Вторник, 02 Юни 2020

Събота, 16 Май 2020 10:57

Жотева: Във фокуса на вниманието е нов Закон за радиото и телевизията

Идеята за финансиране с процент от БВП е била отхвърлена още в първите разговори, каза Жотева

Във фокуса на вниманието е нов Закон за радиото и телевизията. Пред БНТновият председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева обясни, че това е безпрецедентен случай за писане на закони с три работни групи, една – в БНТ е домакин Емил Кошлуков и две в Министерство на културата.

„Непрекъснато се сблъскваме с Министерство на финансите. Презумпцията за независимост на обществените медии и на обществения регулатор дотолкова, доколкото се опира до финанси, няма да се получи и с този закон.“, каза още Бетина Жотева.

Идеята за финансиране с процент от БВП е била отхвърлена още в първите разговори, каза Жотева.

„В крайна сметка има един слон в стаята и никой не говори за него и слонът в стаята за БНТ са 30-те милиона, които ви трябват, за да бъдат дадени за цифровото разпространение. 22 милиона дължите за разпространение и сега до края на тая година ще станат 40 за други неща. И това никой не го обсъжда, как БНТ може да го навакса с това, което предстои да получи като финанси.“, заяви Жотева.

Според нея няма как да се случи от 1 юни БНТ да не се излъчва ефирно. Поискани са в спешен порядък и им е било отговорено от генералния директор Емил Кошлуков, че от преговори с БТК е станало ясно, че мениджмънтът не се променя, само собствеността.

„Има напредък в преговорите дотолкова, доколкото БНТ да не слиза от мултиплекса. Доколкото разбирам, ще има някаква отстъпка все пак.“. завърши новият председател на СЕМ.

Снимка: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Май 2020 10:57
  Васил Божков: Главатарят казал на Али Баба: „Ще ни даваш 20% от печалбата си!“

  Имало едно време държава, която се упрвлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря.

 • Събота, 16 Май 2020 10:57
  Учени: Коронавирусната пандемия е тръгнала от прилепите, но не от пазара в Ухан

  Специалистите доказаха също, че 13-те първоначални случая на заразявани в Китай не са свързани по никакъв начин с пазара

 • Събота, 16 Май 2020 10:57
  Горанов обяснява как е контролирал събирането на данъци и такси в хазарта. БСП иска от финансовия министър уволнения заради несъбраните 700 млн. лв.

   След 4 000 проверки КХ и НАП не открили липсващите хазартни такси. „Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", заяви проф. Гечев.

   

  Комисията по хазарта е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП проф. Румен Гечев.

  И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

  В парламента финансовият министър се оправда с „допустими нарушения“, както и с това, че в момента се преценявало дали това нарушение е престъпление.

Оставете коментар