Сряда, 17 Октомври 2018
Неделя, 20 Май 2018 11:46

БСП: Борисов ревнува, че Путин покани Радев. Премиерът с комплимент към Кремъл: Русия ще прати изтребители, ако ни нападнат!

Премиерът Бойко Борисов отново се загрижи за мира на Балканите. "Ако нещо се случи, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят", казва той и добавя специално че, "Русия без колебание ще изпрати изтребителите". Зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви, че премиерът ревнува от Румен Радев, защото не той, а президентът е поканен в Москва и ще се срещне с Владимир Путин. Ситуацията с политиката към Кремъл заприлича на детската игра "Бързи, смели, сръчни". 

Българският премиер настоява, че стабилността и мирът на Балканите "са много крехки" и че Европейският съюз не бива да оставя геополитически вакуум. "Ако нещо се случи на Балканите, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят", казва той и добавя специално че, "Русия без колебание ще изпрати изтребителите". Това разказва изданието Euobserver от София, където в петък сутринта министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с група журналисти в Национални дворец на културата. Описвайки геополитическата ситуация той твърди, че газови проекти, "ще имат въздържаща сила" спрямо дестабилизация от външни фактори и че "Русия, Европа и САЩ ще имат дялове тук".

Той подкрепя разширяването на Европейския съюз на Балканите, но и признава, че ЕС си има "мното строги правила" по въпроса, поради което страните от района не могат да очакват бърз напредък.

"Не съм най-добрият дипломат", казва още импозантният български премиер, допълва изданието, но понякога му се налага да използва уменията си да ръководи българското европредседателство. Той определя като успех току що приключилата среща на върха, която нарича "емоционална и важна за Западните Балкани.

Борисов описва, че "до вчера лидерите дори не се познаваха много добре" и че по време на дискусиите имало "много емоционална" размяна на думи между френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, от една страна, и албанския премиер Еди Рама, от друга. В разговора били отправени критики за това как Албания се бори с организираната престъпност и корупцията, поради което е притеснително сега да се започват преговори със страната за членство.

По повод усилията на ЕС на срещата на върха след месец да има напредък по единната политика за миграцията, Борисов казва, че са нужни "повече от въображаеми фрази и метафорично говорене". Според него България дава пример "без да вдигаме много шум какво правим, за разлика от моя колега Орбан". Нашата гранична ограда "е по-модерна и може би дори по-висока от тази на Орбан", допълва той. "Демонстрирахме, че когато има политическа воля и добра организация, границата може да се защитава добре", казва Борисов без да е споменато от Euobserver дари е споменал и заслугите на Турция.

В разговора премиерът отива още по-далеч като дава съвети на Гърция и Италия. "Ако могат да постигнат същите успехи, гарантирам ви, че незабавно ще постигнем споразумение по Дъблинския регламент и всички веднага ще подпишат споразумение". Той настоява, че Атина и Рим "са длъжни да постъпят така", защото "потокът от имигранти (през двете страни) продължава да тревожи колегите в Европа".

След това Борисов предлага да се вземе за пример моделът в САЩ , Канада и Австралия. "Ако подкрепим някои от идеите, които предложих - за много солиден контрол на границата, мисля, че колегите от Вишеградската четворка ще бъдат убедени." Той казва, че преди да се съгласят на схема за вътрешно разместване на вече одобрени бежанци, "трябва да знаем какви са разходите". "Единственият начин (да има съгласие за реформа) е да се гарантира, че никога няма да се повтори това, което видяхме в миналото."

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  Каракачанов се съгласи с президента на "радиомълчание" за изтребителите

  Офертите са: САЩ с нови F-16 и F-18, Швеция – нов "Грипен", Италия – употребявани "Юрофейтър"

  Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази съгласие с призива на президента да се пази "радиомълчание", докато тече конкурсът за придобиване на нов изтребител за българската бойна авиация, съобщи БНР. 

  "Не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета в момента. Това би могло да се изтълкува в следващия момент, когато вземем някакво решение, че е имало предварително нагласени неща или че е имало някакъв предварителен сценарий". 

  Работата на междуведомствената група по оценка на офертите ще бъде удължена поне със седмица. Тя вече е изпратила запитвания за уточнения по подадените четири предложения. 

  Както вече е известно, в Министерството на отбраната бяха получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията. 

  САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен", а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофейтър", стана известно при отварянето на офертите. 

  Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1,8 млрд. лв. 

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  "Джи Пи Груп" – от крупните ремонти до пране на пари. Защо фирмата с най-големи договори нарича разследването на Прокуратурата и ОЛАФ "измислени събития"?

  Разкрития за нередности, подозрения за корупция, данни за унищожаване на документи, прокурорски проверки (вж тук), сезиране на ОЛАФ (Еевропейската служба за борба с финансовите измами) и блокирани средства за една от най-големите фирми, печелеща крупни проекти. Наред с това – скандали за некачествени ремонти на всички обекти, на които работи „ДжиПи Груп”, публикации на разследващи журналисти, дори  евентуален мотив за убийството в Русе.

  Ядосан от обществените реакции за некачествените ремонти, Борисов нареди на АПИ да намери начин да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране „Джи Пи Груп", в следствие на което фирмата се отказа и от изграждането на тунела "Железница" на АМ „Струма”, който ще е най-дългият в България, оттегли се и от ремонта на трасето на трамвай №5 за близо 40 млн. лева без ДДС.

  Засега Пътната агенция не е съобщила дали е открила механизъм да не допуска "Джи Пи Груп" до обществени поръчки, както премиерът й нареди. В понеделник кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че процедурата за трасето на трамвай №5 продължава, като за подписване на договор ще бъде поканен участникът, класиран на второ място - „Интегрирани строителни системи“ – част от "София инфраструктура 2018". След появилата се информация, обаче, че собственикът й Владимир Пилчев участва в управлението на дружества с адрес на регистрация, съвпадащ с този на „Джи Пи Груп“, Фандъкова пак излезе с изявление, че обществената поръчка се анулира и ще има нова.

   „Сготвени” и „сатанизирани” ли са „Джи Пи Груп”?

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  САЩ тренира в Украйна за война с Русия

  С учението "Чисто небе 2018“ се обучаваме да противодействаме на Китай и Русия, твърди американски генерал

  Американски генерал твърди, че на ученията в Украйна тренират за потенциален конфликт с Русия, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“, цитиран от „Фокус”. В интервю, цитирано от вестника, ген.-майорът от Националната гвардия на САЩ Клей Харисън казва, че американските военни сили участват в съвместно учение с Украйна „Чисто небе 2018“ в рамките на плана на Пентагона, който разглежда потенциален конфликт с Русия.

  Според действащия американски генерал, на територията на Украйна Военновъздушните сили на САЩ практикуват противопоставяне на Военно-космическите сили на Руската федерация, както и на китайската авиация.

  "Обучаваме се да противодействаме на равни по сила опоненти - Русия и Китай. Украинското въоръжение включва модели на самолети, подобни на руските и китайските”, обяснява генералът.

  По-рано беше съобщено, че Вашингтон, в отговор на разполагането на руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 в Сирия, изпрати изтребители F-15C Eagle да участват в учения в Украйна. Като част от упражнението американски и израелски специалисти тестват възможностите на системите С-300, които също са в експлоатация в украинската армия.

  Учението "Чисто небе 2018" ще приключи на 19 октомври. В него участват 9 страни, 8 от които са членки на НАТО. Официално участват около 700 бойци от САЩ, Великобритания, Холандия, Полша и Румъния. Включени са американски бойни изтребители F-15 С / D Eagle и F-16 Falcon и C-130J Super Hercules, както и дронове, в „схватки“ с които ще влязат около 30 украински Су-27, Су-25 ,Су-24 и МиГ-29, както и радарни системи и системи на ПВО.

Оставете коментар