Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 06 Януари 2020 09:17

Честваме 172 години от рождението на Ботев

С ритуали с участието на представителни военни подразделения в цялата страна на 6 януари ще бъде отбелязана 172-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Пред бюст-паметника на големия поет, публицист и общественик в столичната Борисова градина ще се проведе тържествено честване, предаде БНР.

С богата програма ще бъде отбелязана годишнината и във Враца пред паметника на Ботев в центъра на града.

Там ще бъдат представени биографични данни за поета и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По-късно през деня във врачанския музей ще се проведе традиционната Ботева вечер. В лекторията ще участват ученици от седем врачански училища и учители по история.

Животът и творчеството на поета революционер ще бъдат показани в изложба под надслов: "Истината е свята, свободата е мила".

Проявите събират много признателни врачани.

"Велик българин, с който трябва да се гордеем. За голямо съжаление днес липсват такива хора и затова сме на този хал; Ботев, ако не помним, кой да помним“, казват врачани.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Януари 2020 09:17
  Радев: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

  Това каза президентът Румен Радев в подножието на паметника на връх Шипка, където се готви да изкачи над 800-те стъпала към монумента по повод честването на 143-та годишнина от Шипченската епопея

  Това предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

  Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици, допълни Радев.

  Честванията на Шипка са вековна традиция – тук се ражда свободна България. На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора, но както виждате, това няма да се получи – всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник.

  Трябва да е ясно, че пътят към Конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор; саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил вече и легитимност, и достойнство – виждате как партии сменят позициите си през 24 часа, и се превръщат все повече в символ на самоунижението, допълни Радев.

  Единственото вярно решение е саморазпускане на това Народно събрание, завърши президентът на Шипка.

  Снимка: БГНЕС

 • Понеделник, 06 Януари 2020 09:17
  Честваме 143 години от Шипченската епопея

  В събота, 22 август, за поредна година върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на традиционните тържества, посветени на 143 години от Шипченската епопея. През 2020 година се навършват и 86 години от издигането на Паметника на Свободата, предаде БГНЕС

 • Понеделник, 06 Януари 2020 09:17
  Отлага се официалното честване на Шипченската епопея заради коронавируса

  От областната управа призовават гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата към опазване на личното и обществено здраве

Оставете коментар