Понеделник, 21 Май 2018
Петък, 19 Януари 2018 14:16

Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

- Доц. Буруджиева, до колко сериозно е да се прави кастинг за бъдеща партия в шоу по телевизията, както в момента Слави Трифонов се опитва да създаде своя формация?

- Аз съм човек, който приема новостите. Може би има нужда от този вид публичност. Много зависи от това, как ще бъде направен този кастинг. Аз съм преподавател. За мен е важно да знам кой ще изпитва кандидат-политиците. Опитът на г-н Слави Трифонов и дебатът около него не бяха най-ползотворните. Хората около него нямат особена представа какво означава политиката. Не става въпрос за нещо, което е консервативно, а за изисквания. Не може всеки да разбира от всичко. Това са болката от проблемите, които се проявяват в българския политически живот, защото много хора, които не разбират на какви постове се намират и не знаят какво се изисква от тях, допускат грешки. Проблемът за мен идва от там, че не съм убедена - до колко са компетентни хората, които ще правят този „кастинг“. Хората от шоуто и сценаристите със сигурност не са от най-компетентните хора. Много е хубаво, че толкова много хора искат да се занимават с политика. За мен по-големият проблем е, че в политиката трябва не само да си пожелаеш да се занимаваш с нея, а и да те пожелаят. Ако накараш хората да се поинтересуват от дадена стока, то първо трябва да я имаш, а в политиката е обратното. Ако хората имат определени нужди, те търсят кой да ги удовлетвори. В това „търсене“ не е нужно само желанието "да те потърсят", а и да имаш качествата да те намерят. Да се надяваме, че повечето, които са се явили на кастинга имат подобни качества. В същото време се прави кастинг за хора, които ще влизат в политиката. Те трябва да имат политически умения, а не само желание. Давам ви пример с опита, който имаше Слави Трифонов с екипа си и се опитаха да докажат, че мажоритарните избори трябва да се наложат. Самият г-н Трифонов имаше мажоритарен кандидат във Варна и беше много смислена каузата. Резултатът обаче беше нулев, защото в политиката имате своя собствена логика на действия. Тя е хората да осъзнаят каузата, която искат да защитават, както и политици, които могат да го осъществят заедно. Тези условия не могат да бъдат решени с един кастинг. Да се надяваме, че ще видим кандидати, които разбират от това, а гласоподавателите ще се слушат в себе си, а не толкова в дебатите за референдума.

- По превеме на прехода станахме свидетели на политици, които носеха прякори като „Тъпото“, „Мозъка“ и т.н. Каква е вероятността да получим отново подобни политици?

- В началото на демокрацията влязоха лица на случаен подбор, които пожелаха сами да са в центъра на събитията, което беше голяма забава. Това действие не произведе особен ефект. Вероятно ще виждаме същите парадокси.

- Българите вкараха и Жорж Ганчев в парламента. Може ли да се направи подобна алюзия между лидера на Българския бизнес блок и новия проект на Слави като колеги в шоубизнеса?

- В Европа също има също подобни типажи, които влизат в политиката и е нормално в България да се появява всичко, което сме видели отвън. Тяхната съдба не е по-различна. Не е достатъчно да влезеш в парламента и да смяташ, че там си завинаги. В пленарната зала трябва всеки ден да се доказваш. Бизнес блокът на Жорж Ганчев получи своя шанс, но от него зависеше дали ще го оползотвори, както трябва, или ще го пропусне.

- Симеон Сакскобургготски също дойде дойде с фанфари, но не можа да се утвърди като политик и хората го „отсвириха“. Очаквате ли подобна съдба за Слави Трифонов, който идва с оркестъра, с обещанията и заклинанията?

- Двата случая не са съпоставими, защото Симеон Сакскобургготски дойде със своята история и биография. Слави Трифонов идва по същия начин. При Сакскобургготски хората не знаеха как ще се справи с политиката, докато при Слави Трифонов са наясно, че не може да се справи, защото той е силе в поддъжане на обществено мнение, но това не го прави политик. Освен това, около Сакскобургготски застана една сериозна палитра от имена, която имаше своето влияние и престиж. В случая със Слави Трифонов очакваме хора, които тепърва ще се доказват. Изходните позициите не са много равни. Да си просто „срещу другите“ е достатъчно да си в общественото мнение на хората и да предизвикаш някакво действие. Трябва да е ясно къде си застанал, а не да си срещу всички. На Слави Трифонов липсват политическите каузи. Ако те не бъдат произведени, бъдещото движение не може да се надява на нищо особено. Видяхте какво се случи с „Да, България“. Каузата им срещу корупцията е сериозна, но не се внушават достатъчно конкретни мерки. Партиите обикновено се тестват на местни избори, защото там обикновено аргументите са по-диференцирани. Доказва се, че може да се проведат конкретни политики. Вторият начин са парламентарните избори. От друга страна, да си забавен, да си критичен, не е толкова трудно. Трудността идва, когато ще можеш да убедиш избирателите в продуктивното си действие.

- Има ли хора, които стоят зад Слави Трифонов от старата политическа генерация?

- Докато Слави Трифонов сам не заложи името си и авторитета си, няма да убеди и хората, че има смисъл от него и че няма някои хора, които стоят зад него. Много често това се случва преди избори, когато се казва, че трябва да се гласува за определен човек, но не върши работа, когато си отстрани. Личностите в политиката с много важни. Не е нужен само от един набор хора, зад които се застава. Ако например Симеон Скаскобургготски не беше излязъл с името си, депутатите му нямаше да бъдат избрани.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Г-н Цветанов, какво правим? МРРБ - ако имаш повече от 2 жилища, едното се предоставя на общината за социални цели

  Собствениците на повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели.

  Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищни сгради“, част от конкурса „Екообщина 2018“. „Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище плащаш нормален данък, имаш второ – окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се“, коментира Салмов.

  Така, ако наистина бъде предложена подобна промяна и бъде приета, то ще можем да избираме или да даваме повече пари на общинската хазна, или да получаваме наем.

  По думите на Салмов данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той поясни, че близо 28% от жилищата в България са незаети. „Вярно е, че една част са празни, защото има обезлюдаване, има и ваканционни имоти, но в крайна сметка 700-800 хил. жилища стоят празни. Това са или жилища, които са дадени под наем, и не са регистрирани по съответния ред, или апартаменти закупени с инвестиционна цел“, обясни той. Според него сънародниците ни трябва да осъзнаят, че притежаването на жилище е освен право и отговорност.

  Междувременно регионалният министър Николай Нанков заяви пред „Монитор“, че идеята за данъка не е обсъждана на политическо ниво. .

  По думите Салмов основният ефект, който се наблюдава след санирането на блоковете е намаление на енергопотреблението с 40-60%. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че след като блоковете се санират, то цената на апартаментите се вдига с 15-20 на сто.

  Салмов поясни, че тази инвестиция, която се прави от страна на държавата, ще се възвърне в рамките на 8-10 години. Според него към края на април регионалното министерство се е разплатило по 827 сгради на стойност над 800 млн. лева.

  Той изрази надежда, че до 2050 г. целият жилищен фонд у нас ще бъде обновен. Но за целта трябва да се санират по 1500-2000 сгради годишно, а не както в момента по 500-700. Това обаче може да стане, само ако строителните фирми се профилират, което ще допринесе за по-бързото и по-качественото изпълняване на услугата.

  Пестим над 100 млн. лв. на година след обновяването на жилищата
  Българските граждани ще спестяват между 100-120 млн. лева всяка година след обновяването на жилищата в страната, изчислиха от регионалното министерство.

  Инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пък каза, че към днешна дата с финансирането по ПРООН, ОПРР 2007-2013, ОПРР 2014-2020 и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с финансиране от бюджета ще бъдат завършени 4328 сгради с 220 хил. жилища в тях.

  „Програмите в момента обхващат половин милион български граждани, живеещи в старите блокове. Освен подобряване облика на населените места и повишаване стандарта на живот на хората, постигаме и впечатляващи резултати по невидимите показатели“, разясни Йовев.

  По думите му след завършване на всички започнати сгради годишно ще пестим по 1,4 млн. мегаватчаса. Очаква се и парниковите газове да спаднат с 473 киловата годишно.

  По ОПРР 2007-2014 са били санирани 158 многофамилни сгради с 2203 жилища, по които е спестена енергия в размер на 16 355 мегаватчаса година. По ОПРС 2014-2020 пък ще бъдат обновени 467 сгради, като се очаква това да допринесе за спад на вредните емисии от парникови газове с 16 410 тона.

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Човек на ДПС е писал програмата на Обединените патриоти

  Все повече става ясно, че т. нар. патриоти са инженеринг на ДПС. Нещо повече, оказва се, че програмата на патриотите е писана именно от човекът на ДПС, който пък официално е представен на избирателите не от кой да е, а именно от Валери Симеонов. Симеонов публично обявява, че човекът на ДПС е негов таен съветник, който е писал програмата на патриотите. Към днешна дата така наречения таен съветник на Симеонов е вече горд депутат-патриот, съобщи Би Нюз. Медията обяви, че разполага с интересни материали за дейността на въпросната персона, която се характеризира с мошеничество и измами в особено големи размери.

  Ето едно от мошеничествата на депутата патриот и човек на ДПС подробно описано в материалите. Ужиленото предприятие е "Памукотекс". " Г-н К. предложи да извърши доставка на радиатори от Русия чрез негов бивш преподавател в университета доц. Василев, който понастоящем бил директор на общинска фирма в гр. Пловдив. Между "Памукотекс" и ЕТ-то на г-н К. се подписа договор по силата на който "Памукотекс" се задължаваше да преведе на 3 500 000 ( три милиона и петстотин хиляди лева).

  След превеждането на парите към ЕТ-то собственост на К., същия избяга от град Хасково заедно с парите. След 3 месеца доц. Василев върна 700 000 (седемстотин хиляди лева), а по-късно се разбра, че е в затвора. Г-н К. изчезна безследно с останалите 2 800 000 ( два милиона и осемстотин хиляди лева) на " Памукотекс". Така започват обясненията за престъпната дейност на идеолога и писател на програмата на патриотарите.

  Би Нюз умишлено използва инициали, тъй като добре осъзнаваме, че въпросната персона разполага с достатъчно власт, за да унищожи и документи и материали, които го уличават. Трудно обаче ще унищожи снимка, на която е позирал с един от терористите подготвяли атентатите на гара Буново и хотел "Сливен". За да стане ясно какви хора ни управляват, ще публикуваме всеки ден част от извършените престъпления по ограбването на България от въпросния депутат- патриот. Даваме си ясна сметка за натискът, който ще бъде упражнен върху медията ни, но все някой трябва да се нагърби с осветяването на престъпници, които уж работят за интересите на народа, че на всичкото отгоре и клетва са положили да го правят.

 • Петък, 19 Януари 2018 14:16
  Нинова убеди европейските социалисти да ни подкрепят срещу Макрон

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова лобира пред ръководството на ПЕС в ЕП за нашите превозвачи. Ръководството на червените се срещна с евроколегите си в българския парламента. Тя е настояла за компромисно решение, така че да не е ощетен българския бизнес и националния интерес. Българските евродепутати социалисти са съгласни, че така както е предложен пакетът за момобилност е неприемлив, по думите на червения лидер. Трябва да се намери друго компромисно решение, отсече Корнелия Нинова. Припомняме, именно евросоциалистите подкрепят повече социални права за превозвачите, заложени в пакета Макрон, което накара ЕНП да ги атакуват. Обсъдили са европредседателството и интеграцията на Западните Балкани. Обсъдихме и двойното качество на храните, обясни още соцводачът. Тя е настояла това да се преодолее. Не приемаме в България да се продава второ качество храна, категорична бе Нинова.

Оставете коментар