Понеделник, 21 Септември 2020

Понеделник, 15 Октомври 2018 09:54

Къщата на Яворов на търг заради масонски дълг към Хърсев! Ще успеят ли общината или държавата да я придобият?

Предпоследният собственик Володя Лозанов като Велик майстор къщата на Яворов с намерение да я подари на ложата за масонски дом. Но за покупката той взема пари на заем от Великия секретар на ложата по това време Емил Хърсев.

Днес стартира търг за продажбата на  къщата-музей на Пейо Яворов в София. Търси се цена от над 1,6 млн. лева. Дотук се  стига след смяна на собственици на сградата, както и няколко кредита. Причината за търга е, че къщата е била ипотекирана много пъти през годините.

Новият й собственик Васил Панчев я купува през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро Оказва се обаче,  че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й  собственик – бизнесменът  Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. 

За покупката Володя Лозанов взема пари на заем от Великия секретар на Масонската ложата по това време Емил Хърсев, по-конкретно от “Хърсев и ко”, и купува с тези пари дом “Яворов”. Този заем от страна на ложата не е върнат на “Хърсев и ко”, а в повечето медии се споменава само под формата на „предишни финансови неуредици”!

„Обявената цена покрива цялото задължение. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите”, обясни пред Нова тв частният съдебен изпълнител  Мирослав Колев. Търгът е на 16 ноември. Ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен, допълни съдебният изпълнител.

Полк. о.р. Любен Левичаров – бивш директор на Централна служба за борба с организираната престъпност /ЦСБОП, впоследствие НСБОП, днес ГДБОП/, в интервю от 2014 г. по повод членството му в Масонската ложа и придобиването от нея на къщата на Яворов разказва за дълга към Емил Хърсев:

 „Историята с дом ”Яворов” ни злепоставя много! Стигнахме дотам, че ни напускат хора заради този случай и отиват в Обединена Велика ложа на България...
По време на първия мандат на Володя Лозанов като Велик майстор той купил този имот и бил казал, аз не съм бил там, че ще го подари на ложата за масонски дом. Но за покупката той взема пари на заем от Великия секретар на ложата по това време Емил Хърсев, по-конкретно от “Хърсев и ко”, и купува с тези пари дом “Яворов”... Сега се оказва, че ложата трябва да връща заема на “Хърсев и ко”! Предстои другия месец да излезе резултатът, правим проверка - правна и счетоводна, за да видим за какво става въпрос. Няма доказателства, но смятаме, че Яворов също е бил брат масон и оттам е дошло желанието да вземе част от дома, в който е живял. Досега сме дали 1 млн., трябва да дадем още един!

- Как трябва да се разреши този въпрос?

- Да си го вземат Володя Лозанов и Емил Хърсев, но няма как да стане юридически! Защото домът се води на Великата ложа!

Володя Лозанов ми беше много симпатичен, много обаятелен е, дълбоко запознат е с теорията и практиката на масонството, но тази профанска работа не мога да я приема и не я приемам!”

Кой е Володя Лозанов?

Собственик на най-голямата водноелектрическа централа на Балканите изградена на река Искър край Мездра - Володя Лозанов. Велик майстор на Великата ложа на масоните. Обърнете внимание на заместниците му също - Марио Тагарински (бивш министър на държавната администрация в правителството на Иван Костов, след СДС социалдемократът Тагарински стана член на Демократическата партия, а накрая се озова при Яне Янев) и Стефан Щърбанов. Лозанов е от София, електроинженер по образование. В частния бизнес е от 1995 г. и от тогава до сега е направил много инвестиции в енергетиката. Женен е, има дъщеря. Избран през март 2009 г. Предшественикът му бил известният токсиколог от Военна болница проф. д-р Никола Александров (тази смяна на ръководството се извърши с “тих“ преврат срещу предишния Велик майстор Борислав Ралчев).

Ще остане ли къщата „Яворов” музей?

В обявата за продажба от частен съдебен изпълнител имотът е оценен на стойност 1 628 758 лева.

Къщата на Яворов функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняватценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Според Явора Стоилова - внучка на една от сестрите на Пейо Яворов и дъщеря на Ганка Найденова, дългогодишен деятел за съхраняване на наследството на българския поет - всички досегашни правителства носят вина за разрухата на къщата. И въпреки че реакцията на държавата е закъсняла, според нея Столичната община би била подходящият бъдещ стопанин на къщата-музей.
"Това е София, а общината се грижи за София. А това е едно духовно лице на София. И смятам, че по този начин музеят ще бъде повече идентифициран като част от културното лице на един град", коментира Явора Стоилова.

Напомняме, че в събота кметът Йорданка Фандъкова потърси помощ от премиера Борисов с предложението къщата на Яворов да бъде спасена. В понеделник сутринта ресорният зам-кмет на София Тодор Чобанов увери, че юристите на ведомствата ще намерят „най-добрия механизъм, така че държавата да бъде отговорен стопанин”. „ Институциите ще търсят решение така, че сградата да е изцяло общинска  собственост. Каузата е много по-голяма от финансовото измерение на този въпрос. Тези сгради трябваше да си остане  на държавата и общината и собствениците да бъдат компенсирани. Сега сме с ясната воля проблемът да бъде решен”, каза още Чобанов. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар