Вторник, 21 Август 2018
Петък, 10 Август 2018 10:00

Иновация в благотворителността от СОС или как Максим Бехар се сдоби с къща за офис на пъпа на София без да даде и стотинка

На последното си заседание преди лятната ваканция Столичния общински съвет подари на видния пиар експерт, дипломат, бизнесмен, „известен с мащабната си благотворителна дейност“ почетен консул на Сейшелите Максим Бехар двуетажна къща зад МОЛ „София“, за да си я ползва със здраве, а освен това ще му поема данъците, такса смет и режийните разноски. Къщата е предоставена за целите на фондация „За нашите деца“ по проект „Пътят към семейство”, на чието настоятелство н.пр. Бехар е председател.

Като човек с авторитет и бетонни позиции в обществото, две седмици по-ранно, Бехар благоволи да посети Здравната комисия на СОС и да информира общинските съветници, че е осигурил от инвеститор 1,3 млн. лв., за да бъде ремонтиран имота, но просто няма как да плати данъците и режийните на имота, които са 30 000 лв. и просто общината трябва да ги плати или да му бъдат опростени. Тъй като е зает човек с важна мисия, той обяви, че няма време да чака общинските съветници да взимат решение и си тръгна с убедеността, че отговорът на комисията може да бъде само „да“. Съветниците обаче прехвърлиха заявката към зам.-кмета Барбалов и с чувство за изпълнен дълг си измиха ръцете.

Та на последното заседание СОС гласува две решения с квалифицирано мнозинство. С първото беше учредено безвъзмездно право на ползване върху имот – частна общинска собственост за създаване на Център за подпомагане на самотни майки „Рождество Христово” на сдружение „Каритас София” за срок от десет години.

„2. Възлага на кмета на Столичната община да издаде заповед и сключи договор за ползване на имота по т.1. В договора да се включи клауза, съгласно която данъка за предоставения имот, таксата за битови отпадъци и консумативните разноски се дължат от ползвателите, както и клауза за задължение на ползвателите да застраховат имота в полза на СО и да плащат премиите по застраховката.

3. В заповедта и договора по т.2 да се включи клауза, съгласно която
Сдружение „Каритас-София” следва да представя в Район „Триадица”
ежегодно, в срок до 31 декември, отчет за извършената дейност през
календарната година, съобразно целта, за която му е предоставен имота по т.1.“, гласи решението на СОС.

С второто решение внесена от Дончо Барбалов като извънредна точка, подкрепена от г-жа Фандъкова, се даде съгласие Столична община да дари на Фондация „За нашите деца” парични средства в размер до 35 000 (тридесет и пет хиляди) лева, осигурени от бюджета на Столична община по §4214 „обезщетения и помощи по решения на общински съвет”, с цел подпомагане реализацията на проект „Пътят към семейство”. 2. Възлага на кмета на Столична община да сключи договор за дарение с Фондация „За Нашите Деца”.

От сайта на фондацията:

Максим Бехар, председател на Настоятелството: „Присъединих се към Фондация „За нашите деца“ още по време на първите и самостоятелни стъпки в България и съм щастлив, че мога да бъда част от един чудесен екип, който определя стандартите за това как една организация трябва да си върши добре работата, но и бди зорко за щастието на децата в неравностойно положение в България.“

„Максим Бехар е сред основателите на фондация „За нашите деца“. Той е ПР експерт, основател и управител на влиятелната компания M3 Communications Group, Inc., дипломат, бизнесмен, и е известен с мащабната си благотворителна дейност. Бехаp е Президент на Световната ПР организация ICCO, член на Борда на Българския форум на бизнес лидерите и негов бивш председател, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България. Той е и Почетен генерален консул на Република Сейшели в България. От 2017 година е Председател на Борда на Световния център за мир и дипломация „Сър Джеймс Манчъм“.
Както казва Оруел в „Животинска ферма“: всички животни са равни, но някои са по-равни. И най-вече прасетата.

Надежда Ненова, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Август 2018 10:00
  Експерти обсъждат „Царските конюшни” да станат паметник на културата

  Експертен съвет ще заседава днес, за да предложи Царските конюшни за паметник на културата. Ако се даде такъв статут, министърът на културата трябва да издаде заповед, за да стане факт това.

  Боил Банов обеща, че бившите "Царски конюшни", които отново се запалиха и пострадаха сериозно преди месец, ще получат още на 15 август най-високата степен на защита като паметник на културата. Така собствениците на имоти там ще получат предписание за възстановяването на сградите, които са в лошо състояние.

  В столицата и извън нея през последните години голям брой ценни сгради бяха оставени да паднат от собствениците си, които нямат желание да ги поддържат в автентичен вид, а имат различни планове за терена.

 • Петък, 10 Август 2018 10:00
  Георги Кадиев: Всички обичат суджук на аванта. Ще се учудя ако Бенчо Бенчев не е финансирал ГЕРБ. Той лично ми е казвал, че Борисов му е бил на гости в къщата.

  Вижте какво още написа ексдепутатът на страницата си във фейсбук:

  Познавам Бенчо Бенчев още като бях кандидат-депутат от Бургас през 2005. Тогава не беше общински съветник, просто местен голям зърнопроизводител. Никога не съм взимал пари от него. Когато го видях в листата на общинските съветници на БСП, разбира се, веднага стана ясно защо е там: финансира кампанията.

  Такива като него са десетки и са в сивата зона между всички партии- веднъж финансират едни, друг път- други, а често- всички. Понякога директно си купуват мястото в нечия листа и влизат в политиката.

 • Петък, 10 Август 2018 10:00
  Чобанов бесен на културния министър: Г-н Банов, ще доживеят ли знакови обекти в столицата хората ви да си свършат работата?

  Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изригна срещу Министерството на културата. Във фейсбука си той директно обвини Боил Банов и хората му в бездействие и политика, заради която се случват умишлени палежи на културни обекти. Повод за гнева му е последният пожар в столицата, при който горяха бившите царски конюшни.

  "Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни? За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения", попита реторично Чобанов.

  "Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?", се казва още в поста на Чобанов. 

  "Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл", пише за.-кметът на Йорданка Фандъкова. 

Оставете коментар