Четвъртък, 02 Април 2020

Неделя, 26 Февруари 2017 15:34

Рокади на летище София - новият председател на Борда на аерогарата в конфликт на интереси?

Премиерът Огнян Герджиков назначи кадър на НДСВ за председател на борда на директорите на летището

Целият Съвет на директорите на аерогара София е сменен с нов състав показват промени в Агенция по вписванията от петък. Смяната е минала без предизвестие, като бившите шефове на летището са били задържани по кабинетите си в продължение на 3 часа, докато новите назначения проверяват наличната документация.

 

На мястото на досегашния председател на Съвета на директорите Веселин Пейков е назначена Красимира Мартинова, а на мястото генерален директор Христо Щерионов е поставен Пламен Станчев. Според нашите източници Станчев е назначен от министъра на транспорта, а Мартинова лично от премиера Огнян Герджиков.

Пламен Станчев

Красимира Мартинова

Досегашният изпълнителен директор на "Летище София" Христо Щерионов пък е назначен за главен директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация" , а след заседание на съвета на директорите на "Летище София" за изпълнителен директор е избран Пламен Станчев, който пък бе шеф на летището между 2006 г. и 2010 г. Името на Станчев от този период бе свързвано с редица скандали.

Мотиви за рокадата не се посочват. В съобщението се изтъква само, че Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор, а по време на неговото управление софийското летище е "постигнало значително увеличение на обслужените пътници и ръководството на министерството очаква от него подобни добри резултати и на новата му позиция." Досегашният директор на въздухоплавателната служба Иван Иванов пък ще оглави дирекция "Авиационна безопасност" в същата администрация.

Новият и.д. Пламен Станчев бе отстранен от директорския пост на летището от първото правителство на ГЕРБ след редица проверки от няколко институции за дейността на летището. Инспекции на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., одити на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на Комисията за защита на конкуренцията откриха сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони.

Проблемът с Красимира Мартинова пък е, че освен пряката й връзка с НДСВ, може да се окаже, че самата тя действа противозаконно, като едновременно е в управата на две държавни предприятия.

По закон председател на борд на директорите в държавно предприятие няма право да бъде в друг борд на директорите.

На 05.01.2017 Мартинова е вписана в борда на директорите на Специализирана болница за активно лечение на Хематологични заболявания ЕАД, което си личи от подписната лично от нея декларация. Самата декларация е без дата, но вписването е отбелязано на 5 януари. (Виж точка 6 от декларацията). Този факт обаче не пречи Мартинова да подпише нова такава, с която пък влиза в борда на директорите на Летище София. Както знаем декларация с невярно съдържание е наказуемо по закона.

Декларацията на Красимира Мартинова като член на Борда на директорите Специализирана болница за активно лечение на Хематологични заболявания ЕАД

Декларацията на Красимира Мартинова като член на Борда на директорите на Летище София

Красимира Мартинова е бивш заместник министър на транспорта от НДСВ и кабинета на Симеон Сакскобурготски.  През 2001 година, след няколко месечни лутания тогавашният министър Пламен Петров избира Мартинова за своя заместничка. Преди това тя е шеф на шеф на отдел "Международни правни норми" в същото ведомство.

Ако се съди по биографията й Мартинова работи почти цял живот в транспорта.

През 1978 г. тя завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", след което пък работи пет години като юрисконсулт в СО "Автомобилен транспорт" и две години в "Булгаринтеравтосервиз". Като чиновник в министерство на транспорта тя минава значителен брой специализации по икономика и управление на транспорта. След време й поверяват и преговорите с ЕС по този въпрос.

Членове на Съвета на директорите (Борда) до 24.02.2017:

Веселин Георгиев Пейков 
Христо Димов Щерионов
Ася Благомирова Иванова

Изпълнителни директори са били:

Веселин Георгиев Пейков -
Христо Димов Щерионов

От 24.02.2017 новите членове на Борда на директорите на Летище София са:

Христо Иларионов Михайловски
Красимира Радкова Мартинова
Пламен Станчев Димитров

Източник: NBOX.BG

Оставете коментар