Четвъртък, 21 Февруари 2019
Петък, 19 Януари 2018 14:16

Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

- Доц. Буруджиева, до колко сериозно е да се прави кастинг за бъдеща партия в шоу по телевизията, както в момента Слави Трифонов се опитва да създаде своя формация?

- Аз съм човек, който приема новостите. Може би има нужда от този вид публичност. Много зависи от това, как ще бъде направен този кастинг. Аз съм преподавател. За мен е важно да знам кой ще изпитва кандидат-политиците. Опитът на г-н Слави Трифонов и дебатът около него не бяха най-ползотворните. Хората около него нямат особена представа какво означава политиката. Не става въпрос за нещо, което е консервативно, а за изисквания. Не може всеки да разбира от всичко. Това са болката от проблемите, които се проявяват в българския политически живот, защото много хора, които не разбират на какви постове се намират и не знаят какво се изисква от тях, допускат грешки. Проблемът за мен идва от там, че не съм убедена - до колко са компетентни хората, които ще правят този „кастинг“. Хората от шоуто и сценаристите със сигурност не са от най-компетентните хора. Много е хубаво, че толкова много хора искат да се занимават с политика. За мен по-големият проблем е, че в политиката трябва не само да си пожелаеш да се занимаваш с нея, а и да те пожелаят. Ако накараш хората да се поинтересуват от дадена стока, то първо трябва да я имаш, а в политиката е обратното. Ако хората имат определени нужди, те търсят кой да ги удовлетвори. В това „търсене“ не е нужно само желанието "да те потърсят", а и да имаш качествата да те намерят. Да се надяваме, че повечето, които са се явили на кастинга имат подобни качества. В същото време се прави кастинг за хора, които ще влизат в политиката. Те трябва да имат политически умения, а не само желание. Давам ви пример с опита, който имаше Слави Трифонов с екипа си и се опитаха да докажат, че мажоритарните избори трябва да се наложат. Самият г-н Трифонов имаше мажоритарен кандидат във Варна и беше много смислена каузата. Резултатът обаче беше нулев, защото в политиката имате своя собствена логика на действия. Тя е хората да осъзнаят каузата, която искат да защитават, както и политици, които могат да го осъществят заедно. Тези условия не могат да бъдат решени с един кастинг. Да се надяваме, че ще видим кандидати, които разбират от това, а гласоподавателите ще се слушат в себе си, а не толкова в дебатите за референдума.

- По превеме на прехода станахме свидетели на политици, които носеха прякори като „Тъпото“, „Мозъка“ и т.н. Каква е вероятността да получим отново подобни политици?

- В началото на демокрацията влязоха лица на случаен подбор, които пожелаха сами да са в центъра на събитията, което беше голяма забава. Това действие не произведе особен ефект. Вероятно ще виждаме същите парадокси.

- Българите вкараха и Жорж Ганчев в парламента. Може ли да се направи подобна алюзия между лидера на Българския бизнес блок и новия проект на Слави като колеги в шоубизнеса?

- В Европа също има също подобни типажи, които влизат в политиката и е нормално в България да се появява всичко, което сме видели отвън. Тяхната съдба не е по-различна. Не е достатъчно да влезеш в парламента и да смяташ, че там си завинаги. В пленарната зала трябва всеки ден да се доказваш. Бизнес блокът на Жорж Ганчев получи своя шанс, но от него зависеше дали ще го оползотвори, както трябва, или ще го пропусне.

- Симеон Сакскобургготски също дойде дойде с фанфари, но не можа да се утвърди като политик и хората го „отсвириха“. Очаквате ли подобна съдба за Слави Трифонов, който идва с оркестъра, с обещанията и заклинанията?

- Двата случая не са съпоставими, защото Симеон Сакскобургготски дойде със своята история и биография. Слави Трифонов идва по същия начин. При Сакскобургготски хората не знаеха как ще се справи с политиката, докато при Слави Трифонов са наясно, че не може да се справи, защото той е силе в поддъжане на обществено мнение, но това не го прави политик. Освен това, около Сакскобургготски застана една сериозна палитра от имена, която имаше своето влияние и престиж. В случая със Слави Трифонов очакваме хора, които тепърва ще се доказват. Изходните позициите не са много равни. Да си просто „срещу другите“ е достатъчно да си в общественото мнение на хората и да предизвикаш някакво действие. Трябва да е ясно къде си застанал, а не да си срещу всички. На Слави Трифонов липсват политическите каузи. Ако те не бъдат произведени, бъдещото движение не може да се надява на нищо особено. Видяхте какво се случи с „Да, България“. Каузата им срещу корупцията е сериозна, но не се внушават достатъчно конкретни мерки. Партиите обикновено се тестват на местни избори, защото там обикновено аргументите са по-диференцирани. Доказва се, че може да се проведат конкретни политики. Вторият начин са парламентарните избори. От друга страна, да си забавен, да си критичен, не е толкова трудно. Трудността идва, когато ще можеш да убедиш избирателите в продуктивното си действие.

- Има ли хора, които стоят зад Слави Трифонов от старата политическа генерация?

- Докато Слави Трифонов сам не заложи името си и авторитета си, няма да убеди и хората, че има смисъл от него и че няма някои хора, които стоят зад него. Много често това се случва преди избори, когато се казва, че трябва да се гласува за определен човек, но не върши работа, когато си отстрани. Личностите в политиката с много важни. Не е нужен само от един набор хора, зад които се застава. Ако например Симеон Скаскобургготски не беше излязъл с името си, депутатите му нямаше да бъдат избрани.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар