Петък, 16 Ноември 2018
Петък, 19 Януари 2018 14:16

Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

- Доц. Буруджиева, до колко сериозно е да се прави кастинг за бъдеща партия в шоу по телевизията, както в момента Слави Трифонов се опитва да създаде своя формация?

- Аз съм човек, който приема новостите. Може би има нужда от този вид публичност. Много зависи от това, как ще бъде направен този кастинг. Аз съм преподавател. За мен е важно да знам кой ще изпитва кандидат-политиците. Опитът на г-н Слави Трифонов и дебатът около него не бяха най-ползотворните. Хората около него нямат особена представа какво означава политиката. Не става въпрос за нещо, което е консервативно, а за изисквания. Не може всеки да разбира от всичко. Това са болката от проблемите, които се проявяват в българския политически живот, защото много хора, които не разбират на какви постове се намират и не знаят какво се изисква от тях, допускат грешки. Проблемът за мен идва от там, че не съм убедена - до колко са компетентни хората, които ще правят този „кастинг“. Хората от шоуто и сценаристите със сигурност не са от най-компетентните хора. Много е хубаво, че толкова много хора искат да се занимават с политика. За мен по-големият проблем е, че в политиката трябва не само да си пожелаеш да се занимаваш с нея, а и да те пожелаят. Ако накараш хората да се поинтересуват от дадена стока, то първо трябва да я имаш, а в политиката е обратното. Ако хората имат определени нужди, те търсят кой да ги удовлетвори. В това „търсене“ не е нужно само желанието "да те потърсят", а и да имаш качествата да те намерят. Да се надяваме, че повечето, които са се явили на кастинга имат подобни качества. В същото време се прави кастинг за хора, които ще влизат в политиката. Те трябва да имат политически умения, а не само желание. Давам ви пример с опита, който имаше Слави Трифонов с екипа си и се опитаха да докажат, че мажоритарните избори трябва да се наложат. Самият г-н Трифонов имаше мажоритарен кандидат във Варна и беше много смислена каузата. Резултатът обаче беше нулев, защото в политиката имате своя собствена логика на действия. Тя е хората да осъзнаят каузата, която искат да защитават, както и политици, които могат да го осъществят заедно. Тези условия не могат да бъдат решени с един кастинг. Да се надяваме, че ще видим кандидати, които разбират от това, а гласоподавателите ще се слушат в себе си, а не толкова в дебатите за референдума.

- По превеме на прехода станахме свидетели на политици, които носеха прякори като „Тъпото“, „Мозъка“ и т.н. Каква е вероятността да получим отново подобни политици?

- В началото на демокрацията влязоха лица на случаен подбор, които пожелаха сами да са в центъра на събитията, което беше голяма забава. Това действие не произведе особен ефект. Вероятно ще виждаме същите парадокси.

- Българите вкараха и Жорж Ганчев в парламента. Може ли да се направи подобна алюзия между лидера на Българския бизнес блок и новия проект на Слави като колеги в шоубизнеса?

- В Европа също има също подобни типажи, които влизат в политиката и е нормално в България да се появява всичко, което сме видели отвън. Тяхната съдба не е по-различна. Не е достатъчно да влезеш в парламента и да смяташ, че там си завинаги. В пленарната зала трябва всеки ден да се доказваш. Бизнес блокът на Жорж Ганчев получи своя шанс, но от него зависеше дали ще го оползотвори, както трябва, или ще го пропусне.

- Симеон Сакскобургготски също дойде дойде с фанфари, но не можа да се утвърди като политик и хората го „отсвириха“. Очаквате ли подобна съдба за Слави Трифонов, който идва с оркестъра, с обещанията и заклинанията?

- Двата случая не са съпоставими, защото Симеон Сакскобургготски дойде със своята история и биография. Слави Трифонов идва по същия начин. При Сакскобургготски хората не знаеха как ще се справи с политиката, докато при Слави Трифонов са наясно, че не може да се справи, защото той е силе в поддъжане на обществено мнение, но това не го прави политик. Освен това, около Сакскобургготски застана една сериозна палитра от имена, която имаше своето влияние и престиж. В случая със Слави Трифонов очакваме хора, които тепърва ще се доказват. Изходните позициите не са много равни. Да си просто „срещу другите“ е достатъчно да си в общественото мнение на хората и да предизвикаш някакво действие. Трябва да е ясно къде си застанал, а не да си срещу всички. На Слави Трифонов липсват политическите каузи. Ако те не бъдат произведени, бъдещото движение не може да се надява на нищо особено. Видяхте какво се случи с „Да, България“. Каузата им срещу корупцията е сериозна, но не се внушават достатъчно конкретни мерки. Партиите обикновено се тестват на местни избори, защото там обикновено аргументите са по-диференцирани. Доказва се, че може да се проведат конкретни политики. Вторият начин са парламентарните избори. От друга страна, да си забавен, да си критичен, не е толкова трудно. Трудността идва, когато ще можеш да убедиш избирателите в продуктивното си действие.

- Има ли хора, които стоят зад Слави Трифонов от старата политическа генерация?

- Докато Слави Трифонов сам не заложи името си и авторитета си, няма да убеди и хората, че има смисъл от него и че няма някои хора, които стоят зад него. Много често това се случва преди избори, когато се казва, че трябва да се гласува за определен човек, но не върши работа, когато си отстрани. Личностите в политиката с много важни. Не е нужен само от един набор хора, зад които се застава. Ако например Симеон Скаскобургготски не беше излязъл с името си, депутатите му нямаше да бъдат избрани.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Срам ме е от колега, който запраща деца с увреждания в домовете

  Срам ме е. Срам ме е от изказването на колегата ми от НФСБ Петър Петров и макар да ми е трудно да осмисля безумното му изказване, изпращащо децата с увреждания в домове, питам:

  Г-н Петров,

  Какво трябваше да се случи с мен след инцидента, който ме сполетя на 14-годишна възраст? Да бъда захвърлен в дом ли?

  Как щеше да повлияе това на моята психика, израстване?

  Дали, ако бях далеч от родителите си и тяхната грижа, щях да се амбицирам да стана студент, да следвам Право, да постигна три световни рекорда и в момента щях ли да бъда Ваш колега и да опитвам да променям суровите дългогодишни закони, изковани именно за хората с увреждания?

  Пиша този статус седмица преди гласуването на три много важни промени в закона за хората с увреждания.

  Наясно съм колко разлюляна е държавата в момента и колко е развълнуван народът от всички неправди, с които е заставен да се примири.

  Но призовавам медиите да следят случващото се следващата седмица и гласуването на моите колеги, защото това за пореден път ще даде отговор на въпроса: Имат ли право на НОРМАЛЕН живот хората с увреждания в България?

  Михаил Христов, депутат от БСП, във фейсбук

   

  Освен народен представител, Михаил Христов е и български параатлет. Като момче преживява нещастен случай, при който 20 000-волтова дъга преминава през тялото му. Заради инцидента се налага ампутация на двете му ръце. Със спорт се занимава от 2009 г. Състезава се в скока на дължина и бягането на 100 м. Носител е на три световни титли в скока и има 8 поправки на европейски рекорд. В момента, освен да кове закони в парламента, се занимава и с таекуондо.

  Резултат с изображение за михаил христов, депутат от бсп

   

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Мъж стреля с газов пистолет по протестиращи в Перник. Отново протести в цялата страна (обзор)

  В София майките протестираха за 25-и път пред МС и НФСБ

  В Перник изнервен мъж откри стрелба с газов пистолет по част от протестиращите снощи. Няма пострадали при инцидента. Стрелецът е задържан по-късно след преследване, на територията на 6-о РПУ в София.

  Човекът е бил блокиран на пътя в автомобила си, докато чакал да приключи протестът на жителите на Перник. Малко преди края обаче изгубил самообладание, сбил се е с един от протестиращите, извадил газов пистолет и произвел 5 или 6 изстрела. Според някои източници изстрелите са били във въздуха, а според други – по посока на протестиращите.  

  След като приключил със стрелбата, извършителят е пробил колоната от протестиращи и избягал в посока София, а по пътя предизвикал и ПТП с друг автомобил, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници в МВР.

  По случая е образувана преписка. Вероятно мъжът ще бъде върнат на територията на Перник. 

