и сътрудничеството в науката и образованието също ще са обект на разговори в Белия дом.

От Белия дом обявиха, че на срещата ще се обсъжда и сигурността на Черно море.

В разговор с журналисти в правителствения самолет Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море, съобщава БНР.

В българската делегация участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Програмата на премиера Борисов по време на визита му в Америка предвижда участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън". Във Вашингтон той ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Освен това Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

На практика Бойко Борисов е последният източно-европейски лидер, с когото Доналд Тръмп ще се срещне, отбелязва OffNews. Пръв бе президентът на Полша Анджей Дуда /юли 2017/, последван от държавните глави на Литва, Латвия и Естония /април 2018/, после през март и май 2019 бяха премиерът на Чехия Андрей Бабиш и на Словакия Петер Пелегрини. Румънският президент Клаус Йоханис /август 2019/ и унгарският лидер Виктор Орбан /октомври/ изпревариха Борисов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар