Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 23 Декември 2019 14:01

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Българският лекарски съюз и Здравната каса подписаха Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година. В документа е записан и начинът на разпределението на средствата за работни заплати, съобщи БНР.

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати - това са договорили от Лекарския съюз с министъра на здравеопазването, който беше поел този ангажимент пред протестиращи медицински сестри. Този процент ще е валиден и за частните болници, стана ясно също. Съотношението между заплатите лекар - медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща в 14 часа.

За да се впише тази промяна като текст в НРД обаче, здравният министър е внесъл промяна в проекта за Закона за здравното осигуряване, който очаква депутатите да разгледат още в началото на следващата година.

Министърът уточни, че в зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати съответно за лекар и медицинска сестра. Спазването на тези правила ще се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Съдейки по приходите в държавните болници, около 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов договор от 900 лв. за медицинска сестра, увери още Ананиев.

По време на преговорите са изчистени всички спорни моменти по отношение на лекарствата за хронично болните пациенти, както и за профилактичните прегледи, които ще могат да се извършват по време на всяко посещение при личния лекар. Също е удовлетворено искането на БЛС 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха понижени, да останат на цените, както вече е договорил Лекарският съюз.

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха по-рано днес, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Диалогичността в разговорите за НРД тази година е на по-високо ниво, каза пред „Хоризонт“ тази сутрин д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, който е и общопрактикуващ лекар.

30% от постъпващите средства в лечебните заведения да бъдат за заплати на лекарите и медицинските специалисти – за това решение на Българския лекарски съюз припомни д-р Брънзалов. „А чисто административно как това ще трябва да се впише в НРД е въпрос на чисто административна работа. Ние имаме доброто желание всичко да бъде на чисто и на светло, да има яснота по въпроса“, коментира Николай Брънзалов.

Позицията на БЛС е, че трябва да има разлика в клиничните пътеки за деца и възрастни. „В крайна сметка детското здравеопазване е приоритет и трябва там да бъдат насочени повече средства“, посочи Брънзалов, според когото за лечението на едно дете се изискват „доста повече средства, усилия, апаратура и отговорността е много по-голяма“.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Декември 2019 14:01
  НС единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

  Народното събрание единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на Националната задравноосигурителна каса. Депутатите гласуваха болниците да получат 75 милиона лева от тазгодишния бюджет на Касата за покриване на неизплатената си надлимитна дейност за 2015 и 2016 г.

 • Понеделник, 23 Декември 2019 14:01
  Костадин Ангелов: Без повече КПП-та и затваряне на градове

  „Мийте и дезинфекцирайте ръцете си, носете маски в затворени помещения, както и където има струпване на хора“, призова отново Ангелов

  Няма да бъдат затваряни повече градове и населени места, нито да се слагат КПП-та, а най-критичната точка на COVID-19 епидемията у нас е Добрич. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Кюстендил, където посети многопрофилната болница в града и проведе брифинг пред медиите.

  „Болницата в момента няма нужда от нищо допълнително, но сме в готовност да осигурим консумативи и дезинфектанти, апаратура“, уточни той. Ангелов обеща, че се  обезпечава допълнителен ресурс – по 1000 лева на човек, а помощта ще обхване всеки здравен служител, който досега не е бил обхванат от финансовите стимули в борбата с COVID-19.

  По отношение на спекулациите за КПП-та и повторно затваряне на отделни населени места, здравният министър отсече, че това е грозна лъжа. „Когато пътувах насам, мой приятел, който е хирург, ми изпрати такъв сайт. Вчера ми изпратиха още един сайт. Следим загрижено цифрите – в информационния портал. Нашите решения са базирани на общодостъпни данни. Ние нямаме никакво намерение да затваряме нито градове, нито да слагаме КПП-та“, коментира той.

  „Критична точка в момента е Добрич, където има проблем по отношение на разделянето на потоците, както и с осигуряването на достатъчно инфекционисти. Преговаряме с колега инфекционист, който е работил там, за да може да се възобнови отделението и да се сключи договор с НЗОК“, разкри министърът.

  Той изказва съболезнования на своя колега кардиолог от Добрич, който загуби битката със коронавирусната инфекция.  Той уточни, че медикът е имал придружаващи заболявания.

  „Мийте и дезинфекцирайте ръцете си, носете маски в затворени помещения, както и където има струпване на хора“, призова отново Ангелов.

 • Понеделник, 23 Декември 2019 14:01
  Д-р Брънзалов: Трябва да се спазват „трите Д-та”! Повечето случаи са от определени огнища

  Всеки пациент трябва да бъде тестван преди да бъде приет в болницата, но трябва алгоритъм за това кой ще заплати изследването, подчерта зам.-председателят на БЛС

Оставете коментар