Сряда, 08 Юли 2020

Вторник, 20 Ноември 2018 14:53

Драми в Министерския съвет! Борисов заключи лидерите на патриотите, за да се разберат и помирят. След седем часа излязоха без изявление (обновена)

Лидерите на "Обединените патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов са били на среща в кабинета на Бойко Борисов по-рано днес. Премиерът прави усилия да подобри комуникацията между Волен Сидеров и Валери Симеонов, оставяйки ги сами, за да изяснят взаимоотношенията си. По неофициална информация те са останали заключени в кабинета му, а Красимир Каракачанов отиде на среща с иранския министър на отбраната, след което по-късно отново да се присъедини към другите двама партньори в ОП.

Сидеров и Симеонов били заставени от Борисов да останат сами и да не напускат мястото, докато не намерят най-подходящо решение за оцеляване на голямата коалиция. Според източници на BIG5 премиерът е казал: „Не ме карайте да ви заключвам, ще ме извикате, когато сте готови”, а не е имало действително заключване. 

Няма поводи за изявления. Няма проблеми в „Обединени патриоти”! Това каза лидерът на „Атака” на излизане от Министерски съвет  2 часа преди завършването на коалиционния съвет.

 

Кой ще е вицепремиер ще реши премиерът, аз съм прост народен представител, каза на преследващите го журналисти лидер на "Атака". Той отказа какъвто и да било коментар по темата за бъдещето на малката и голямата коалиция, както и на правителството. Отговаряше само: Коалицията е стабилна. 

Към 18 часа излезе Красимир Каракачанов  - също без да направи изявление пред журналистите какво са решили патриотите след 7-часово заседание.

Зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов (ВМРО) в предаването „Лице в лице“ изрази мнение, че Валери Симеонов ще се върне в парламента и ще работи. „Основното от днешното заседание на коалицията ни е, че тонът доста се промени. Фактът, че се говори лице в лице е доста окуражаващ“, заяви Искрен Веселинов и допълни, че голяма част от недоизказаните неща са изказани. Попитан ще има ли вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, той посочи: „Да, ще има. Редно е НФСБ да направят такова предложение, което да покаже тяхната съпричастност към управлението“.

Рано сутринта започна коалиционният съвет, на който НФСБ , ВМРО и "Атака" трябва да решат как ще се развиват, кой ще замени подалия оставка вицепремиер Валери Симеонов и има ли причини Красимир Каракачанов също да освободи поста си на вицепремиер, както предложи Волен Сидеров. Според него тази идея цели заздравяване, а не разрушаване. В отговор Красимир Каракачанов заяви преди два дни, че ще мисли върху „творческото предложение” да подаде оставка.

На срещата трябваше да стане ясно и дали Валери Симеонов ще се върне в парламента като депутат. Ако Симеонов вземе такова решение, ще заеме мястото на Миглена Александрова от „Атака“. Така НФСБ ще имат 9 депутати, „Атака“ - 7, а ВМРО - 11.

Междувременно изтече информация, че партията на Симеонов НФСБ ще предложи Марияна Николова за поста вицепремиер. Николова е досегашен началник на кабинета на Симеонов и се ползва с изключително доверие в управляващата коалиция на премиера Бойко Борисов, съобщи бургаското издание Flagman.bg.

В публичното пространство се завъртяха още няколко имена за евентуален вицепремиер – това на зам.-председателя на правната комисия в НС, юристът Християн Митев от НФСБ (по информация на Канал 3) и на Явор Нотев от "Атака". В крайна сметка, явно решението остава на премиера Борисов, както съобщи Волен Сидеров.

Напомняме, че Валери Симеонов освободи поста на 16 ноември, след като майки на деца с увреждания протестираха 26 дни заради неговите думи „кресливи жени” и майки „на уж болни деца”. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му веднага. Валери Симеонов мотивира решението си с медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението.

За оставка на Симеонов настояха БСП и ДПС, които в продължение на седмици не се регистрираха в началото на пленарните заседания. От БСП обявиха, че и след оставката няма да крепят кворума в парламента и ще се регистрират само за важни закони. И според двете партии оставката на Валери Симеонов е закъсняла, подадена под натиск и не решава нито един проблем.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар