Четвъртък, 21 Февруари 2019
Сряда, 14 Февруари 2018 10:11

Проф. Пантев пред BIG5: Луковмарш е безпомощен поглед към историята на импотентното ни съвремие

Събитието навява зловещи спомени за периода, в който страната ни е съюзник на Третия райх, което корозира имиджа ни в очите на света. Това, че не е имало фашистки режим в страната ни, не означава, че не е имало фашисти. Дори цар Борис III се е страхувал от идеологиите на ген. Христо Луков, заяви пред BIG5 историкът Андрей Пантев.

"Луковмарш е част от безпомощния ни поглед към миналото, с който някои хора се опитват да оправдаят съвременното ни състояние на импотенция. Ясно е, че този марш навява зловещите спомени, когато България е съюзник на Третия райх. Това до голяма степен корозира нашия имидж пред очите на света. Възстановяването на такива войнствени епизоди от нашата история може само да доведе до ново противопоставяне и до роднински и корпоративни противоречия". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод поредната инициатива за Луковмарш на 17-и февруари в София.

"Аз лично не одобрявам подобна демонстрация, както и това, че с този марш се лепи етикет на нашата епоха. Идеята, че сме само добри или че сме само лоши спира и без това не толкова бляскавото ни развитие. Без да е бил на власт, ген. Луков е символ на хората, които са близки до идеите на Хитлер. Самият цар Борис III се е страхувал от идеите, които е проповядвал. Не одобрявам изкуственото напрежението, което някои хора се опитват да създават. Често пъти си мисля върху това, че нашето минало е жестоко деформирано до такава степен, че едва ли ще можем да видим истинското величие на българите, докато ни се представят изкуствени, декоративни и бутафорни възстановки, които ни поднасят. Това, че не сме имали фашистко управление, не означава, че не е имало фашисти. Ако ги е нямало в България, защо тогава ни бомбардират англичаните и американците, след което търсим компенсации за тази варварщина? До голяма степен се опитва да се въведе комунизмът в учебниците по история. Изтъкването само на жертвите по време на този период обаче не е равномерно и не е балансирано, както не е и вярно. Имало е жертви и преди 9-и септември 1944 г. Ако говорим за разбиването на българската интелигенция, тя беше разрушена още по време на Белия терор през 1925 г. Самият атентат в църквата „Св. Неделя“ не беше инициатива, а отговор на подобни диващини", каза още проф. Пантев.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  Луковмарш е червена линия в българската политика. Фашизмът не е мнение, а престъпление

  Не случайно именно ген. Луков е знаме на крайните фашизирани кръгове в България, които се крият зад “патриотизма”, пише Леа Коен във фейсбук профила си

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  Жертвите са и преди, и след 1944 г. Лицемерието обаче няма да мине

  Май е неудобно да се признава истината, че режимът преди 1944 г. също беше извършител на тежки престъпления, пише в социалната мрежа Александър Сандев

 • Сряда, 14 Февруари 2018 10:11
  Проф. Пантев: Наглост е искането да се извади Македония от списъка с българските региони в учебниците

  Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история е граничещо с наглост. Това каза в интервю за предаването "12+3" на БНР историкът проф. Андрей Пантев във връзка с искането на македонските историци, които участват в сформираната, след подписването на Договора за добросъседство, българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси. 

  „С такива маниакални претенции и императиви македонците най-добре показват, че са българи. Има една болезнена чувствителност на всички малки народи, които търсят утеха и опора в историята, за да оправдаят съвременната си безпомощност, така че това е част от онова отвратително балканско „дръвчене“, което ни прави смешни пред очите на света“, обясни той.

  „По-добре е да се разделим цивилизовано като приятели, а не като врагове. Много ясно, че тези историци, които са заложили кариера и в Македония, и в България, няма да се откажат от това, което са твърдели, но и не виждам причина. Няма сериозен историк по света, който да не приеме, че македонците исторически са българи, но това изкуствено погалване взаимно само защото искаме да сме евроатлантици, няма да доведе до заличаване на спомените, нито до по-цивилизовано отношение“, каза още проф. Пантев.

  Историкът уточни, че всяка страна, която се създава, търси исторически причини за своето съществуване: „Има толкова измислени „фактологии“. Нека да се изживее всеки със собствените си представи. Македонците никога не са били част от българската държава, освен по времето на войни и явно, че у тях се формира едно отчуждено съзнание, което ние не можем да преодолеем“.

  Проф. Андрей Пантев обясни, че историята е част от държавната политика, както и учебниците: „Първата работа на всеки нов качествено нов режим е да се намеси в историята и в правото. Така че идеята да се внушава на децата изкуствен героизъм засега е прекрасна, но непрекъснато да внедряваш една изключителност по отношение на българите, ще ни изиграе много лош урок тогава, когато тези деца тръгнат по света. Те ще видят галерии, катедрали, замъци, дворци, картини, произведения на изкуството и ще започнат да се замислят дали пък сме чак толкова велики. Затова тук трябва да се внесе един деликатен баланс. Така че писането на учебници е по-трудно отколкото всякакъв научно-изследователски труд“. 

Оставете коментар