  Край Перник пътен възел „Даскалово“ и АМ "Люлин" в този район бяха блокирани и непроходими за автомобили за няколко часа. Излезлите на пътя перничани с мотото "Промяната е възможна" поискаха за пореден път по-висок стандарт на живот и реформи в правителството. Недоволните пяха народни песни, играха хора. Протестът се охраняваше от полиция и жандармерия. Вчера протестиращи пред общината призоваха Жандармерията да свали каските и униформените го направиха, последваха ръкопляскания и подкрепа от хората, стиснаха си ръцете и протестът приключи.

  В София майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се събраха за 25-и пореден ден пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите се отправиха на шествие към централата на НФСБ на ул."Георги Раковски". 

  „Валери позор, оставка и затвор“ и „Всеки ден ще е така до оставката“, скандираха протестиращите. Пред сградата на НФСБ прозвуча химнът на България. След това протестното шествие тръгна обратно към Министерския съвет.

  Майките на деца с увреждания казаха, че настояват за оставката на вицепремиера Симеонов, въпреки думите на премиера Бойко Борисов, че не може да се бърка в работата на коалиционния си партньор. Те заявиха, че са тук, за да защитят своето достойнство, а всеки следващ политик и всяко следващо правителство трябва да разбере, че трябва да се отнася с уважение към своите граждани. Срещу езика на омразата се обявиха и граждани, които подкрепят протеста. Ето какво казаха две от участничките в протеста:

  "Недопустимо е в най-висшите етажи на властта да няма абсолютно никаква хигиена на изказа". "Речта на омразата води до политики на омразата. Това е видно най-вече в хора като Валери Симеонов и те просто нямат място като народни представители, след като изобщо не представят народа".

  На връщане към протеста на майките се присъединиха и протестиращи в защита на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, които се събраха пред сградата на Съдебната палата.

  За днес е предвидено автошествие. То ще започне в 18:15 ч. пред сградата на БНБ, като ще потеглят в 18:30 ч. Не е ясна посоката.

  В Добрич за пореден път протестиращите поискаха оставка на правителството.

  „Страната се управлява неефективно, всичко се руши, никой не взема мерки. Това е причината да сме тук – ние сме млади и искаме да останем в България, а не да търсим втора родина“, заявиха гражданите. Протестиращите от Добрич дават срок на управляващите до 1 януари и ако ситуацията не се нормализира, тръгва със семейството си в чужбина.

  Протестът започна с автошествие с развети флагове, знамена и надути клаксони. Те минаха през централните булеварди на града и направиха обиколка. Около 20:00 ч. хората се събраха пред сградата на общината. Те издигнаха плакати „Системата ни убива“, „Оставка“, „Времето ви изтече“, „Ние нямаме политици, а имаме платени марионетки“.

  Хората заявиха, че протестът вече не е само на майките на деца с увреждания, а на всички граждани и на целия народ. Поискаха оставката не само на вицепремиера Валери Симеонов, но и на цялото правителство и казаха, че няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Утре вечер отново протестиращите ще се съберат в Добрич пред общината, но вече няма да има автошествие, а в неделя ще има и обеден протест.

  Във Варна, след като последователно блокираха кръстовищата пред Катедралата и Общината, протестиращите стигнаха и до Аспаруховия мост. Преди да стигне до него, множеството за кратко блокира бензиностанция от голяма верига, която се намира на метри от моста. На място има полицаи и регулировчици, които не допускат коли в района на шествието. Униформените следяха на протеста да не се допуска ескалация на напрежение.

  Спонтанен протест имаше и във Велико Търново, на изхода за София. Протестиращите бяха със своите автомобили. Исканията им бяха за по-високи доходи и по-висок стандарт на живот за младите хора. Протестиращите демонстрираха своите искания мирно, на паркинг в града, без да блокират пътища или да пречат на движението.

  В Шумен и снощи група протестиращи се събра пред сградата на Областна администрация. Те изразиха недоволство срещу работата на управляващите и поискаха оставката на Валери Симеонов. Сред недоволството на хора от протестиращите продължават да бъдат условията на живот, както и ниските доходи.

