Неделя, 22 Септември 2019
Петък, 07 Юни 2019 14:19

Хенри Милър: "Нямам пари, нямам средства за прехрана, нямам надежди. Аз съм най-щастливият човек на земята"

Хенри Милър е американски писател и художник. Известен е със своите романи, които притежават автобиографични, еротични, философски, мистични елементи. Особена популярност придобиват текстове „Тропика на Рака“, „Тропика на Козирога“ и „Черна пролет“, които пише в Париж през 30-те години на 20 век.

 "Нямам пари, нямам средства за прехрана, нямам надежди. Аз съм най-щастливият човек на земята. Преди година, преди шест месеца, смятах, че съм творец. Сега въобще не мисля за това. Аз действително съм творец. Вече нямам нищо общо с литературата. Не останаха книги за писане, слава Богу. А тази? Това не е литературно произведение, а клевета, злословие, сквернодумство. Не е книга в нормалния смисъл на думата. Не, това е едно непресекващо оскърбление, храчка в лицето на Изкуството, ритник в задника на Бог, Човек, Съдба, Време, Любов, Красота… каквото си изберете."

— из „Тропик на рака. (Tropic of Cancer)

Освен на романи Хенри Милър е автор и на разкази, литературоведски есета и критика.

Всъщност, едва ли друг човек е издигал толкова високо в художествена литература нашите най-стари инстинкти.

Сексуалността е заложена във всеки, но мината през призмата на Хенри Милър се превръща в едно пътуване навътре към същността и душата на човек. Един от най-големите гении, които крещят с цяло гърло или нашепват, точно това, което човек винаги е желал да осъзнае и преосмисли в себе си.

Възрастният Милър

Родителите на Милър са потомци на немски емигранти. Като дете той живее в Бруклин, завършва гимназия, записва Сити Колидж, но само за 2 месеца.
Работи на различни места и с различни професии – като библиотекар, шофьор на такси и др.

През 1917 г. среща първата си жена. Втората му женитба е с жена, която го поддържа в творческата му кариера. Тя спестява пари, които му позволяват да пътува из Европа.

От 1930 до 1931 г. живее в Париж като европейски редактор на списание „Феникс“. Именно там издава „Тропика на рака“, благодарение на който става известен.

Според мнозина "Тропик на Рака" е един от най-великите романи посветени на Париж през 20 век.

През 1939 г. отива в Гърция, но поради наближаващата война се завръща в Щатите. Установява се в Калифорния – в Биг Сур. Там става водещ деец в артистична колония и се жени още 2 пъти.

Негови са думите:

"Истинският лидер няма нужда да води – достатъчно му е да посочва пътя."

"Най-голямата лъжа е да обещаеш да обичаш един човек цял живот."

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Юни 2019 14:19
  Последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова „Заедно“ – с премиера на Алея на книгата в София

  В изданието ще намерите непубликувани досега стихове на една от най-емблечатичните двойки в историята на българската литература

 • Петък, 07 Юни 2019 14:19
  „Един човек е обичан просто, защото е обичан. Няма нужда да има причина за любовта”

  20 + 1 цитата от най-продавания автор в България, роден на днешния ден

 • Петък, 07 Юни 2019 14:19
  В Поморие ще се проведе премиера на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“

  Премиерата на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18.08.2019 г. /неделя/ от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888”, Поморие, съобщиха от пресцентъра на Общината. Специални гости и участници в културното събитие с концерт ще бъдат поетът и драматург Недялко Йорданов и композиторът Хайгашод Агасян.

  „Похвално е отпечатването на тази книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, в която неколцина автори разкриват и дават талантлив художествен израз на своята емоционална и духовна връзка с родния град. Съставителите на тази книга са направили своя избор и ни представят по един добър начин творчеството на поети, съдбовно свързани с Поморие и обрекли на Поморие талантливото си слово. Усетът за Поморие се засилва от прекрасните фотографии от един фотоконкурс и те носят отделно свой лиричен поглед към града и неговото море“ – дава висока оценка за изданието Ваньо Вълчев – поет, писател, театрал, журналист, кино и телевизионен режисьор.

  Книгата включва поетични творби на Яворов, Весела Страшимирова, д-р Васил Костадинов, Боян Чимов, Иван Кунев и 15 фотографии от Поморие, които ще бъдат представени на фотоизложбата “ГРАДЪТ”. Снимките бяха подбрани чрез номинации на авторитетно жури от фотографи в състав: Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров. Във фотоконкурса „ГРАДЪТ“ участваха над 100 кадъра на автори от 3 държави – България, Русия и Великобритания. Отличените фотографии са дело на: Андрей Климов, Борис Кратман, Валентин Найденов, Ваня Герасимова, Георги Фотев, Ирина Карачева, Красимир Колев, Маргарита Дикова, Петър Шипчанов, Тодор Тодоров и Чавдар Чернев. Първите три призови места (I-ва награда – 400 лева, II-ра награда – 300 лева и III-та награда – 200 лева) ще бъдат обявени в деня на културното събитие.

  Културният проект „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, включващ издаването на книга с поезия и фотографии, фотоконкурс и изложба, посветени на Поморие, се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на д-р Васил Костадинов. Автор на проекта е журналистът Стоян Тончев, който заедно с Боян Чимов  е и съставител на книгата. Редактори са Боян Чимов и Светла Асенова, а издателството е „Либра Скорп“ – Бургас. Партньори: Сдружение „Граждани за Поморие“ с председател Ангелина Мерджанова; екип на информационния сайт LIBERTA.BG и НЧ „Просвета 1888“ Поморие. Предговорът на изданието е на Ваньо Вълчев, а автор на корицата на поетичната книга е известният художник-маринист и почетен гражданин на Поморие – Йордан Маринов.

Оставете коментар