Вторник, 21 Август 2018
Сряда, 14 Февруари 2018 10:11

Проф. Пантев пред BIG5: Луковмарш е безпомощен поглед към историята на импотентното ни съвремие

Събитието навява зловещи спомени за периода, в който страната ни е съюзник на Третия райх, което корозира имиджа ни в очите на света. Това, че не е имало фашистки режим в страната ни, не означава, че не е имало фашисти. Дори цар Борис III се е страхувал от идеологиите на ген. Христо Луков, заяви пред BIG5 историкът Андрей Пантев.

"Луковмарш е част от безпомощния ни поглед към миналото, с който някои хора се опитват да оправдаят съвременното ни състояние на импотенция. Ясно е, че този марш навява зловещите спомени, когато България е съюзник на Третия райх. Това до голяма степен корозира нашия имидж пред очите на света. Възстановяването на такива войнствени епизоди от нашата история може само да доведе до ново противопоставяне и до роднински и корпоративни противоречия". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод поредната инициатива за Луковмарш на 17-и февруари в София.

"Аз лично не одобрявам подобна демонстрация, както и това, че с този марш се лепи етикет на нашата епоха. Идеята, че сме само добри или че сме само лоши спира и без това не толкова бляскавото ни развитие. Без да е бил на власт, ген. Луков е символ на хората, които са близки до идеите на Хитлер. Самият цар Борис III се е страхувал от идеите, които е проповядвал. Не одобрявам изкуственото напрежението, което някои хора се опитват да създават. Често пъти си мисля върху това, че нашето минало е жестоко деформирано до такава степен, че едва ли ще можем да видим истинското величие на българите, докато ни се представят изкуствени, декоративни и бутафорни възстановки, които ни поднасят. Това, че не сме имали фашистко управление, не означава, че не е имало фашисти. Ако ги е нямало в България, защо тогава ни бомбардират англичаните и американците, след което търсим компенсации за тази варварщина? До голяма степен се опитва да се въведе комунизмът в учебниците по история. Изтъкването само на жертвите по време на този период обаче не е равномерно и не е балансирано, както не е и вярно. Имало е жертви и преди 9-и септември 1944 г. Ако говорим за разбиването на българската интелигенция, тя беше разрушена още по време на Белия терор през 1925 г. Самият атентат в църквата „Св. Неделя“ не беше инициатива, а отговор на подобни диващини", каза още проф. Пантев.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  С тревога забелязвам, че у нас има все повече хора, които ухилено си тананикат Вагнер, докато зидат газовите си камери

  "Онзи мангал от Пловдив е крадец, а какви са българите, които брутално ви ограбват през последните 28 години? Бизнесмени? Опортюнисти? Тарикати? Далавераджии? Патриоти или просто сладури?"

  Така.
  Чета следните крайно психопатски по мое мнение поцизии: който не трепе наред цигани е педал, педеренгул и така нататък хитрости.
  Най-чест техен изразител са застаряващи домакини или млади напористи, в повечето случаи напълно неосъзнати неонацисти, както и няколко пенсионера от центъра на Мюнхен.
  Сега.
  Аз фашисти във виртулната си среда не искам. Едно време Хитлер така е трепал евреи и славяни. Турците пък българи и арменци. С песен на уста.
  Оправдаването на насилието на етнически принцип си го носете вкъщи. И си тананикайте Вагнер, докато си чистите зъбите с ключодържателя под форма на малка свастика.
  И още.
  Аз съм българин. Не по-малко от всеки от вас. Аз ясно осъзнавам, че циганите са проблем, но подхода да ги стреляме по улицата, не е моя. Аз вярвам в държавата, сиреч, в реда и цивилизацията. Вярно е, че в момента тя е в трагикомична форма, но за това не са виновни циганите, а ние. Виновни са преди всичко точещи субсидираща олигофренска лига фенове на настоящото управление.
  Освен това.
  Нямам никаква потребност да бъда харесван по принцип. Имам потребност да знам кой съм. Нямам проблем да бъда педал във вашия свят, имам проблем да бъда мухльо в моя.
  Но.
  Искам да се знае. Че най-вероятно и аз на мястото на доктора от Пловдив щях да защитя семейството си. Може би дори по същия начин като него. В същото време обаче е отнет човешки живот. А това не е равнозначно на кражба. Ако беше, нямаше да съществува думичката справедливост.
  Освен това уважаеми.
  Онзи мангал от Пловдив е крадец, а какви са българите, които брутално ви ограбват през последните 28 години? Бизнесмени? Опортюнисти? Тарикати? Далавераджии? Патриоти или просто сладури?
  Затова.
  На вниманието на всички кандидат неонацисти - скъпи мои, почвайте да ме триете от листата си веднага. Въобще дори не ме мислете - директно ме блокирайте. Ако има проблем пишете на лични, аз сам ще го направя.
  Бъдете здрави и щастливи!
  И останете хора, щото иначе няма да сте нищо по различно от онези по които плюете.
  Трий народе!

  Васил Петев, фейсбук

Оставете коментар