Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 19 Май 2020 15:04

Борисов: Горанов няма да подава оставка, имах много ползотворна среща с балканските лидери! Пътуваме до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина от 1 юни

Четири години Радев е държавен глава, поне 200 000 са умрели по негово време, това държавен глава ли е, заяви премиерът.

 

Премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев по-рано през деня. "Ако аз управлявах България, нямаше да се краде! Откакто Борисов е на власт, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души", каза днес на посещение в Елин Пелин Радев. 

"Вярно ли така е казал? Наистина ли? Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи. Това логика ли е, това държавен глава ли е?" , каза на извънреден брифинг в Министерския съвет Борисов. "Четири години той, Радев, е държавен глава, 200 000 са умрели по негово време", изчисли Борисов. 

Неговото служебно правителство бързаше да купи Грипени, 100 милиона лева ги няма в митниците заради контрабанда, посочи министър-председателят.

 

„Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези 3-4 месеца беше скоростното желание да се похарчат милиарди за Грипените, липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. И никога не сме си позволили такъв тон и квалификации“, бяха точните думи на Бойко Борисов. 

Говорейки за президента Радев, Борисов се сети и за медийна изява на вицепрезидента Илияна Йотова, в която тя заяви, че ген. Мутафчийски е бил скрит. 

"Гледах я много внимателно. Аз му викам: "Къде си, бе човек?". А той срещу мен. Пием кафе и гледаме Тодор. Тя казва: "Вижте какво направи той с него - скри го. Такива работи. Такива лъжи. Тя казва "ние заедно трябва да излезем от кризата. Е, това ли е заедно?", продължи премиерът. "Искам да съм позитивен, затова ще кажа, че по време на нашето управление са се родили над 770 000 деца, каза още той. 

И продължи ядосано за Радев: "Щом смъртността е заради нас, значи и със 150 - 200 000 млади българи са се родили по време на нашето управление. По време на партията на президента 2005 година са починали 113 000. 2019 са 108 000. При неговата партия мрат повече - представяте ли си докъде е изпаднал този човек? С какви данни да се замеряме, когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как протестиращите да возят туристи, за да си изкарват парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем".

Всички политици трябва да бъдат осъдени!

Борисов направи коментар и на интервюто на шефа на Националния кризисен щаб Венцислав Мутафчийски с журналистката Миролюба Бенатова. "В България няма добро ненаказано. Ние сме единствената държава, в която няма одобрен жив политик. Започваме да ги тачим, когато ги обесват, убиват. Доктор Мутафчийски, това е най-точната дума за него - доктор, направил е стотици хиляди операции, маса народ е спасил. Нито аз съм се възползвал от неговите успехи. Обедини щаба. Кунчев, Кантарджиев свършиха много работа", посочи премиерът.

"Можете да си ги пуснете, но всички хвалиха България как се е справила. Може и да ни осъдят, но според мен Мутафчийски заслужава едно човешко "благодаря". И аз като всеки човек, като легна на операционната, ми прави какво ли не. След такива въпроси се изпускам и много ме е яд. Аз имам вродено чувство за скромност и справедливост и обяснявам кое се дължи на мен, защото ми писна от подобни въпроси. 
Дали ще осъдят Курц? Трябва да осъдят всички политици. Само от Северна Корея не съм чул изказване. Единственият, който ме е подкрепял през цялото време, беше Мангъров", заяви премиерът. 
Мутафчийски си свърши работата и продължава да си я върши.

Борисов обяви кога отпада карантината със съседните ни страни. По-рано днес той участва в Четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

„С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Със сърбите – същото от първи юни“, съобщи Борисов и уточни, че се очаква решението и на румънския парламент.

„Разхлабваме мерките с изключително внимание и премерен риск“, посочи Борисов и каза, че всичките му колеги са поздравили България за справянето с епидемията.

В Сърбия и Гърция ще се влиза с декларация. „Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт“, обясни премиерът.

„Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи светът, камо ли България“, заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отворят границите за чужденци.

„Гърците вече имат правителствено решение да отворят границите от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда „Балкански поток“, магистрала „Европа“ към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала „Струма“, обясни Борисов.

„Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции“, каза той.

Той, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време – като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

На въпрос относно протестите на превозвачите Борисов отговори, че всички мерки, които правителството предприема, целят да се облекчи работата на превозвачите. Ако се тегли такъв заем от ЕС, всяка една от нашите държави трябва да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 милиона евро, като тогава трябва да се включим в такива проекти. Ако ние сме некоректни, вземем и похарчим тези пари, какво ще правим през тези две години? Да, много ни се развързаха ръцете, но става въпрос за нашите пари по програми, а не за допълнителни пари. И не на последно място, България все още чака 1 милион теста за коронавирус, – въпреки недостига тестуваме средноевропейски толкова, колкото и всички останали в ЕС.

На въпрос дали е обсъждана оставката на министъра на финансите Владислав Горанов, премиерът отсече: „Не!“

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 15:04
  Прокуратурата отговаря до дни на комисията LIBE за записите на Борисов

  Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията „LIBE“ между 25 и 28 септември. Два от въпросите са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов, коментира заместник главният прокурор Даниела Машева в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ

  По думите ѝ прокуратурата не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата, към които се реализира наказателна отговорност.

  „За имотите в Барселона нашият отговор се подготвя. Извършва се проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване. Ако там са събрани някакви доказателства, по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства, за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира – дали има данни за извършено престъпление, коментира Митева.

  Общото събрание на прокурорите избира днес и следващата събота член от своята квота, който ще смени Машева във ВСС, след като тя зае поста на заместник главен прокурор.

 • Вторник, 19 Май 2020 15:04
  Борисов на среща на високо равнище на ООН: Обявеното Десетилетие на действието до 2030 ще бъде и Десетилетие на възстановяването

  Премиерът постави акцент върху подобряване на качеството на образованието и здравеопазването и от необходимост от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата

   

 • Вторник, 19 Май 2020 15:04
  Стратегическият съвет към президента определя липсата на прозрачност и на реална отговорност като системен дефект на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото

  Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността в България, констатира Втората част от проекта за Национален стратегически документ.


  Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен Радев. Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас.

Оставете коментар