Четвъртък, 14 Ноември 2019
Сряда, 14 Ноември 2018 13:28

Цялата парламентарна група на БСП внесе в АПИ искане за ревизия на пътищата

„Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група. Няма разлика от предишното искане по съдържание и това, което внасяме днес.”

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова преди депутатите от ПГ на левицата да внесат за втори път искането до Агенция "Пътна инфраструктура" за независима проверка на магистралите.

На 6 ноември четирима депутати - Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски – внесоха искане независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. До това БСП да повтори искането си с подписите на всичките 79 депутати от парламентарната си група се стигна след като Камарата на строителите реагира абсолютно неадекватно, по думите на Нинова, заявявайки, че иска оставката на четиримата депутати, поставяйки срок до 18 ноември и заплашвайки, че ако това не се случи, ще блокират парламента и няма да ги допускат до работа.

„Днес, с тези 79 подписа заставаме зад четиримата колеги цялата парламентарна група и отново искаме тази проверка. Ще доведем тези искания до край“, категорична е Корнелия Нинова.

Тя определи искането на Камарата като „драстично нарушаване на закони, на правила и на морални норми”.

„Работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители да си вършат делата така, както намерят за добре“, заяви Нинова.

Според лидера на опозицията това поведение на Камарата на строителите е абсурдно за нормална, европейска, правова държава. „То е и показателно. Втора акция на едрия бизнес в България след като в първата застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майки“, отбеляза Нинова.

Тя уточни, че БСП е провела среща с представители на Строителната камара преди да внесат искането си за независима проверка. „Това, което ние можем да им гарантираме, са правила за работа, законност, еднакви условия за всички, никакъв политически натиск, рекет и изнудване в упражняване на тяхната работа. Но срещу това бихме искали почтеност и качество на строителството. Нека да си гледат тяхната работа да строят качествено и да ни оставят ние да си гледаме нашата“, коментира още Нинова.

По отношение исканата проверка да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство и не е несвързана със страната, от Агенция „Пътна инфраструктура” са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална – чрез вземане на проби от определени места, които БСП са посочили и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението.

(ВИДЕО от изявлението на Корнелия Нинова преди внасянето на искането в АПИ)

Напомняме, че преди няколко дни Елена Йончева показа документ, датиращ отпреди година,  който алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол на експерти от 20 юни 2017 г., който предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“.(вж повече ТУК).

Също така Йончева заяви, че ще си подаде оставката като народен представител, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар