Събота, 08 Август 2020

Сряда, 07 Ноември 2018 13:01

Гласувано: по-високи данъци за колите и жилищата!

"Атака": ГЕРБ да преосмислят предложението си за данъка върху автомобилите. 

БСП: С увеличаването на данъците на автомобилите правителството няма да издържи и до Нова година.

Депутатите приеха на второ четене Закона за корпоративното подоходно облагане със 107 гласа „за”, 74 „против“ и 1 „въздържал се“. Основните промени, които засягат най-голям брой хора, се отнасят до налозите за автомобили и за имоти.

Съмнения в правилността на предложението на увеличаване данъка върху старите и замърсяващи околната среда автомобили се появи в управляващата коалиция по време на обсъждането на Закона за корпоративното и подоходно облагане.

От ПП "Атака" призоваха ГЕРБ да преосмислят предложението си за данъка върху автомобилите, заложено в Закона за корпоративното подоходно облагане. Призивът отправи Павел Шопов, който поиска 15 минути почивка, за да се даде възможност на депутатите от ГЕРБ да се съберат и да решат становището си.

От парламентарната група на левицата също настояват за преоценка на въздействието на този законопроекта.

„Вие ще сътворите една недопустима щета върху българина, върху този, който не може да си позволи да кара електрически коли, но се надявам местната власт да спре глупостите, които правите“, заяви Георги Гьоков от БСП.

Според Георги Свиленски пък управляващите не си изпълняват предизборните ангажименти. „Щях да приема аргументите за данъка върху автомобилите, ако беше записано в предизборната програма на управляващите”, каза той и заяви, че с тези действия няма как управлението да издържи до Нова година.

По време на дебатите върху закона от ГЕРБ посочи, че транспортът е сред основните замърсители на околната среда и налагането на по-висок данък е стъпка в правилната посока. Според управляващите трябва да се въведе принцип "замърсителят плаща" и това до голяма степен се отнася до старите автомобили.

Една от големите промени е, че ще се плаща повече, ако автомобилът замърсява повече, но това на практика невинаги е вярно. Например, не беше прието предложението на народния представител Николай Александров (Атака) да има 50% по-малко тежест за колите с газови уредби. Освен това Християн Митев от "Обединени патриоти" предложи изрично да бъде записано, че екостандартът на автомобилите трябва да се доказва само на годишен технически преглед, както и във формулата за изчисление на данъка като мощност да се отчитат само двигателите с вътрешно горене, не и на електромобилите. И това не беше прието.

Какво се променя?

По отношение на автомобилите се увеличава данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям.

Въвежда се нова формула за изчисляване на налога, като в нея влиза екологичен компонент (ЕК), който се определя от Общинския съвет на съответната община съгласно категориите "Евро", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската възможна. Във формулата се включа и имуществен компонент, като той се определя от мощността на двигателя, коригирана според годината на производство на автомобила.

За товарни автомобили между 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет приема екоданък между 10 и 30 лева.

За мотопеди и мотоциклети, които са в категория поне "Евро 4", екоданъкът е 20% по-нисък, за "Евро 5 и 6" – 50%.

Няма обаче да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност.

По отношение на имотите най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Причината е ниската данъчна събираемост.

От анализите за финансовото състояние на общините, които финансовото министерство е направило, става ясно, че те масово събират не повече от 2/3 от местните си данъци и такси. Въпреки че всеки нов собственик на имот е длъжен да го декларира до 3 месеца след придобиването му, както и да плаща данък за него, това масово не се прави.

Освен това, информационните системи на общинските данъчни служби не са свързани електронно и това пречи да се провери дали някой не декларира като основно жилище повече от един имот, в различни общини.

Освен това хората, които дават под наем необитаемите си жилища, са длъжни да обявяват това пред НАП и да плащат авансов данък - или те, или наемателите, ако са фирма.

Вече не се намалява и плащането на такса "смет" за необитаемо жилище. Предложението да няма отстъпка е, защото много собственици обявяват жилището за необитаемо, а нямало как да се провери дали е така - т.е. дали се ползва ток и вода, което да покаже какво е истинското положение.

Не е ясно защо не се ползва НАП в тази насока. Възлага се обаче на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заедно с председателя на НСИ да изготвят предложение да се преброят и ползвателите на всички услуги в даден имот – при преброяването през 2021 година.

Беше прието и предложение на "Обединени патриоти" да се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт. Размерът на данъка да се определя от съответния общински съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение и 0,4 до 0,6% за останалите. Данъкът трябва да се събира от собственици на жилища, които не са ги обявили в съответното кметство като "места за настаняване", за които не се плаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма. Интересна новина е, че за новопостроени сгради няма да се подават данъчни декларации – информацията за определяне на данъка се предоставя от възложителя на строежа по образец, който се определя от министъра на финансите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар