Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 14 Февруари 2018 10:11

Проф. Пантев пред BIG5: Луковмарш е безпомощен поглед към историята на импотентното ни съвремие

Събитието навява зловещи спомени за периода, в който страната ни е съюзник на Третия райх, което корозира имиджа ни в очите на света. Това, че не е имало фашистки режим в страната ни, не означава, че не е имало фашисти. Дори цар Борис III се е страхувал от идеологиите на ген. Христо Луков, заяви пред BIG5 историкът Андрей Пантев.

"Луковмарш е част от безпомощния ни поглед към миналото, с който някои хора се опитват да оправдаят съвременното ни състояние на импотенция. Ясно е, че този марш навява зловещите спомени, когато България е съюзник на Третия райх. Това до голяма степен корозира нашия имидж пред очите на света. Възстановяването на такива войнствени епизоди от нашата история може само да доведе до ново противопоставяне и до роднински и корпоративни противоречия". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод поредната инициатива за Луковмарш на 17-и февруари в София.

"Аз лично не одобрявам подобна демонстрация, както и това, че с този марш се лепи етикет на нашата епоха. Идеята, че сме само добри или че сме само лоши спира и без това не толкова бляскавото ни развитие. Без да е бил на власт, ген. Луков е символ на хората, които са близки до идеите на Хитлер. Самият цар Борис III се е страхувал от идеите, които е проповядвал. Не одобрявам изкуственото напрежението, което някои хора се опитват да създават. Често пъти си мисля върху това, че нашето минало е жестоко деформирано до такава степен, че едва ли ще можем да видим истинското величие на българите, докато ни се представят изкуствени, декоративни и бутафорни възстановки, които ни поднасят. Това, че не сме имали фашистко управление, не означава, че не е имало фашисти. Ако ги е нямало в България, защо тогава ни бомбардират англичаните и американците, след което търсим компенсации за тази варварщина? До голяма степен се опитва да се въведе комунизмът в учебниците по история. Изтъкването само на жертвите по време на този период обаче не е равномерно и не е балансирано, както не е и вярно. Имало е жертви и преди 9-и септември 1944 г. Ако говорим за разбиването на българската интелигенция, тя беше разрушена още по време на Белия терор през 1925 г. Самият атентат в църквата „Св. Неделя“ не беше инициатива, а отговор на подобни диващини", каза още проф. Пантев.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  Проф. Пантев: Наглост е искането да се извади Македония от списъка с българските региони в учебниците

  Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история е граничещо с наглост. Това каза в интервю за предаването "12+3" на БНР историкът проф. Андрей Пантев във връзка с искането на македонските историци, които участват в сформираната, след подписването на Договора за добросъседство, българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси. 

  „С такива маниакални претенции и императиви македонците най-добре показват, че са българи. Има една болезнена чувствителност на всички малки народи, които търсят утеха и опора в историята, за да оправдаят съвременната си безпомощност, така че това е част от онова отвратително балканско „дръвчене“, което ни прави смешни пред очите на света“, обясни той.

  „По-добре е да се разделим цивилизовано като приятели, а не като врагове. Много ясно, че тези историци, които са заложили кариера и в Македония, и в България, няма да се откажат от това, което са твърдели, но и не виждам причина. Няма сериозен историк по света, който да не приеме, че македонците исторически са българи, но това изкуствено погалване взаимно само защото искаме да сме евроатлантици, няма да доведе до заличаване на спомените, нито до по-цивилизовано отношение“, каза още проф. Пантев.

  Историкът уточни, че всяка страна, която се създава, търси исторически причини за своето съществуване: „Има толкова измислени „фактологии“. Нека да се изживее всеки със собствените си представи. Македонците никога не са били част от българската държава, освен по времето на войни и явно, че у тях се формира едно отчуждено съзнание, което ние не можем да преодолеем“.

  Проф. Андрей Пантев обясни, че историята е част от държавната политика, както и учебниците: „Първата работа на всеки нов качествено нов режим е да се намеси в историята и в правото. Така че идеята да се внушава на децата изкуствен героизъм засега е прекрасна, но непрекъснато да внедряваш една изключителност по отношение на българите, ще ни изиграе много лош урок тогава, когато тези деца тръгнат по света. Те ще видят галерии, катедрали, замъци, дворци, картини, произведения на изкуството и ще започнат да се замислят дали пък сме чак толкова велики. Затова тук трябва да се внесе един деликатен баланс. Така че писането на учебници е по-трудно отколкото всякакъв научно-изследователски труд“. 

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  Андрей Пантев пред BIG5: Още сме с комплекси, щом само изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението, "силните" не ни донесоха успех и исторически поуки

  "Гледаме в една посока, към най-силния, който обикновено е обявен за агресор. И нашата държава три пъти е обявявана за агресорка в историята. Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква предупредителна историческа услуга и поука. Самият факт, че изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението на България, свидетелства за нашите вечни комплекси за малоценност. Не трябва да променяме Националния си празник. Ако го нямаше Трети март, нямаше да има и Шести септември". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  С тревога забелязвам, че у нас има все повече хора, които ухилено си тананикат Вагнер, докато зидат газовите си камери

  "Онзи мангал от Пловдив е крадец, а какви са българите, които брутално ви ограбват през последните 28 години? Бизнесмени? Опортюнисти? Тарикати? Далавераджии? Патриоти или просто сладури?"

  Така.
  Чета следните крайно психопатски по мое мнение поцизии: който не трепе наред цигани е педал, педеренгул и така нататък хитрости.
  Най-чест техен изразител са застаряващи домакини или млади напористи, в повечето случаи напълно неосъзнати неонацисти, както и няколко пенсионера от центъра на Мюнхен.
  Сега.
  Аз фашисти във виртулната си среда не искам. Едно време Хитлер така е трепал евреи и славяни. Турците пък българи и арменци. С песен на уста.
  Оправдаването на насилието на етнически принцип си го носете вкъщи. И си тананикайте Вагнер, докато си чистите зъбите с ключодържателя под форма на малка свастика.
  И още.
  Аз съм българин. Не по-малко от всеки от вас. Аз ясно осъзнавам, че циганите са проблем, но подхода да ги стреляме по улицата, не е моя. Аз вярвам в държавата, сиреч, в реда и цивилизацията. Вярно е, че в момента тя е в трагикомична форма, но за това не са виновни циганите, а ние. Виновни са преди всичко точещи субсидираща олигофренска лига фенове на настоящото управление.
  Освен това.
  Нямам никаква потребност да бъда харесван по принцип. Имам потребност да знам кой съм. Нямам проблем да бъда педал във вашия свят, имам проблем да бъда мухльо в моя.
  Но.
  Искам да се знае. Че най-вероятно и аз на мястото на доктора от Пловдив щях да защитя семейството си. Може би дори по същия начин като него. В същото време обаче е отнет човешки живот. А това не е равнозначно на кражба. Ако беше, нямаше да съществува думичката справедливост.
  Освен това уважаеми.
  Онзи мангал от Пловдив е крадец, а какви са българите, които брутално ви ограбват през последните 28 години? Бизнесмени? Опортюнисти? Тарикати? Далавераджии? Патриоти или просто сладури?
  Затова.
  На вниманието на всички кандидат неонацисти - скъпи мои, почвайте да ме триете от листата си веднага. Въобще дори не ме мислете - директно ме блокирайте. Ако има проблем пишете на лични, аз сам ще го направя.
  Бъдете здрави и щастливи!
  И останете хора, щото иначе няма да сте нищо по различно от онези по които плюете.
  Трий народе!

  Васил Петев, фейсбук

Оставете коментар