Неделя, 26 Януари 2020
Неделя, 04 Декември 2016 14:33

Търсят варианти за увеличаване на пенсиите

Всеки 100 осигурени лица са издържали 77 пенсионера през 2015 г.

 Изолираното увеличаване само на минималната пенсия не е добра политика. Това мнение изрази в ефира на БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Според него подобно увеличение ще доведе до нарушаване на принципа на справедливост в осигурителната система, защото се нарушава основният принцип за осигурителния принос в системата.

Петков смята, че по-смилена политика е да се търсят източници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии.

Припомняме, че патриотите предложиха минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева. Редица икономисти и политици, включително и премиерът в оставка Бойко Борисов, определиха подобно предложение за популистко.

Бисер Петков отбеляза, че в приетия бюджет на общественото осигуряване за догодина вече има признаци за стабилизиране на пенсионната система. За пръв път от доста години насам ръстът на приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО превишавала около два пъти абсолютния прираст на разходите.

По думите на Петков за следващата година субсидията за покриване на дефицита е с около 320 млн. по-малко от бюджета за тази година.

100 осигурени лица през 2015 г. са издържали 77 пенсионери. Според Бисер Петков този системен коефициент на зависимост не е добър. Той очаква през следващите няколко години това съотношение да остане на сегашното ниво, а през 2021-2022 г. да достигне най-ниските си и най-неблагоприятни за системата нива - около 84 пенсионери ще се падат на около 100 работещи. Петков предупреди, че след това е средносрочен и дългосрочен период това съотношение ще се влошава. Броят на пенсионерите щял да изпреварва този на работещите.

Той коментира също, че НОИ има доста ограничени възможности да влияе на проблема с инвалидните пенсии, макар че той често се адресира до института.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 04 Декември 2016 14:33
  Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите си, вместо за пенсии

  Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са измамници и изнудвачи. Те измамиха своите избиратели и изнудиха ГЕРБ и премиера Борисов да си върнат партийната субсидия, но не изнудиха минималната пенсия да стане 300 лв.

 • Неделя, 04 Декември 2016 14:33
  250 лева минимална пенсия от 1 юли. Нинова: Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – аргументирано и справедливо решение за пенсионерите

  Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли догодина да бъде 250 лв., гласуваха окончателно народните представители. Дебатите още от вторник вечерта бяха съпроводени с груби препирни от парламентарната трибуна, поради което гласуването беше отложено за днес.

  Мнозинството в НС прие предложението на управляващите минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв. На дебатите присъства новият министър на труда Деница Сачева.

  Отхвърлено беше предложението на "Воля" най-ниската пенсия да бъде 300 лв. , както и предложението на БСП - от 1 януари тя да е 250 лв., а от 1 юли - 300 лв. Не бе прието и искането на ДПС от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв.

 • Неделя, 04 Декември 2016 14:33
  Пенсиониране? Я, да мрем по-добре

  Втората пенсия се оказа фикция. И всичко това се случва заради политически шмекерии и чиновнически еквилибристики. Държавата не е изпълнила нито едно от своите обещания, но продължава упорито да настоява всички ние да понесем последиците на нейната безотговорност: да се намали и без това мижавата ни втора пенсия с 20%.

Оставете коментар