Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 24 Януари 2020 13:10

Бойко Борисов: Феновете на Левски трябва да държат акциите на клуба

Среща между премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и петима представители на феновете на ФК Левски започна малко преди 10 ч. тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов разговаря с фенове на "Левски" заради опасенията им, че финансирането на футболния клуб от бизнесмена Васил Божков ще спре покрай мерките, които депутатите предприемат за регулирането на хазартния бизнес.

Днешната среща на феновете на "Левски" с премиера е по тяхно желание, съобщи председателят на НПК на "Левски" Степан Хиндлиян след заседание на клуба с Васил Божков в сряда вечерта, но което безпрецедентно бяха поканени и медии, на чиито въпроси бизнесменът отговоряше.

„Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на Левски.

„Аз също съм левскар. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. ФК „Левски“ е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“, отбеляза премиерът Борисов по време на срещата. В разговора участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Вчера парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене внесения от Валери Симеонов законопроект за премахването на частните в лотариите и той влезе за разглеждане в пленарна зала. Бойко Борисов направи пространно изявление, че промените в закона за хазарта не застрашават бъдещето на футболния отбор, а целят регулиране на бизнеса.

От компанията на Васил Божков „Нове холдинг“ разпространиха позиция, че нямат задължения към държавата и изразиха готовност да се срещнат с всички държавни фактори, които ги поканят на разговор. Според мен се съгласиха със становището, че футболът се управлява по погрешен модел и че води до там, където се намира Левски рано или късно, каза Степан Хиндлиян след срещата.

"Ще помислим по предложението на премиера Борисов за акциите. Преди време Спас Русев също ни караше да си вземем акциите - ние не сме ги взели", посочи той. "От една седмица насам говоря, че нещата, които се случват вкарват феновете на първа линия в тази игра.

Не зависи от министър-председателя или от неговите колеги, а зависи от мажоритарния собственик това нещо. Друг е въпросът дали това нещо е работещо или не", коментира още Хиндлиян. Той допълни, че "Левски" е стабилизиран в последната година, но, от друга страна, е ясно, че може да бъде разклатен във всеки един момент. Не е ставало въпрос кой е виновен и кой е невинен, допълни той по повод Националната лотария и доклада на финансовото ведомство, който премиерът им показал.

"Не малка част от медиите от сутрин до вечер се занимават с това, че ние ще излезем и ще правим от сутрин до вечер бунтове. Но ние няма да правим каквото и да било в защита на корпоративни интереси. Да, имаше левскари, които на срещата с Васил Божков заявиха, че ще се взимат крайни мерки, но това са конкретни решения на отделните хора", заяви още Степан Хиндлиян. Адриян Попов подчерта, че, изказвайки лично мнение, силно се надявал днешната среща да го убеди в други неща, но това не се случило. "Левски е политически заложник от поне 6-7 години и това го виждаме от различни ръководства. Това няма как да стане без съдействието на управляващите. Зададох конкретни въпроси - случайно ли е, че събитията съвпадат с проектозакона на Валери Симеонов, не е ли той противоконституционен и няма ли да доведе до загуби от евентуални искове. Беше ми казано, че ще се провери дали е противозаконен. Навързвайки всичко, което се случва, това няма как да стане без държавата да го допусне. За първи път от 6-7 години има собственик, който заявява, че той е собственикът и че парите са негови, заяви още Попов. За голяма част от левскарите им омръзна любимият клуб да е разменна монета в политически и икономически игри. Това за N-ти път е поредната схема, свързана с любимия ми отбор. Застанах срещу това нещо в качеството си на гражданин. Подкрепям това ръководство и начина, по който се управлява клубът", допълни той.

"Като фен смятам, че ние трябва да изразяваме протеста си на стадиона, когато 20 хиляди напълнят стадиона по определена тема, това е част от проблема. Когато хората са будни, имат мнение и го отстояват, тогава няма да се случват такива неща", каза още Попов.

По думите му на представителите са показани цифри и им е казано, че прокуратурата ще се намеси, ако има закони в ущърб на държавата. Даниел Стрезов от тръст "Синя България" заяви, че моделът, по който се управлява клубът, е сбъркан. Трябва да се работи усърдно, за да се промени той. Срещнахме разбиране от премиера, че този модел не е устойчив. Ние сме убедени, че трябва да дадем безрезервна подкрепа и това ще трябва да се случи на стадиона, посочи той. "Осъзнаваме, че моделът е грешен и че той няма да се промени от днес за утре. Това ще изисква всеотдайна подкрепа и то ще се случи на единственото място, което е стадионът", каза още той.

Илия Христов от сдружението "Сини сърца" посочи, че вярват на сегашното ръководство, че води клуба в правилна посока. Дали бизнесът е законен и правилен, не можем да кажем - не сме разследващи органи или прокуратура. Не разбирам от документите, които ни показаха горе, допълни Христов. Резултатът от тази среща е, че моделът "Бащица" не е удачен и това е малка крачка напред, посочи представител на феновете.

Той допълни, че "бащиците" един след друг идват и си отиват и оставят задължения. Крайно време е всеки, който се нагърби с "Левски" да е отворено с публиката. "И в момента имаме авторитарно и еднолично управление, което не допуска привържениците в разговори по наболели от десетилетия проблеми", заяви той.

„Когато ние сме се обръщали към текущото ръководство с готови стратегии към официализирането на отношенията за разговори и сътрудничество, те не обръщат внимание на това.  Когато имат проблем с бизнеса, се обръщат към нас и едва ли не ги изравняват с любовта към „Левски“. Ние с тези проблеми нямаме нищо общо“, отсече той.

"Няма как някой да ни убеди, че проблемите на частните му бизнеси са проблеми на "Левски", отсече той.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар