Четвъртък, 02 Април 2020

Събота, 25 Февруари 2017 13:50

Георги Костов: Думите на Герджиков бяха: Подайте си оставката, нямате политическо доверие

Служебно правителство за пръв път сменя главен секретар на МВР. Думите на премиера Огнян Герджиков бяха: "Подайте оставка нямате политическо доверие". Това каза в ефира на bTV бившият главен секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Старая се действията ми да бъдат адекватни и така да мога да защитя професионалното начало на МВР, заяви Георги Костов. Той изтъкна, че на база на указа на президента Румен Радев, него му е бил връчен акт за сдаване на длъжността. "Взеха ми служебната карта и пистолета и вече не съм служител на МВР". Това е станало в четвъртък на 23 -ти февруари сутринта.

"Не бих обвързал беззаконията с политическа конюнктура, защото моето отстраняване е точно такова", коментира Костов. Той посочи, че ще се възползва от всяка законова възможност да потърси правата си.

Костов посочи, че на 15-ти (февруари) министър Узунов го е извикал и в прав текст му казал да подаде оставка. Мотивът за това не е някаква професионална некомпетентност или някакъв упрек към професионалните ми резултати, смята Костов. "Мотивът, който ми изтъкна, е че премиерът няма политическо доверие в мен. Останах меко казано учуден, защото считам, че това е противозаконно и неприемливо", заяви Костов.

Костов посочи, че освен това служебният министър Узунов му е казал, че ако не си подаде оставката, ще започнат процедура по дискредитирането му.

По отношение на мотивите, изложени от Министерския съвет, Костов заяви: "Аз не съм органът, който освобождава областните директори". Според Костов в публичното пространство се хвърлят пет непроверени доноса на базата, на които президентът издава указ.

Относно записа на разговора с премиера Герджиков, Костов обясни, че той такъв запис не е слушал. Разговорът бил 50 секунди. "Няма да подам оставка и може да разчитате на моята коректност", е казал Костов в разговора си с премиера Герджиков.

Оставете коментар