Понеделник, 13 Юли 2020

Четвъртък, 06 Февруари 2020 11:24

Снегът блокира България

Обилните снеговалежи през цялата нощ създадоха сложна обстановка навсякъде в страната. Драматична е ситуацията в Старозагорска област след падналите снеговалежи и бурният вятър, предаде БГНЕС.

20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Проходът на Републиката и Шипченският проход са затворени. Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено. Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка.

За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен, съобщи БНР. Заради обилния снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Заради валежите и бурния вятър е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Плевен - Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София - Варна край Търговище заради закъсали няколко камиона. Затруднена е обстановката и в Ловешка област. Без ток са населени места във всичките осем общини на областта. От електроразпределителното дружество съобщават, че от мокрия сняг и повалени дървета са прекъснати над 20 електропровода.

Аварийните екипи на дружеството ще работят през цялата нощ за възстановяване на захранването, но работата им е затруднена от продължаващия обилен снеговалеж. Снежната покривка във високите части на областта вече е достига 30 см. Затруднено е движението по пътищата, въпреки работата на снегопочистващите машини.

Продължава да е ограничено движението през пътя Шипково - Рибарица, а по пътя София - Варна е забранено за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Много селища във област Велико Търново също са без ток. Няма бедстващи хора. Близо 20 тира са закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщават от полицията във Велико Търново. Не се поема ангажимент кога Старопланинският проход ще бъде отворен за движение.

Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в областта в условията на продължаващ интензивен снеговалеж. По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони.

На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има нападали дървета. Екип на Противопожарната служба са помогнали на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново - Павликени. Пътниците са откарани до домовете им.

В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца. Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала. На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин. Без ток е кв. "Каптажа" в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци.

За днес е в сила жълт код за снеговалежи за почти цялата Източна България. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.

120 души са изведени в тъмната част на денонощието заради аварийни ситуации в района на област Стара Загора, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Михова. Всички снегопочистващи машини в района са на терен. Поискана е и помощ от армията за разчистване на труднодостъпните планински пътища.

Армията е помогнала за изваждането на автобус с 30 турски туристи, закъсали край Гурково. Пътническият влак от София е закъсал до Тулово заради спрян ток, след като е възстановено електрозахранването е продължил по пътя си.

Има населени места без ток. Проходите Шипка, и Хаинбоаз (Проходът на Републиката) остават затворени заради усложнената зимна обстановка. Тази сутрин беше затворен и прохода Петрохан поради завъртял се бус, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Пътната агенция призова да избягваме пътуване в Родопите и Източна България.

Блокаж на проходите между Северна и Южна България. Затворени са проходите на Републиката, Шипка и Троян-Кърнаре. Десетки тежкотоварни камиони закъсаха.

За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ "Хемус" и в двете посоки за област София. Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка.

За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи. Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Поискана е помощ от армията, предаде БГНЕС. Затворена е и АМ „Струма” при Дупница. Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Пътят за Самоков през Железница е проходим, движи се и градският транспорт. Жълт код за силни снеговалежи и вятър е в сила за 12 области на страната.

Имахме много проблеми с неподчинение на водачите, разкриха на брифинг от АПИ. Половината от проблемите на закъсалите МПС-та идват от неподготвените и недобросъвестни водачи, както и от обилния снеговалеж.

Почти всички пътища, като се изключи област Разград, са отворени за движение. Те са почистени. За пореден път от АПИ призоваха всеки, който може да си позволи днес да не пътува. Даниел Иваничков, директор на Дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" към АПИ информира, че над 1200 са машините на терен.

Проходите Шипка, Проходът на Републиката и Петрохан са в много тежко състояние. В Русе, Силистра и в Разград положението с навяванията е сериозно. Вятърът е изключително силен, но въпреки това няма бедстващи. "Ние сме на терен 24 часа", информира Иваничков.

На брифинга стана ясно, че в Смолянско няма затворени пътища, но всички трябва да се движат с вериги и полиция спира автомобилите без подобно оборудване на бензиностанция между Чепеларе и Пампорово.

Към този момент от "Пътна полиция“ информираха, че няма загинали. Всички екипи на полицията са на терен. Спряно е движението на румънска територия от Русе и Видин, защото повече няма възможност в България да се приемат тежкотоварни автомобили.

От "Пътна полиция" призоваха всички водачи да спазват ограниченията и напомниха, че 1000 лв. е глобата и за три месеца се лишава шофьорът от книжка.

източник: Блиц

 

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар