Вторник, 04 Август 2020

Сряда, 24 Юни 2020 11:09

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Премиерът: Демокрацията е за дисциплинираните.

Няма да въвеждат нови строги мерки;

При неспазване, затварят отново стадионите за публика;

Борисов за епидемията: Не само, че не ни отмина, а ни заля;

Удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

"Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция", обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

Ананиев пък аргументира предложението си с факта, че след 9 юни имало значително завишаване на болните от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой на заразените е 26 души на ден. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение. Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000. "Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100" , каза министърът.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По думите на Ананиев пък това показвало, че има завишаване на интензивността на заболяването, увеличаване на разпространението на коронавируса, както и скок на заразените медици. "Към днешна дата те са 371 човека, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия, които са необходими", добави Ананиев. Той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и все още създава сериозна опасност за здравето. Според него заразител може да бъде не само болен човек, но и асимптомен преносител. Отделно от това все още нямало и ваксина.

Даде да се разбере, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива,

а ще заложат на сегашните - забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

Борисов на свой ред поясни, че никой на света не може да каже какво е правилно. "Мисля да подкрепим министър Ананиев...Виждате, че в Русия и във Великобритания чак през юли месец ще отварят ресторанти - неща, които ние вече направихме", коментира премиерът.

По думите му безпорно мерките, които сме предприели, вършат резултат и поясни, че нашите мерки са били най-леки и поетапно отворили всичко. Помолили само за едно - да се спазва дисциплина. Дали възможност на футболистите да играят пред публика. "И какво направиха?", попита риторично той. Вместо това те се струпали и сега има въведена рестрикция за 1000 души на сектор. Борисов обаче даде да се разбере, че ако така продължи (мерките не се спазват - бел.р.) пак щели да затворят стадионите за публика . Даде пример и с дискотеките. "Отворихме дискотеките - видяхте какво правят там", каза той.

Демокрацията е за дисциплинираните, заяви Борисов и поясни, че трябва да се спазват правилата. Върнали маските защото се вдигнал броят на заболелите. За радост се вдигнал и броя на излекуваните.

"Третираме с най-добрите медикаменти заболелите. На това се дължат и добрите резултати", каза още той.

И добави: "Колко доктори и доценти казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, ако това не отмине до юли месец. Не само че не отминава, но ни и заля. Така че, Ананиев, тези професори да започнат да си късат книжките", каза още Борисов и така аргументира удължаването на епидемичната обстановка.

За радост имунитет се създава, излекуваните стават все повече, добави той. Поясни, че са спрели брифингите, за да не притесняват психически хората. Над 3000 са на ден пък тестовете. Припомни, че финансовите и социалните мерки също щели да продължат.

Източник: Монитор

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Правителството отпуска още 19 млн. лева на земеделци

  Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат, Борисов

   

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Остава блокадата на три възлови точки в София

  И днес три кръстовища на София са блокирани, а на място са разпънати палатки. Това са кръстовището на Орлов мост, на Ректора и Ларгото.

  Недоволните, които вече над 20 дни излизат по улиците, дори възнамеряват да внесат искане до общината пространството от Ректората до Орлов мост да се прекръсти на улица Протестна, предаде БНТ.

  Иначе протестиращите се готвят за днешната си демонстрация, която ще бъде 27-а по ред. А заради блокадите движението в София продължава да е затрудено.

 • Сряда, 24 Юни 2020 11:09
  Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

  Сегашният протест е исторически, не е за пари или от глад, а от отвращение, казва политологът Евгений Дайнов

Оставете коментар