Понеделник, 21 Септември 2020

Събота, 13 Октомври 2018 13:58

Продават на търг къщата на Яворов заради финансови неуредици, Фандъкова иска да се одържави

Предлагат на търг къщата на Яворов! С продажбата на паметника на културата се е заел частен съдебен изпълнител.

Къщата на столичната улица "Г.С. Раковски"става музей през 1963 г. В този дом Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява.

„Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов”, каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов пред bTV.

Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. 

През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

„Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит”, посочи Васил Панчев – управител на фирмата-собственик.

Вследствие на необлсужване на кредита, са се натрупали лихви.

Преди ден къщата е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Причината е неуредени финансови отношения.

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият”. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалната си фейсбук страница.

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, написа още тя.

Къщата е претърпяла два козметични ремонта – външен и вътрешен, а между тях беше затворена за посетители поради опасност да се срути, но после се оказа напълно здрава. Напомняме, че в края на юли т.г. на пресконференция зам.-кметът на София Тодор Чобанов каза, че е спекулативно да се говори, че къщата може да се срути всеки момент. "Един експерт може да казва, че е опасна, но други трима да твърдят обратното", каза той.

Чобанов и министърът на културата Боил Банов дадоха къщата за добър пример, че с разговори властите могат да убедят собствениците да се грижат за сградите - паметници на културата.

И двата ремонта, които бяха направени по къщата, бяха за сметка на собственика – Васил Панчев, който купи имота през 2016 г. Още тогава започнаха преговори между него и Министерството на културата за замяна на имота, като къщата, в която се помещава музеят на Яворов, да стане държавна собственост.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар