Понеделник, 10 Август 2020

Неделя, 29 Март 2020 15:23

Фандъкова предупреди за глоба от 5 хиляди при разходка из София, полиция не пуска по "Витошка". В Бургас прибират пейките от градинките, във Варна направо глобяват

„Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата“. Това написа столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод неспазването на забраната за карантина.

„Вижте тези данни https://bit.ly/39m7aGw за броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват. Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони“, предупреди Фандъкова. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Тя съветва да се вслушаме в думите на ген. Мутафчийски от днес: „най-тежките времена ни предстоят“.

„Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени. Животът ни досега беше живот на бързи обороти, в който всичко се случва сега и веднага. Днес животът ни е друг и ако намалим нашето нетърпение и бързане, ще намалим и скоростта на заразата. Останете вкъщи! Така спасявате човешки живот“, призова столичният кмет.

Предупрежденията за глоби явно се изпълняват, тъй като в началото и в края на пешеходната зона по столичния бул. „Витоша“ в са разположени полицаи.

Служителите на реда предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. На други лица пък им беше поискано обяснение къде и защо отиват, съобщава БГНЕС.

"Нали все още не е наложена пълна карантина за излизане, нали в града може да се ходи спокойно без декларация и проверка на лични документи", попита възрастна жена.

Междувременно стана ясно, че има 4 съставени акта в София за нарушение на забраната за разхождане в парковете. Информацията съобщиха от Общинска полиция за БНТ. Два от тях са за Южния парк и два за разходка на Витоша.

В  социалните медии има хора, които не приемат забраната и цитират заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се забранява посещение места като "паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места", но не и улици.

Някои от хората, които се разхождаха днес в Южния парк заявиха, че нямат представа, че има забрана, не гледат телевизия и новини и не смятат, че нарушават карантината.

Служителите на общинска полиция постоянно обикалят и предупреждават столичани да се приберат у дома и ако това не се изпълни, могат да налагат глоби.

Бургаският кмет Димитър Николов започна ефективно също да прилага мерки по спиране на разходките, като нареди операция по прибиране на пейките от всички паркове, за да няма събиране на хора.

"И за мен не е приятно, но хубавото време и раздумките по пейките в парковете и градинките изкушават да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще ги разредим, вдигнем или съберем една върху друга на местата, където по мои наблюдения, се струпват най-много хора", написа той във Фейсбук.

Акцията е в “Борисовата градинка”, парк “Света Троица” и парк “Славейков”, “Меден рудник” и  Морската градина.

Във Варна още вчера имаше предприети мерки с наложени глоби от по 5 хиляди лева. Бяха глобени над 30 души, които се разхождаха в Морската градина.

От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат точна информация за глобени граждани, които са се разхождали в парковете на столицата, но съобщиха, че полицаи постоянно обикалят и предупреждават хората.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар