Сряда, 21 Август 2019
Петък, 10 Август 2018 10:00

Иновация в благотворителността от СОС или как Максим Бехар се сдоби с къща за офис на пъпа на София без да даде и стотинка

На последното си заседание преди лятната ваканция Столичния общински съвет подари на видния пиар експерт, дипломат, бизнесмен, „известен с мащабната си благотворителна дейност“ почетен консул на Сейшелите Максим Бехар двуетажна къща зад МОЛ „София“, за да си я ползва със здраве, а освен това ще му поема данъците, такса смет и режийните разноски. Къщата е предоставена за целите на фондация „За нашите деца“ по проект „Пътят към семейство”, на чието настоятелство н.пр. Бехар е председател.

Като човек с авторитет и бетонни позиции в обществото, две седмици по-ранно, Бехар благоволи да посети Здравната комисия на СОС и да информира общинските съветници, че е осигурил от инвеститор 1,3 млн. лв., за да бъде ремонтиран имота, но просто няма как да плати данъците и режийните на имота, които са 30 000 лв. и просто общината трябва да ги плати или да му бъдат опростени. Тъй като е зает човек с важна мисия, той обяви, че няма време да чака общинските съветници да взимат решение и си тръгна с убедеността, че отговорът на комисията може да бъде само „да“. Съветниците обаче прехвърлиха заявката към зам.-кмета Барбалов и с чувство за изпълнен дълг си измиха ръцете.

Та на последното заседание СОС гласува две решения с квалифицирано мнозинство. С първото беше учредено безвъзмездно право на ползване върху имот – частна общинска собственост за създаване на Център за подпомагане на самотни майки „Рождество Христово” на сдружение „Каритас София” за срок от десет години.

„2. Възлага на кмета на Столичната община да издаде заповед и сключи договор за ползване на имота по т.1. В договора да се включи клауза, съгласно която данъка за предоставения имот, таксата за битови отпадъци и консумативните разноски се дължат от ползвателите, както и клауза за задължение на ползвателите да застраховат имота в полза на СО и да плащат премиите по застраховката.

3. В заповедта и договора по т.2 да се включи клауза, съгласно която
Сдружение „Каритас-София” следва да представя в Район „Триадица”
ежегодно, в срок до 31 декември, отчет за извършената дейност през
календарната година, съобразно целта, за която му е предоставен имота по т.1.“, гласи решението на СОС.

С второто решение внесена от Дончо Барбалов като извънредна точка, подкрепена от г-жа Фандъкова, се даде съгласие Столична община да дари на Фондация „За нашите деца” парични средства в размер до 35 000 (тридесет и пет хиляди) лева, осигурени от бюджета на Столична община по §4214 „обезщетения и помощи по решения на общински съвет”, с цел подпомагане реализацията на проект „Пътят към семейство”. 2. Възлага на кмета на Столична община да сключи договор за дарение с Фондация „За Нашите Деца”.

От сайта на фондацията:

Максим Бехар, председател на Настоятелството: „Присъединих се към Фондация „За нашите деца“ още по време на първите и самостоятелни стъпки в България и съм щастлив, че мога да бъда част от един чудесен екип, който определя стандартите за това как една организация трябва да си върши добре работата, но и бди зорко за щастието на децата в неравностойно положение в България.“

„Максим Бехар е сред основателите на фондация „За нашите деца“. Той е ПР експерт, основател и управител на влиятелната компания M3 Communications Group, Inc., дипломат, бизнесмен, и е известен с мащабната си благотворителна дейност. Бехаp е Президент на Световната ПР организация ICCO, член на Борда на Българския форум на бизнес лидерите и негов бивш председател, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България. Той е и Почетен генерален консул на Република Сейшели в България. От 2017 година е Председател на Борда на Световния център за мир и дипломация „Сър Джеймс Манчъм“.
Както казва Оруел в „Животинска ферма“: всички животни са равни, но някои са по-равни. И най-вече прасетата.

Надежда Ненова, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар