Неделя, 19 Август 2018
Неделя, 20 Май 2018 11:46

БСП: Борисов ревнува, че Путин покани Радев. Премиерът с комплимент към Кремъл: Русия ще прати изтребители, ако ни нападнат!

Премиерът Бойко Борисов отново се загрижи за мира на Балканите. "Ако нещо се случи, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят", казва той и добавя специално че, "Русия без колебание ще изпрати изтребителите". Зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви, че премиерът ревнува от Румен Радев, защото не той, а президентът е поканен в Москва и ще се срещне с Владимир Путин. Ситуацията с политиката към Кремъл заприлича на детската игра "Бързи, смели, сръчни". 

Българският премиер настоява, че стабилността и мирът на Балканите "са много крехки" и че Европейският съюз не бива да оставя геополитически вакуум. "Ако нещо се случи на Балканите, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят", казва той и добавя специално че, "Русия без колебание ще изпрати изтребителите". Това разказва изданието Euobserver от София, където в петък сутринта министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с група журналисти в Национални дворец на културата. Описвайки геополитическата ситуация той твърди, че газови проекти, "ще имат въздържаща сила" спрямо дестабилизация от външни фактори и че "Русия, Европа и САЩ ще имат дялове тук".

Той подкрепя разширяването на Европейския съюз на Балканите, но и признава, че ЕС си има "мното строги правила" по въпроса, поради което страните от района не могат да очакват бърз напредък.

"Не съм най-добрият дипломат", казва още импозантният български премиер, допълва изданието, но понякога му се налага да използва уменията си да ръководи българското европредседателство. Той определя като успех току що приключилата среща на върха, която нарича "емоционална и важна за Западните Балкани.

Борисов описва, че "до вчера лидерите дори не се познаваха много добре" и че по време на дискусиите имало "много емоционална" размяна на думи между френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, от една страна, и албанския премиер Еди Рама, от друга. В разговора били отправени критики за това как Албания се бори с организираната престъпност и корупцията, поради което е притеснително сега да се започват преговори със страната за членство.

По повод усилията на ЕС на срещата на върха след месец да има напредък по единната политика за миграцията, Борисов казва, че са нужни "повече от въображаеми фрази и метафорично говорене". Според него България дава пример "без да вдигаме много шум какво правим, за разлика от моя колега Орбан". Нашата гранична ограда "е по-модерна и може би дори по-висока от тази на Орбан", допълва той. "Демонстрирахме, че когато има политическа воля и добра организация, границата може да се защитава добре", казва Борисов без да е споменато от Euobserver дари е споменал и заслугите на Турция.

В разговора премиерът отива още по-далеч като дава съвети на Гърция и Италия. "Ако могат да постигнат същите успехи, гарантирам ви, че незабавно ще постигнем споразумение по Дъблинския регламент и всички веднага ще подпишат споразумение". Той настоява, че Атина и Рим "са длъжни да постъпят така", защото "потокът от имигранти (през двете страни) продължава да тревожи колегите в Европа".

След това Борисов предлага да се вземе за пример моделът в САЩ , Канада и Австралия. "Ако подкрепим някои от идеите, които предложих - за много солиден контрол на границата, мисля, че колегите от Вишеградската четворка ще бъдат убедени." Той казва, че преди да се съгласят на схема за вътрешно разместване на вече одобрени бежанци, "трябва да знаем какви са разходите". "Единственият начин (да има съгласие за реформа) е да се гарантира, че никога няма да се повтори това, което видяхме в миналото."

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  Танците на Путин с австрийската министърка Карин Кнайсъл станаха хит в мрежата

  Руският президент Владимир Путин пристигна днес в имението "Чепе" на австрийската община Гамлиц като гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер, предадоха ТАСС и Ройтерс. 

  Самолетът на Путин кацна на летището на град Грац, откъдето хеликоптер трябваше да го заведе до имението, където протича сватбената церемония. В последния момент обаче президентът предпочете да стигне до там с автомобил, което наложи да бъде закрито шосето, водещо към Гамлиц, на около 50 км от летището, близо до границата със Словения. Около имението също бяха взети много сериозни мерки за сигурност.

  Веднага след пристигането на брачното тържество Путин поднесе букет цветя на булката и сърдечно я поздрави. Освен това той доведе със себе си и 10-членен традиционен руски казашки хор, който да позабавлява 100-тината гости на сватбата. Според съобщения на австрийски и германски медии, позоваващи се на дипломатически източници, именно изпълнението на казашкия ансамбъл е сватбеният подарък на руския президент за младоженците.

  Вижте видео от танците на Путин и Кнайсъл, които станаха хит в мрежата

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

 • Неделя, 20 Май 2018 11:46
  След Търговския регистър изчезна и сайтът на правосъдното министерство, Борисов привика Цецка Цачева

  Сайтът на Министерството на правосъдието временно не работи поради технически причини. Очаква се отново да заработи след 13:00 часа, а от ведомството обясниха пред 24 часа, че проблемът е незначителен. 

  В същото време Бойко Борисов е извикал спешно правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно двамата ще обсъдят създалата се кризисна ситуация около изчезването на Търговския регистър и евентуалната оставка на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вчера тя заяви, че е готова да напусне, но първо искала да оправи регистъра. Премиерът също каза, че докато не се разреши проблема, няма да пипа Даскалова от поста ѝ. Тази сутрин Цецка Цачева също каза пред БТВ, че заради проблемите, които се появиха някой трябва да поеме отговорност, но също не се ангажира категорично, дали ще бъде сменена Даскалова. 

Оставете коментар