Неделя, 19 Януари 2020
Понеделник, 12 Декември 2016 08:56

Ден на национален траур

Днес е национален траур в памет на жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино. Както е известно при взрив на влакова композиция със цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че опасността в Хитрино остава висока и продължава да се следи ситуацията.

14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини. Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 4 часа. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днес до обяд се очаква да бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите след инцидента и средствата ще бъдат преведени на Община Хитрино.

"Общината ще изчисли на квадратен метър колко ще струва. Да се успокоят хората, че пари за нови къщи ще има и да не се съмняват, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза Борисов.

Иначе хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започна от 11 декември и тя е в размер на 325 лева.

Междувременно властите полагат грижи за имотите и животните в евакуираното село и призовават хората да не ходят към Хитрино, докато тече обявеното бедствено положение и не приключи акцията по обезвреждане на цистерните.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са машинистите. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило произшествието. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  Нона Йотова: Научих за смъртта на “брат” ми от медиите

  Богомил Бонев: Селяни си правят ПР с името на Нона!

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  Навършват се три години от трагедията в Хитрино

  Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино. В ранното утро на 10 декември 2016 г. дерайлира товарен влак с полипропилен, предизвика взрив, от който загинаха 7 души, а ранените бяха 29.

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  Навършва се 1 година от тежката автобусна катастрофа край Своге

  Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента.

  При трагедията тогава автобус излезе от платното и се преобърна, а 20 от пътниците в него загинаха.

  Една година по-късно – след политически оставки, пътни експертизи и ремонти, какво се промени: „Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу... и излизаш на пътната настилка“, казва Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите, предаде БНР.

Оставете коментар