  Реакциите на властта

  „Дестабилизация в управлението би върнала България месеци, дори години назад”, предупредително каза по радио „Фокус“ шефът на младежите от ГЕРБ и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. Той обясни, че реформите може да изглеждат тежки за гражданите, но те да имат средносрочен или дългосрочен план на действие. Георг Георгиев даде за пример промените в данъчните закони и смяната на ставката за данъка на старите коли.

  Георгиев съобщи, че са се появиха данни за участие на непълнолетни лица в протестите за политически цели. „Но се работи се в тясна връзка с гражданското общество и това е смисълът на една развита демокрация“, обясни шефът на младежите от ГЕРБ .

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Нинова пита Борисов от Видин: Кога ще подкрепите предложението ни да замразим заплатите на политиците?

  Откога заплата се плаща не за труд, а заради подкупи, пита лидерът на БСП

  “Намираме се в най-бедния регион на страната – Северозападна България. Намираме се и на прага на приемане на уж "най-социалния бюджет" на Борисов. Искам да ви попитам вас, тук в залата, с какво този бюджет ще подобри живота ви? Виждам младо семейство – правителството на Борисов замрази обезщетението за отглеждане на детето ви между една и две години. Отвън видях пушачи – ГЕРБ и Обединени патриоти решиха от първи януари да ви се увеличи акциза. Сигурно много от вас са дошли на срещата със стари коли – Борисов иска да плащате нов данък. На вас, пенсионери – увеличение на пенсиите чак от 1.07.2019 с 5%, когато вече всички цени ще са го “изяли”.

  Това заяви във Видин на среща с граждани председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщи пресцентърът на партията.

  Председателят на социалистите попита как този бюджет ще помогне да не фалира болницата в Белоградчик или да се ремонтират пътищата в община Брегово. Никак.

  „Но ще ви кажа как този бюджет ще помогне на "социално слабата” политическа класа. И как никой не иска да си мръдне пръста да променим една несправедливост. Нашите заплати и догодина ще растат автоматично с ръста на средната за страната. Слушам сутринта премиера Борисов да казва какъв  популизъм било да се замразят заплатите на министрите му, неговата, на депутати, на президент, омбудсман и конституционни съдии. Притиснат от водещия най-накрая, с половин уста, Борисов каза, че ще го направят. Е, сега го чакам да нареди на депутатите си да подкрепят нашето предложение да си замразим заплатите. Три пъти поставям въпроса в парламента. Три пъти ме очернят отгоре до долу”, каза още Корнелия Нинова.

  Тя припомни, че депутатите от БСП са внесли законодателно предложение. “В отговор управляващите извадиха от девет кладенеца вода и не, та не. Политиците трябвало да получават високи заплати, за да не са корумпирани. Откога заплата се плаща не за труд, а заради подкупи? В коя икономическа теория го пише това?”, попита Нинова.

  Тя заяви с усмивка, че премиерът държи на думата си, никога не се отмята, загрижен е за народа и за справедливостта и затова всеки ден ще го пита – кога ще нареди на Цветанов и депутатите от ГЕРБ да изпълнят искането на БСП и да си замразим заплатите.

  „След малко ще ви представя нашата „Визия за България”. Този пример е част от модела на прехода, чиято смяна искаме с нея. Самозабравила се, откъсната от живия живот политическа върхушка, която щом се добере до властта, започва да се интересува преди всичко за собственото си благополучие и облаги, а не за вашите тегоби”, каза още Нинова.
  Заедно с нея във Видин бяха и зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и Христо Проданов, както и народните представители от левицата проф. Анелия Клисарова, Стоян Мирчев, Манол Генов, Филип Попов и Явор Божанков и председателят на БСП-Видин Димитър Велков. Посещението им е част от обиколките в страната за обсъждане на проекта “Визия за България” и разширяването й с нови предложения.

  Представителите на левицата проведоха срещи още в Лом,  Медковец, Якимово, Брусарци, Брегово, Димово, Чупрене, Грамада, Дунавци, Бойница, Белоградчик, Ново село, Неговановци, Винарово, Макреш. Амбицията е от националния проект да се направят конкретни проекти за всеки регион, в това число и “Визия за Видин”.

Оставете коментар