Петък, 03 Април 2020

Петък, 17 Февруари 2017 12:05

Румен Радев пред Euronews: Санкциите срещу Русия са вредни за икономиките на всички страни в ЕС

Аз съм независим кандидат и нямам ангажименти и пристрастия към никоя партия, каза пред европейската медия българският президент

"Аз съм независим кандидат и нямам ангажименти и пристрастия към никоя партия." Това каза пред телевизия "Евронюз" българският президент Румен Радев. По време на интервюто с него бяха засегнати въпроси касаещи тероризма, ситуацията в България, както и отношенията между Русия и САЩ.

По повод затрудненията на страната в икономическото измерение, президентът Радев заяви, че те трябва да се гледат обективно. "Положението в страната е такова, заради нарастващата бедност и липсата на правосъдие." Той акцентира върху изгубеното доверие на гражданите в институциите, подчертавайки, че решението за неговото връщане се намира изцяло и само в ръцете на ръководството на държавата.

 

На въпрос за политическата нестабилност в страната Радев отбеляза, че тя ще бъде препятствие при сформирането на новия парламент. "Приоритет за новото народно събрание трябва да е стремежа за близост с гражданите. "Те трябва да върнат своето доверие в институциите", заяви държавният глава.

По въпроса касаещ неговата личност, като „агент“ на Русия, той отхвърли всякаква възможност за подобна хипотеза, тъй като самият той бил развил кариерата си в НАТО, а не в Москва.

Относно санкциите към Русия, Радев подчерта, че те само вредят на икономиките на ЕС. "Анексирането на Крим може и да е нарушение на международното право, но на мен ми е любопитно колко още години трябва да минат, за да проумеят другите държави, че санкциите не са в интерес на народите им?"

Относно мигрантската криза, президентът на България каза, че когато се говори за тероризъм трябва да се имат предвид всичките му форми. "България е състрадателна страна. В България помагаме както можем, но трябва да знаем разликата между бежанец и мигрант. ЕС трябва да знае на колко хора може да даде подслон и най–вече, на каква цена."

Интервюто приключи с въпроса дали това, че няма опит в политиката, ще бъде проблем за него. Радев отговори, че този факт има своите плюсове и минуси.

„От една страна, това, че не съм бил активен участник в политиката на страната, може да се приеме и като слабост. Аз обаче се явих на изборите като независим кандидат и без ангажименти и пристрастия към партии и политически сили.  Този факт от своя страна ми дава един по освободен поглед за нещата, както и възможност да бъда по–близък до желанията на народа. Това пък само по себе си считам за предимство.“ 

Превод: Nbox

Оставете коментар